• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po Róbertovi Rožánekovi nasmeroval svoje kroky do Nitry aj jeho tímový kolega zo Žiliny Jakub Merešš. Na levickej palubovke absolvoval debut v najvyššej súťaži, o svojich dojmoch z prvého zápasu a ambíciách nám prezradil viac v rozhovore.

Dvadsaťročný pivot doteraz pôsobil výhradne v prvoligovej súťaži, ktorá mu otvorila dvierka aj do mládežníckych reprezentačných tímov. V aktuálnom ročníku ho však zbrzdilo zranenie, pre ktoré odohral len tri stretnutia za Žilinu. Ponuku v závere prestupového obdobia od Nitry prijal, vďaka čomu môže získavať cenné skúsenosti v Eurovia SBL. Prečo prišiel debut až na začiatku marca 2017? "Celú sezónu som sa trápil s kolenom. toto bol môj šiesty zápas v tejto sezóne, to bola jedna vec. Druhá je, že študujem. Podarilo sa mi zatiaľ vybaviť individuálny plán. Hlavne ma lákalo vyskúšať si najvyššiu súťaž, lebo som ešte nemal možnosť. Nitra mi dala super podmienky, môžem si to skúsiť s veľkým časom na ihrisku. Neváhal som a zobral som to," odpovedá pivot Nitry.

Vo svojom súťažnom debute síce nepriniesol "corgoňom" víťazstvo, s Levicami prehrali 68:100, ale na palubovke sa prezentoval solídnym výkonom. Merešš si do štatistík zapísal 9 bodov, 2 doskoky a 2 zisky počas necelých 26 minút na palubovke. "Z môjho pohľadu to nebolo ono, hral som vlastne prvý ťažký zápas po polročnej pauze zavinenej zranením. S chalanmi som absolvoval len dva tréningy, preto ani nebol nejaký veľký čas na zohratie. Nehrali sme dobre, ustráchane. Prvá štvrtina bola ešte okej, ale potom sa niečo stalo, asi sme sa zľakli, čo sa prejavilo aj na výsledku. Myslím si, že do budúcej sezóny, ak sa rozhodnem pre Nitru, tak je tu perspektíva. Sú tu mladí a talentovaní chalani," zhodnotil svoj a tímový výkon vo víkendovom zápase Merešš. 

Nitriansky pivot narazil v najvyššej súťaži na úplne odlišných súperov, s akými sa stretával či už v prvej lige alebo na reprezentačnej úrovni. V čom vidí hlavný rozdiel? "Je to určite rýchlejšie, fyzickejšie. Každý hráč je na oveľa vyššej úrovni, ako v prvej lige," myslí si Merešš. Už v najbližšom zápase ho čaká pod košom ďalšia neľahká skúška, do mesta pod Zoborom pricestuje aktuálny majster BC Prievidza. 

Foto: Lukáš Droppan