• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Na juhu Slovenska pôsobí s ročnou prestávkou už štvrtým rokom. Jan Kratochvíl dlho s pokračovaním v Komárne neotáľal a v tejto sezóne sa teší na ďalšie kariérne výzvy.

V minulej sezóne patril skúsený český pivot k dôležitým členom komárňanského družstva, svojimi skúsenosťami prispel k tomu, aby sa lodiari premiérovo tešili zo zisku majstrovského titulu. Kratochvíl preto po sezóne dlho neváhal a nakoniec sa rozhodol pokračovať aj naďalej v Komárne. "Jednania boli rýchle. Známe prostredie, hráči, nebolo potrebné si zvykať na niečo nové a plus lákadlo v podobe účasti vo FIBA Europe Cupe," ozrejmuje dôvody pokračovania v kádri majstra český pivot. Ako už samotný hráč naznačil, v Komárne neprišlo k výrazným zmenám ako v niektorých kluboch. Odišlo síce niekoľko dôležitých hráčov spolu s trénerom, ale vedeniu klubu sa snažilo vykryť tieto straty kvalitnými náhradami. "Viac ukáže čas, ale káder vyzerá byť slušný. Základ ostal, pridali sa Vido s Haviarom, ktorí dobre zapadli a noví Američania, ktorí tiež vyzerajú byť naladení na správnu notu," hodnotí kvalitu súčasného kádru Kratochvíl. Hráči Komárna testujú formu pred novým ročníkom hlavne proti maďarským celkom, momentálne majú zatiaľ na konte štyri víťazstvá a dve prehry z prípravy. "Hrali sme proti kvalitným súperom, začali sme hrať dobre, ale posledné zápasy už neboli také, ako sme si predstavovali. Ako však hovorím, ide o prípravu, je to záťaž, hráči môžu byť unavení, čiže niektoré zápasy a výsledky môžu byť skreslené," hodnotí doterajší priebeh prípravy najskúsenejší hráč Komárna.

Aktuálny majster sa spolu s Interom predstaví v premiérovej edícii FIBA Europe Cupu. "Myslím si, že pre väčšinu z nás to bude niečo nové. Bude to veľmi náročné, čo sa týka zápasov a cestovania. Dúfam, že sme na to pripravení. Nebude to ľahké, ale verím že sa s tým vysporiadame," predpovedá zápasy na medzionárodnom fóre pivot Komárna. Kratochvíl je vo veku 33 rokov najstarším členom v kádri Andelka Mandića, odovzdáva svoje skúsenosti mladším spoluhráčom? "V príprave som rád, že zvládam sám seba (smiech). Väčšinou sa viac behá a taktiku vysvetľuje tréner, takže sa až tak nezapájam, to skôr počas sezóny, ale ide o drobné detaily. Snažím sa ukázať, že aj v mojom veku sa dá trénovať s chuťou a nasadením. Mladší hráči by mali trénovať hlavne pre seba, aby rozvinuli alebo dohnali svoje rezervy." S akými ambíciami vstupuje Kratochvíl do svojej štvrtej sezóny v Komárne? "Ambície sú skromné, chcel by som, aby sa tímu darilo v európskom pohári. Nechceme urobiť hanbu, chceme ukoristiť nejaké víťazstvo a potešiť ľudí. Ak budem skromný, tak v SBL-ke by sme chceli byť v top 4 a potom sa uvidí. Nejaká tá medaila by samozrejme padla vhod (úsmev)," odpovedá člen komárňanského kádru. Na záver Kratochvíl dodáva, že obhajoba titulu bude náročná, ale nie nereálna. "Šanca je vždy, ale bude to veľmi ťažké, Prievidza s Interom sa totiž veľmi posilnili a budú mať skutočne slušne tímy."

Foto: Karol Scholtz