• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dvadsaťsedemročný krídelník Simeon Jackuliak spojil takmer celú svoju basketbalovú kariéru s farbami Lučenca. V sezóne 2019/2020 si našiel stabilné miesto v družstve trénera Petra Jankoviča, dokonca od februára pravidelne nastupoval v základnej zostave. S kapitánom BKM sme rozoberali jeho pôsobenie na palubovke, ale aj jeho ciele do budúcnosti.

Jackuliak hájil medzi mužmi primárne farby Lučenca. Ešte ako mládežník bol súčasťou aj Handlovej a Banskej Bystrice, v tomto ročníku vypomáhal svojimi skúsenosťami prvoligovej Nitre. Jeho hlavnými farbami sú však biela a modrá. „Som domáci hráč, preto mi najviac vyhovuje byť doma. Aspoň ja to tak beriem, že bojovať za rodný klub je to najlepšie. Keď sa rozpadlo ESO a celý klub dostal stopku od SBA na dva roky, tak vtedy som bol kadet a hrali sme Final Four, starší žiaci boli na 3. miesto a mladší žiaci na 2. mieste. Odvtedy hráme už len dvaja - ja a Jano Zorvan. Bola to veľká chyba, pretože v tom čase mal Lučenec 10 - 20 chlapcov s veľkým talentom a ktorí mohli hrať doteraz, v našom mužstve boli lepší hráči ako ja. Všetci kvôli stopke skončili. Pre mňa basketbal znamenal veľmi veľa, nevedel som si predstaviť, že Lučenec už nebude hrať najvyššiu súťaž. Vtedy som si povedal, že budem raz pri tom, ako sa pre Lučenec vybojuje miesto v lige späť pre tých chalanov, čo museli skončiť. A keď šanca prišla, tak som tu už bol,“ zaujímavo začal Jackuliak rozhovor.

Odchovanec Lučenca bol trpezlivý, na svoju šancu poctivo čakal. Už v predchádzajúcom ročníku si vybojoval svoje minúty na palubovke, o rok neskôr sa stal ešte užitočnejším hráčom pre „Novohradčanov“. Zvýšená sebadôvera sa pretavila aj do lepších štatistík, neskôr dokonca sa usadil v základnej päťke kouča Petra Jankoviča.

DSC 0665

„Konečne som pociťoval od trénera dôveru. Snažil som sa mu to oplatiť na palubovke. Chcem trénerovi poďakovať, ku každému tréningu som pristupoval na 200%, možno preto mi dal tréner šancu. Vybudovali sme si vzťah, kde bola dôvera. Ja som vedel čo odo mňa vyžaduje, ale priznám sa, že som mohol hrať aj lepšie. Cez toto leto na svojich nedostatkoch popracujem, aby to bolo lepšie. Či nastúpim v základe alebo z lavičky, to mi je jedno, chcem len hrať a pomôcť tímu. Neriešim iné veci,“ načrtol krídelník BKM svoj pohľad.

Oproti ostatným ročníkom, si Jackuliak spestril svoj basketbalový čas aj v nižšej súťaži, kde podobne ako mnohí ligoví hráči, hral za prvoligovú Nitru: „Dohoda s Nitrou bola ešte počas leta. V prípade voľna a keď budem zdravotne v poriadku, že nás tréner pustí a neohrozíme tréningový plán, môžeme ísť do Nitry na zápas. Prvá liga sa hrá len v nedeľu, zopár zápasov sme tak absolvovali. Chodili sme traja - ja, Jano Zorvan a Roman Skvašik. Stále dúfam, že sa Final Four toto leto odohrá a posunieme Nitru do SBL-ky.“

DSC 0129

O pozitívnom efekte Lučenca v SBL-ke sme už napísali viacero článkov. Ako to videl Jackuliak, v čom bolo podľa neho základ? „Podľa mňa pred sezónou len málokto veril, že budeme takto hrať. Od čias, kedy bol Lučenec majstrom, bola táto sezóna najlepšia. Ľudia v meste si to užívali a my tiež. Perfektne nám klapala chémia v tíme, až na jeden prípad bolo všetko okej. Trávili sme spolu veľa času aj mimo palubovky, bola to naša silná zbraň, že sme spolu držali, aj keď sa nedarilo,“ odpovedal 27-ročný basketbalista.

Kapitán Lučenca v týchto dňoch nezaháľa, ako sám povedal, chodí hrávať tenis, behať, do prírody s priateľkou a dosť času trávi aj na záhrade. A čo basketbal a jeho budúcnosť? „Od polky mája začínam naplno s prípravou, zariaďujem si v dome vlastnú posilňovňu. Mám tréningový plán, ktorý mi pomôže zosilnieť a byť ešte viac dynamický. Podpísal som agenta, ale uvidíme, čo bude. Dúfam, že na Slovensku bude všetko okej a liga začne v obvyklom termíne. Osobne som si stanovil cieľ, že sa chcem stať najlepším obrancom v lige, čo sa týka perimetra. To je pre mňa priorita, na ktorú sa zameriam,“ uzatvoril Jackuliak rozhovor.

Foto: Lukáš Droppan