• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V lete odišiel z Prievidze, kde strávil celú svoju doterajšiu kariéru v Niké SBL. Chcel novú výzvu a tá prišla zo Svitu. A urobil dobre, Jakub Mokráň totiž dostal pod Tatrami potrebný priestor na palubovke. V drese Iskry ide raketovo hore, vo februári bol aj v širšej nominácii reprezentácie a je platným členom v rotácii trénera Róberta Ištvánika.

Ešte stále len 21-ročný basketbalista odišiel z hornej Nitry po piatich rokoch. Za ten čas získal ligové striebro a nad hlavu zdvíhal trofej pre víťaza Slovenského pohára. Lenže jeho minutáž nebola taká, ako by si predstavoval. Približne 7 minút na zápas ho donútilo v lete zvažovať rôzne možnosti.

„Po rokoch v Prievidzi som chcel zmeniť prostredie. Bol som tam celý život, chcel som si vyskúšať aj niečo iné. Podpísal som nového agenta, v hre bolo aj Rakúsko a Taliansko a aj nejaké slovenské tímy. Potom prišla ponuka zo Svitu. Som tu veľmi spokojný, sadlo mi prostredie i tréneri, vedenie. Som rád, že to takto vyšlo a môžem hrať v tomto tíme,“ nahliadol Mokráň do detailov zmeny klubovej príslušnosti.

Potenciál už naznačil v príprave proti svojmu bývalému klubu a pokračovalo to aj v ostrých zápasoch. Zo začiatku to bol pre bývalého mládežníckeho reprezentanta prirodzene veľký skok, ale postupne sa etabloval na stabilného člena rotácie „medveďov“.

DSC 4951

„Do Svitu som išiel s tým, aby som hrával viac. Moja predstava bola 10 - 15 minút herného priestoru. Bol som rád, že sa to podarilo a priestoru na hru som mal dosť. Do tímu som zapadol rýchlo, cítim sa tu dobre. Samozrejme, k hre patria aj diváci. Tí teraz chýbajú, je to celkom iné hrať bez fanúšikov. Má to však aj výhodu. Napríklad v tom, že sa môžem lepšie sústrediť na samotný zápas. Ale určite by som bol radšej keby sme mohli hrať s divákmi,“ prezradil hráč Svitu.

Za pravdu mu dávajú aj štatistiky, Mokráň hráva v priemere takmer 24 minút na stretnutie a aj jeho čísla na palubovke sú solídne - takmer 8 bodov a 5 doskokov na zápas. Viackrát dokonca nastúpil v základnej päťke: „Už od začiatku som mal od trénera Rudolfa Juga dôveru. Pokračuje to aj s Robom Ištvánikom. Komunikuje s nami, vie čo chce, snažím sa robiť to, čo odo mňa kouč požaduje. Pre Slovákov je dobré, že tréner je Slovák. V poslednom čase sa snažíme zlepšiť obranu. Dávame veľa bodov, ale aj veľa dostávame. Verím, že sa v defenzíve budeme zlepšovať.“

DSC 4910

Skokový nárast výkonnosti a štatistík nezostal bez povšimnutia, Mokráň bol vo februári v širšej nominácii Slovenska na záverečné stretnutia predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023. Na svoju šancu si ešte musí počkať, ale svojimi parametrami (199 cm a 98 kg) a predvádzanou hrou, je však vhodným kandidátom na post „trojky“ alebo „štvorky“.

„Pozvánka do reprezentácie ma samozrejme potešila. Nakoniec som v Kosove nebol, ale do budúcna je to pre mňa motivácia. Keby som aj na zápasoch bol, nečakal by som, že by som mohol veľmi hrať. Na mojom poste hrajú Vlado Brodziansky a Rišo Körner. Ale keď budem tvrdo pracovať, v budúcnosti možno bude možnosť si za reprezentáciu zahrať,“ dúfa Mokráň v svetlú budúcnosť.

DSC  (56)

Tá už pod Tatrami pre neho prišla, v ďalších mesiacoch a rokoch sa môže pokojne stať ťažiskovým Slovákom v kádri Svitu. Chuť do basketbalu sa mu vrátila, v lete ju pravidelne ukazuje ako hráč 3x3 basketbalu v tíme Meferes Slovakia, ktorý patrí k tunajšej špičke.

„3x3 basketbal sa mi páči aj preto, že si rozhodujeme sami, ako budeme hrať. Mám rád aj kontaktnú hru. Je to náročné, lebo okamžite po útoku musíte brániť. Ide sa vo veľkom tempe, je potrebné byť dobre kondične pripravený. Dúfam, že sa nám v lete podarí hrať aj v zahraničí, snáď to situácia dovolí,“ uzatvoril Mokráň.

Foto: Daniel Faix