• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Pre basketbalistov BC Prievidza sa v stredu oficiálne skončilo účinkovanie v pohárovej Európe. Štrnásť stretnutí s medzinárodnou konfrontáciou ukázalo, že slovenská liga má svoju kvalitu. Tréner Miljan Čurovič zhodnotil celkové účinkovanie tímu počas jesene a zimy.

Prievidžania dokráčali až do druhej fázy Európskeho pohára FIBA, kde už bola nad ich sily väčšina tímov L-skupiny. So súťažou sa napokon rozlúčili domácou prehrou 81:90 proti Antverpám. „Opadlo z nás napätie, boli sme veľmi motivovaní na zápas. Mrzí ma, že to takto dopadlo. Myslím si, že sme mali na viac, mali sme veľmi dobré úseky, ale hlavne súper si to postrážil a ukázal svoju kvalitu. Napriek tomu si myslím, že sme mali podať lepší výkon. Pre mňa je to fantastická skúsenosť, príležitosť hrať s veľmi silnými súpermi z európskych líg. Myslím si, že skúsenosti, ktoré sme nazbierali, nám prinesú istotu a kvalitu do budúcna,“ začal s hodnotením po záverečnom stretnutí Miljan Čurovič.

Slovenskému majstrovi to síce nevyšlo s postupom do Ligy majstrov, ale v Európskom pohári FIBA predčili všetky papierové predpoklady už len samotným postupom do druhej fázy. „Nikto neveril, že dokážeme vyhrať čo i len jeden zápas, ale my sme vyhrali všetky tri domáce zápasy v základnej skupine. Všetky tri zápasy, ktoré sme hrali vonku, boli vyrovnané až do poslednej štvrtiny. Myslím si, že sme odohrali veľmi kvalitne túto súťaž a zviditeľnili sme nie len náš klub, ale aj slovenskú ligu a slovenský basketbal,“ vyhlásil Čurovič.

Prievidza ukázala basketbalovej Európe tiež kvalitu slovenskej súťaže, ktorá každým rokom stúpa. „Slovenská súťaž má určite veľkú kvalitu. Po týchto skúsenostiach si myslím, že by každý rok mali účinkovať minimálne tri družstvá v európskych súťažiach. Len takto sa celá liga pohne ďalej, a len takto sa slovenskí hráči zlepšia, a len takto získa slovenská liga na kvalite. Samotná liga by sa tomuto mala podľa mňa prispôsobiť, touto cestou by sa mala uberať,“ myslí si prievidzský kormidelník.

Účinkovanie v Európskom pohári FIBA prinieslo tiež viditeľný progres u slovenských hráčov. Ako príklad stačí uviesť Mária Ihringa, ktorého kvality si všimla aj oficiálna stránka súťaže či výkony reprezentačného krídelníka Richarda Körnera. „Po účinkovaní v reprezentácii mali ďalšiu možnosť nazbierať skúsenosti. Každý z nich ukázal, že môže hrať proti tímom, proti ktorým sme hrali. Striedali sme výborné výkony s  priemernými, ale celkovo určite musí byť spokojnosť po takomto výsledku,“ prehlásil Čurovič.  

Druhú fázu zakončili hráči Prievidze s bilanciou jedného víťazstva a piatich prehier. Okrem nabitého programu doplácali často aj na užšiu rotáciu proti kvalitatívne silnejším súperom ako v prvej fáze súťaže. „Niekedy som sa aj ja čudoval, že majú veľa hráčov v rotácii, niekedy aj pätnásť, ktorých len striedajú. Toto je hlavná vec, ktorá musíme zlepšiť, ak Prievidza opäť pôjde hrať. Určite nám chýbala energia v niektorých zápasoch. Jednoducho v obrane, keď sme nemali dostatočnú energiu, keď sme neboli dostatočne dôrazní, tak to kvalitní súperi trestali veľmi tvrdo. Hrali sme tri pondelky, stredy sme hrali európsku súťaž. Stálo nás to nejaké víťazstva v lige aj v Európskom pohári FIBA, ale celkovo, ak to mám zhodnotiť, tak to stálo za to,“ prezentoval svoj názor Čurovič.

Koniec v Európskom pohári FIBA znamená, že sa teraz Prievidžania môžu plne sústrediť na účinkovanie v SBL. „Potrebujeme čas na zregenerovanie. Okrem fyzickej únavy to bola aj obrovská mentálna únava. Dúfam, že sa dáme s chlapcami dokopy a budeme sa sústrediť na domáce zápasy. Tu si už nemôžeme dovoliť zaváhať. Ideme bojovať a dúfam, že výkony pôjdu hore,“ povedal tréner Prievidze. Medzinárodná konfrontácia môže tiež výrazne pomôcť do zostávajúcich zápasov základnej časti, ale hlavne do play off duelov, s čím Čurovič súhlasí: „Videli sme veľa nových vecí, čo súperi v Európe predvádzajú. Dúfam, že niektoré veci budeme môcť uplatniť hlavne v play off. Predtým sa hlavne musíme sústrediť na každý jeden zápas v základnej časti. Sme na štvrtom mieste. Máme o čo bojovať.“

Foto: Fiba.com