• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pod Tatrami našli opäť raz hráča MVP kalibru. Pred rokom to bol Jalen Nesbitt, teraz v základnej časti exceloval v drese Iskry Svit De'Sean Parsons. Ako sa vysporiadal s novou úlohou v tíme, čo vraví na svoje ocenenie a ako hodnotí svoju doterajšiu basketbalovú cestu, aj to nám prezradil 26-ročný Američan.

Líder v mnohých štatistikách vo veľkej miere nasmeroval „medveďov“ k 3. miestu po základnej časti. Parsons vlietol do Niké SBL ako hurikán, o čom svedčali aj jednotlivé ukazovatele - 21 bodov, 9,8 doskokov, 3,2 asistencie a 2,5 zisku, tak zneli jeho zápasové priemery.

„Ocenenie pre mňa znamená veľa, pred rokom sa mi sezóna skončila skôr, ako som očakával. Teraz sa začína ukazovať robota, ktorú do basketbalu investujem. Je to prvá individuálna cena v mojej kariére. Moje výkony mohli byť ešte lepšie, v niektorých stretnutiach som svojmu tímu mohol k víťazstvu pomôcť ešte viac, ale chyby sú najlepšou lekciou v živote. Mám sa v čom zlepšovať, netreba sa nikdy uspokojiť,“ rozrozprával sa na úvod Parsons.

Na Slovensko prišiel po zastávkach vo Fínsku a Arménsku, kde tiež predvádzal podobné výkony. Po drvivú väčšinu sezóny nastupoval Američan ako neoddeliteľná súčasť základnej päťky, na konci základnej časti mu však tréner Róbert Ištvánik mierne zmenil úlohy. Do stretnutí naskakuje z lavičky, čo mu paradoxne asi viac pomohlo.

DSC 7040

„Som toho názoru, že vybrať si Slovensko na pokračovanie mojej kariéry, bola najlepšia voľba. Chcel by som sa poďakovať svojmu tímu, že mi našiel ten správny klub. Čo sa týka mojej pozície, tréner sa rozhodol a adaptoval som na novú situáciu, ale trochu mi to trvalo. Vždy som bol tímový hráč, preto som šťastný, keď to uľahčí hru všetkým. Na konci sú najdôležitejšie víťazstvá, moja rola nie je podstatná,“ myslí si hráč Svitu.

Parsons si svoju basketbalovú šancu musel doma tvrdo vybojovať, dva roky hral na nižšej univerzitnej úrovni - JUCO, až prišla šanca v NCAA. Od nej sa odrazil k profi kariére, ale na jej začiatku si musel prejsť „exotikou“, ako bolo napríklad Arménsko.

DSC 8680

„Moja basketbalová kariéra bola doteraz bláznivá. Na Salt Lake Community College som začínal ako náhradník, potom som sa mi podarilo dostať na univerzitu Portland State, kde som mal dobrú kariéru. Nebol som nikdy najlepším hráčom, ale nikdy som sa nevzdal a pracoval som na svojej hre, aby som sa dostal do tohto bodu mojej kariéry. Milujem cestu, ktorú som doteraz urazil a dúfam, že bude pokračovať,“ povedal Parsons.

Už o niekoľko hodín sa rozhodne, či sa so spoluhráčmi zapojí do boja o medaily alebo bude prevládať sklamanie z nedokončenej roboty v sezóne 2020/2021. Jedno je isté, ocenenie MVP základnej časti je motiváciou do ďalšieho napredovania: „Cena ma bude motivovať k ešte tvrdej práci. Je to pre mňa dôkaz, že viem hrať na vysokej úrovni a k tomu pridávať výhry.“

Foto: Daniel Faix