• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na palubovke nezaujme len svojou výškou, ale hlavne basketbalovými schopnosťami. S vysokou úspešnosťou premieňa jednu trojku za druhou, nemá však problém vyviesť loptu, respektíve zblokovať súperov nájazd do koša. Aj preto je hráč Svitu Robert Baker „jednorožcom“ v Niké SBL.

Na úvod si samozrejme vysvetlíme, čo to ten „jednorožec“ znamená. Toto pomenovanie vzniklo v NBA pre hráčov, ktorí sú všestranní a zároveň dynamickí. Typickým príkladom je Kristaps Porzingis, s 221 cm dokáže skórovať, brániť a riadiť hru ako rozohrávač. Podobným typom je Janis Antetokounmpo. Takáto kombinácia je stále vzácnou komoditou, čo si uvedomujú určite aj pod Tatrami.

„Som nesmierne šťastný, že som mohol naštartovať svoju profesionálnu kariéru. Mnoho mojich priateľov nie je v takejto pozícii. Je to pre mňa zatiaľ dobrá sezóna, užívam si to. Nové skúsenosti, noví spoluhráči. Veľmi ma potešilo, ako ma spoluhráči vo Svite privítali a začlenili do tímu. Myslím si, že SBL-ka je určite kvalitná súťaž. Je to výzva popasovať sa s týmito hráčmi,“ povedal nám na úvod Baker.

Dvadsaťdvaročný Američan sa pripojil k Svitu na začiatku februára a v podstate od prvého zápasu ukázal, že hráči ako sú on, sú v našej lige raritou. Bakera totiž môže tréner Iskry Róbert Ištvánik používať takmer na všetkých postoch a sám je pri tom nebezpečnou zbraňou tímu.

„Budem sa asi opakovať, ale v tomto smere mi veľmi pomohli moji spoluhráči. Rýchlo som sa adaptoval na európsky basketbal. Snažím sa zlepšovať a odvďačovať sa im na palubovke,“ vyjadril sa hráč Svitu.

DSC 7171

Aj keď prišiel na prvý pohľad z nebasketbalovej univerzity, tak Baker ukázal, že aj hráč z Harvardu rozhodne hrať vie. Priemerne dáva na zápas takmer 15 bodov (pri 42% úspešnosti streľby za tri body), doskakuje viac ako 7 lôpt a k tomu pridáva necelé dva 2 bloky.

„Na Harvarde je basketbal dôležitý. Svedčí o tom to, že sme vyhrali tuším 7 konferenčných titulov za posledných 9 rokov. Víťazstvá vzbudzovali veľkú pozornosť. Boli to príjemné roky na škole, kedykoľvek by som si to zopakoval, ak by to bolo možné. V Ivy League sa hrá kvalitný basketbal. Je trochu pod radarom a nedostáva sa jej toľko kreditu, koľko by mala mať, ale táto konferencia má rozhodne svoju kvalitu. Ukázalo by sa na to March Madness,“ myslí si Baker.

DSC 8643

Zámorský basketbalista má za sebou aj zaujímavý mimopalubovkový príbeh. Na univerzite bol súčasťou šachového klubu, krúžku latinčiny, koncertnej a džezovej skupiny. Okrem toho stážoval v kanceláriách NBA a NBA G-League.

„Bol som na NBA G-League stáži niekoľko rokov dozadu a tiež v New Yorku v pobočke NBA. Týkalo sa to obchodných operácií. Zaujímavá skúsenosť, stretol som dôležitých ľudí. Udržiavam si tam kontakty. Verím, že sa dostanem na tento level jedného dňa,“ zaspomínal absolvent Harvardu.

Svoju kariéru by si vedel predstaviť aj za kancelárskym stolom, ale v tejto chvíli sa koncentruje na basketbal: „Mojim cieľom je určite hrať profesionálne basketbal. Teraz sa snažím v tomto smere ako hráč zlepšovať, dostať sa do kvalitnejších súťaží. Som preto šťastný, že som na Slovensku a chcem využiť všetky možnosti, ktoré mi budú ponúknuté.“

Foto: Daniel Faix