• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Za Nitru hral naposledy pred šiestimi rokmi. Teraz sa vracia pod Zobor s nálepkou skúseneho hráča a držiteľa troch zlatých medailí. Ladislav Stojanov opustil majstrovské Komárno, aby pomohol svojimi skúsenosťami a zverencom Petra Semana k postupu do play off.

Rodák z Bratislavy nastúpi už do svojej jedenástej sezóny v najvyššej súťaži a väčšinu svojej kariéry spojil svoje meno s Komárnom, ale pôsobil aj v Nitre a Leviciach. Práve v Komárne strávil posledné tri ročníky, počas ktorých si vyslúžil svoje miesto v kádri a v uplynulej sezóne sa s tímom dočkal aj historicky prvého majstrovského titulu. Po zisku tretej medaily sa však rozhodol opustiť juh Slovenska a jeho ďalšie kroky smerovali do Nitry, kde sa po šiestich rokoch vracia, aby pomohol mladému nitrianskemu tímu so svojimi nadobudnutými skúsenosťami. "Motívom bolo v prvom rade vyskúšať niečo nové," prezradil dôvody svojho prestupu Stojanov. Ako ďalej krídelník prezradil, motívom k presunu bolo tiež okúsenie novej kariérnej výzvy, prostredia a aj iného štýlu. S akými cieľmi teda prichádza Stojanov do nitrianskeho kádru? "V prvom rade, chceme hrať play off a radi by sme hrali pekný basketbal, ktorý by prilákal viac ľudí na naše zápasy." Pre 27-ročného hráča to bude nová situácia v jeho basketbalovej kariére, poväčšine pôsobil totiž v tímoch, ktoré bojovali o najvyššie pozície, teraz ho však čaká situácia, kde hlavným cieľom je postup do vyraďovacích bojov, čo je aj osobným a tímovým cieľom do nového ročníka.

Aj keď Stojanov má stále ešte len 27 rokov, v mladom nitrianskom kádri bude patriť jednoznačne k najskúsenejším, preto sa tak nejako očakáva, že by mohol byť lídrom tímu. "To je pravda, že budem najskúsenejší, ale takisto aj tí hráči z minulej sezóny ukazujú, že majú niečo v sebe. Chceme hrať tímový basketbal, v každom zápase môže byť preto niekto iný lídrom. Dôležité bude, aby sme dodržovali tie veci, ktoré stanoví tréner," hovorí Stojanov. Prvé dojmy z nových spoluhráčov sú pozitívne, s niektorými sa nová nitrianska akvízicia pozná už dlhšiu dobu. Čím je však odlišná Nitra od jeho predchádzajúcich pôsobísk? "Raz denne trénujeme tri hodiny, čo je niečo nové aj pre mňa. Podľa mňa ide o dobrú voľbu trénera, pretože oveľa viac sa musíme sústrediť na tréningoch. Pracuje sa viac, je to aj náročnejšie na psychiku," vidí prvé rozdiely oproti bývalým klubom nový krídelník Nitry. S akými cieľmi vstupuje hráč do ďalšieho ročníka SBL-ky? "Tímovým cieľom je čo najlepšie umiestnenie. Osobne sa chcem zlepšovať a posúvať sa ešte vyššie."

Foto: Karol Scholtz