• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dragan Ristanovič je prvýkrát vo finále v pozícii trénera. Komárňanský kormidelník sa už nemôže dočkať finálových súbojov s Prievidzou.

Komárno ukončilo semifinálovú sériu s Interom v najkratšom možnom čase, preto majú pred úvodným finálovým zápasom 17-dňovú pauzu. Ako ju využil kormidelník tímu? „Myslím si, že sme urobili niektoré veci, ktorými sme sa konkrétne pripravovali na Prievidzu. Každý náš doterajší súper vždy vyžadoval niečo iné, o to aj ide v play off. Dostatočne dlho sme sa venovali určitým záležitostiam, čo verím, aj ukážeme vo finále,“ odpovedal Ristanovič. „Obuvníkom“ sa taktiež podarilo odohrať aj jeden prípravný zápas, v Nitre vyhrali vyše 40-bodovým rozdielom. „Veľmi nám pomohol prípravný zápas s Nitrou, opäť sme sa dostali do zápasového rytmu. Vyskúšali sme zopár vecí, ktoré sme chceli vyskúšať. Máme ešte 2-3 dni na to, aby sme to ešte skorigovali,“ ozrejmil dôvody prípravného zápasu tréner Komárna.

Tím z juhu Slovenska musel čakať na meno svojho finálového súpera, nakoniec si po roku zopakuje súboje s Prievidzou, čo Ristanoviča potešilo: „Osobne som sa veľmi potešil tomu, že vo finále budeme hrať proti Prievidzi. Je to moje prvé finále v úlohe trénera. Môžem povedať, že som veľmi potešený a už sa nemôžem dočkať.“ Úradujúci majster opäť predčil všetky papierové predpoklady, keď bez jediného zaváhania prešiel cez Svit do semifinále a cez Inter do finále. Ani samotný tréner nečakal taký priebeh: „Pred Interom som si nebol taký istý, teraz je už však po bitke, keď je každý generálom, preto je aj ľahšie o tom rozprávať. Osobne som čakal ťažšiu cestu do finále.“ Diskutovanou témou sú spomienky z minuloročného finále, na ktorého si pamätá až osem hráčov z aktuálneho kádra Komárna. Využil srbský kormidelník ich rady? „Samozrejme, často spolu medzi sebou komunikujeme o určitých veciach, lebo aj oni sú skúsení hráči. Tohto faktu treba využiť. Mám takú filozofiu: 'Nezahodím nič, čo by mi mohlo pomôcť',“ odpovedal Ristanovič.

V minuloročnom finále sa rozhodovalo až v siedmom zápase, aká bude podľa trénera Komárna tohtoročná séria? „Bude iná séria ako bola doteraz. Dôležité bude to, kto komu nanúti svoju časť hry. To bude podľa mňa rozhodovať. Nielen maličkosti, ale aj veľké veci budú rozhodovať. Hlavná bude momentálna forma jednotlivcov, ale aj celková forma tímu. V posledných dňoch sme sa snažili zapracovať na individuálnych veciach hráčov širšej lavičky, aby sme eventuálne mali k dispozícii viacerých hráčov. Podobne ako my, tak aj oni hrajú dosť tvrdo a rýchlo. Čo sa týka hráčskych vecí, tak to bude veľmi vyrovnané. Kto uspeje po taktickej stránke, že donúti hrať súpera svoju hru, tak môže uspieť,“ myslí si „Risto“. Situácia je podobná ako pred rokom, favoritom na základe výsledkov je Prievidza, ale Ristanovič si nemyslí, že sú outsiderom: „Pred finále by som nehovoril o tom, že niekto je v pozícii outsidera. Prievidza má síce výhodou domáceho prostredia, ale hrá sa o veľa. My nerozmýšľame o tom, v akej pozícii sme, my sa venujeme basketbalu.“

Tréner „obuvníkov“ si myslí, že tímy vo finále už nemajú čím prekvapiť, skôr podľa neho môže niekto individuálne vypadnúť, prípadne vyskočiť.  Doterajšia bilancia zo sezóny hovorí, že z víťazstva sa radovali len domáce tímy. „Prievidza si zaslúžila výhodu domáceho prostredia, ale play off je iná súťaž. V tomto smere hľadáme nejaký recept, aby sme uspeli na ich palubovke,“ uviedol Ristanovič. Na záver srbský kormidelník poznamenal, že podľa neho sú vo finále dva najlepšie tímy a samotný postup do tejto fázy nepovažuje za ľahkú záležitosť.

FOTO: KAROL SCHOLTZ A MARTIN ŠOPINEC