Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Po tom, čo prišli košickí basketbalisti v Prievidzi o desaťzápasovú víťaznú sériu, sa už momentálne opäť vezú na víťaznej vlne. Domáci triumf nad Handlovou potvrdili víťazstvom 94:79 vo Svite a na čele tabuľky Eurovia SBL Ligy majú už dvojbodový náskok.

“Nebolo to také hladké, veď prvý polčas sme prehrali,” vracia sa k pätnásťbodovému víťazstvu vo Svite pivot Michal Baťka. “Samotný začiatok nám vyšiel, no potom sme im umožnili pár voľných striel a razom to bola dráma. Cez prestávku sme si povedali, že musíme výrazne lepšie brániť. Nemôžete totiž chcieť vyhrať vo Svite, keď dostanete cez osemdesiat bodov. Dokázali sme to zlepšiť a v poslednej štvrtine sme si vybudovali kvalitný náskok. Myslím si, že sme vyhrali zaslúžene.”

Vyrovnaný prvý polčas vyvolal duchov prvého vzájomného zápasu, v ktorom prehrali Býci v záverečnej dráme košom Martina Bachana z poslednej sekundy. “Snažili sme sa na to nemyslieť. Vedeli sme, že pred nami je ešte dostatok času. Iste, bolo by príjemnejšie vyhrávať už po polčase, ale my sme si verili. Zvládli sme to veľmi dobre a ku koncu sa to už len dohrávalo. Tak ako som povedal, rozhodla naša zlepšená práca v obrane,” podčiarkol 16-bodový Baťka.

Titul prvej hviezdy stretnutia si privlastnil ziskom double double Srb Stefan Matovič. K 21 bodom pridal 11 doskokov a 4 asistencie.

“Bol to pre nás veľmi ťažký zápas, ale odohrali sme výborný druhý polčas. Nedá sa povedať, že by to bolo v tom prvom vyložene zlé, ale padli im tam trojky a preto to bolo celkom vyrovnané. Tak ako povedal Mišo, v druhej polovici sme zabrali v obrane, vydarili sa nám rýchle protiútoky a postupne sme si vypracovali slušný náskok,” uviedol so spokojnosťou v hlase Stefan Matovič. Herne i štatisticky bol jeho výkon pod Tatrami zatiaľ najlepším od príchodu do metropoly východu. “Určite sa to dá takto povedať. Tréner mi zvýšil porciu minút na palubovke a myslím si, že to bol zatiaľ môj najlepší zápas za Košice. V tíme som sa už udomácnil a v rukách cítim potrebnú streleckú istotu. Tímu sa však snažím pomáhať aj v obrane a hlavne pri doskokoch. V tomto smere mi zápas vo Svite naozaj vyšiel.”

Dvadsaťšesťročný rodák z Kraljeva sa ukazuje ako výborná kúpa. Po úvodnom oťukávaní z neho začína sálať potrebné sebavedomie a v tíme KB Košice sa podľa vlastných slov cíti ako ryba vo vode. Rovnako tak sa mu zaľúbila i samotná liga.

“Musím povedať, že sa mi páči a táto liga je lepšia ako tá naša v Srbsku. Hrá sa tu rýchlejšie a padá viac bodov. Sú tu výborné tímy ako Prievidza, Inter či Levice a v každom tíme nájdeme viacerých výborných hráčov, veľa kvalitných legionárov. Liga je lepšia ako srbská a osobne som sa tu aklimatizoval rýchlo. Určite aj vďaka prítomnosti viacerých krajanov v tíme. Zatiaľ sa mi tu teda páči a teším sa na ďalšie zápasy,” poznamenal vyše dvojmetrový Srb.

Ďalšia dobrá správa dorazila v stredu večer zo Spiša. Pomoc v podobe víťazstva Novej Vsi nad Interom Bratislava uvítali všetkými desiatimi.

“Ďakujeme Spišiakom za pomoc. Teraz máme pred Interom i Prievidzou náskok v podobe dvoch víťazstiev. Chalani zo Spišskej využili lazaret Interu, no určite museli podať aj veľmi kvalitný výkon. Vyhrávali celý zápas a aj my ich preto musíme brať maximálne vážne. Už to nie je tá Spišská, ktorá kráčala od prehry k prehre. Na druhej strane platí, že by bolo hriechom prísť o krehký náskok na čele tabuľky v takomto zápase. Určite ideme vyhrať,” dušuje sa Mišo Baťka pred sobotňajším duelom proti Spišskej Novej Vsi.

Veľmi podobne to vníma i odchovanec spišskonovoveského basketbalu v radoch KB Košice Stano Baldovský. “Ako Spišiak z nich mám radosť. Nový tréner dodal tímu nový impulz a som rád, že im to ide. Tešilo ma, že pretrhli tú rekordnú 52 zápasovú sériu prehier a nás samozrejme potešilo hlavne ich víťazstvo nad Interom. Fandím im a držím palce, aby sa dostali čo najďalej.”

To však neznamená, že by mal so svojimi rodákmi v sobotu večer zľutovanie. “S chlapcami som bol na káve v Spišskej Novej Vsi a ubezpečil som ich, že my im rozhodne nič nedarujeme. V sobotu pôjdeme tvrdo po víťazstve.”

“Sme prví a v tíme cítiť pohodu. Vyzerá to fajn, ale nemôžeme zaspať na vavrínoch. Každý zápas je pre nás rovnako dôležitý a teraz potrebujeme poraziť Spišskú Novú Ves. Prví chceme totiž ostať až do konca sezóny,” dodal veľavravným tónom Stefan Matovič.

Zápas 27. kola Eurovia SBL Ligy proti Spišskej Novej Vsi odohrajú Býci v sobotu o 18.00 v Angels aréne.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk