• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nenápadný, ale o to dôležitejší. Tak by sme v stručnosti mohli charakterizovať MVP Final Four Slovenského pohára T.J.-a Atwooda zo Svitu. Svojou výškou primárne krídlo, ale zároveň neskutočná istota pod košom, kolektívne hrajúci hráč a tiež stabilita z pohľadu bodov. Angažmánom pod Tatrami posúva po ťažšom začiatku svoju kariéru správnym smerom.

Keď po víťaznom finále s Levicami vyhlasovali jeho meno, tak na jeho tvári bolo evidentne vidieť prekvapenie. Predsa len, ak by sme z družstva Svitu mali hľadať „tvár“, tak sa väčšina zhodne na mene Tavon King. Ale práve nenápadný Atwood je nesmierne dôležitým pilierom zostavy trénera Olega Meleščenka.

„Som šťastný a vďačný. Nekoncentroval som sa na individuálny úspech, v mojom prípade je vždy na prvom mieste tím a víťazstvo. Ocenenie MVP je pre mňa bonusom, som zaň vďačný. Ešte viac ma však teší, že sme vyhrali celý Slovenský pohár. Len som si robil svoju robotu. Nejdem do zápasu s tým, aby som si hľadel štatistiky alebo sa pozeral na skóre. Snažím sa najskôr hľadať spoluhráčov, ale viem, že môj tím ma potrebuje, aby som bol lídrom v obrane. Na to sa zameriavam najviac. Celé to je o inštinkte,“ načrtol dojmy najužitočnejší hráč podujatia v Lučenci.

Pomôžeme si číslami, Atwood mal na Final Four priemer 28,5 bodu, 9,5 doskoku, 2,5 asistencie, 3 ziskov a 1 bloku na zápas. Priemerná užitočnosť bola 36,5 a vysoko kladná bola aj hodnota plus/mínus bodov – 12. Vo finále nepremenil len 1 pokus zo 14.

DSC 6100

„O oboch zápasoch sme vedeli, že budú fyzicky náročné. Lučenec hráva na domácej palubovke veľmi dobre, to isté platí aj o Leviciach. O to cennejšie je, že sme uspeli u súpera a vonku. Znamená to veľa, že sme vyhrali nad domácim tímom a úradujúcim šampiónom pred blížiacim sa play off. Myslím si, že v správny čas zapadli všetky veci do seba. Môžete mať správne veci, ale keď sa to nespojí do jedného celku, tímu, tak to neznamená v postate nič. Som toho názoru, že sme len na začiatku cesty,“ vyhlásil krídelník Svitu.

Atwood prišiel do podtatranského mestečka v polovici novembra za svojho krajana Milesa Thomasa. Dva roky na Malte, o ktorej sa moc basketbalovo nevie, prinášali mnoho otázok. Bude to kvalitný hráč? Nahradí adekvátne Thomasa? Ako zapadne do tímu? Odpovede už boli jasné v podstate od prvého zápasu. Američan má doteraz na konte len jeden duel, ktorý sa neskončil dvojciferným počtom bodov. A teraz získal s „medveďmi“ Slovenský pohár.

DSC 5920

„Ak mám povedať pravdu, tak v úvode sme sa nepozerali na dosiahnutie tejto méty. Keď však začala víťazná séria, my sme si zrazu viac verili, tak každým zápasom sme videli, že na to máme. Sme nesmierne šťastní, že sme to celé vyhrali. Je to moja prvá trofej v pozícii profesionálneho hráča. Celkovo som niečo takéto vyhral po asi 10 rokoch. Nechcem sa opakovať, ale vždy bude na prvom mieste tímový úspech. Som šťastný, že môžem byť súčasťou toho, že sme víťazom Slovenského pohára,“ nešetril Atwood pozitívami.

Po sobotňajšom večeri je isté, že vo Svite sa najbližší rok bude obdivovať trofej pre víťaza Slovenského pohára, ale najdôležitejšie zápasy ešte len prichádzajú. Iskra hrá do konca základnej časti o to, aby si minimálne udržala aktuálnu tretiu priečku a v ideálnom prípade preskočila druhé Levice. „Toto je celé dôkaz toho, že môžeme hrať v Niké SBL s každým. Sezóna sa na tomto mieste neskončila, je pred nami ešte jeden cieľ – získať ďalšiu trofej,“ dodal na záver hráč Svitu.

Foto: Lukáš Droppan