• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po piatich rokoch sa na slovenské palubovky vrátil skúsený pivot Nenad Delič. Tridsaťštyriročný Chorvát hral za Handlovú a Inter, v lete sa upísal Komárnu. V družstve trénera Andrása Vávru by mal patriť k lídrom, ktorý dopomôže „obuvníkom“ k ďalšej úspešnej sezóne.

Na pôsobenie na Slovensku má Delič dobré spomienky, za Handlovú si zahral v All Star zápase a s Interom získal majstrovský titul. „Ani neviem, už predtým (poz. v Handlovej a Interi) som hral na Slovensku dobre. Moja kariéra sa tu v podstate začala. Teraz sa moja kariéra blíži ku koncu, preto som sa rozhodol sem vrátiť. Zažil som tu dobré časy, k tomu mi zavolal aj Nešo Miloševič. Myslím si, že to bol dobrý nápad, hrali sme totiž spolu v Interi a Handlovej. Ísť do Komárna bolo dobrým krokom. Verím, že nás čaká dobrá sezóna. Sledoval som slovenskú ligu, hlavne v predchádzajúcej sezóne, keď som bol blízko k návratu na Slovensko. Podarilo sa napokon až tento rok,“ prezradil Delič.

Okrem spoluhráča rozhodli pre návrat aj referencie: „Počul som o Komárne, že je to basketbalové mesto. Tiež je pekné.“ Z aktuálneho tímu pozná Delič okrem Miloševiča aj ďalšieho dlhoročného hráča slovenskej najvyššej súťaže – Sašu Jankoviča. „Poznal som predtým Sašu Jankoviča, ten tu už je legenda slovenskej ligy,“ povedal s úsmevom pivot Komárna.

Delič pôsobil na Slovensku naposledy v sezóne 2012/2013, kedy obliekal dres Interu Bratislava. Potom si vyskúšal viacero krajín, kde sa mu podarilo pozbierať mnoho úspechov. Bol v druhej najvyššej tureckej súťaži, v Kosove získal tamojší superpohár, pohár a ligový titul. Zahral si v Balkánskej lige, Lige majstrov a Európskom pohári FIBA. Pôsobil v Bulharsku a tiež v Macedónsku. Vo všetkých kluboch patril k ťahúňom, podobnú pozíciu tak očakáva aj v komárňanskom tíme: „Verím, že budem jedným z lídrov tímu. Krok po kroku smerujeme k tomu, aby sme vyzerali dobre. Sme ešte len na začiatku prípravy, preto nevyzeráme zatiaľ tak, ako by sme chceli. Myslím si, že na sezónu budeme pripravení. Komárno má svoje silné aj slabšie momenty, ale vždy sa radí k čelu ligy. Chceme na to nadviazať. Tu je normálne hrať semifinále. Dúfam, že sa nám v novom ročníku podarí urobiť o krok naviac v tomto smere.“

Nielen basketbalové známe krajiny, ale aj exotiku možno nájsť v jeho životopise. Sezónu 2014/2015 strávil v Spojených arabských emirátoch, kde hral za Banijas Abú Zabí. Do Komárna prišiel z Tuniska, kde pôsobil v klube Étoile du Sahel. Ako vyzerá basketbal v týchto krajinách? „Keď som začal hrať basketbal, tak som nikdy ani nesníval, že pôjdem hrať do takýchto krajín. Mám na to dobré spomienky, bola to dobrá skúsenosť. Basketbal je momentálne dobrý všade. Ísť hrať do Tuniska alebo Spojených arabských emirátov nie je zlý krok v kariére hráča. Miestni hráči nemajú až takú veľkú kvalitu, ale do líg prichádzajú mimoriadne kvalitní legionári. Sú pripravení dobre zaplatiť skúsených hráčov, aby sa ostatní pri nich zlepšili. Je to odlišná mentalita, tu naokolo je viac dobrých domácich hráčov a sú tu potom dvaja – traja, ktorí sú rozdieloví. Je to proste iné,“ odpovedal na záver Delič.

Foto: Facebook