• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vo Svite majú už dlhšiu dobu patent na príchod zaujímavých zámorských basketbalistov. Na tejto vlne sa viezli aj pred touto sezónou, veľké očakávania vkladali do 23-ročného amerického krídelníka Dominica Greena. Všestranný basketbalista zatiaľ do bodky napĺňa papierové predpoklady, patrí k lídrom Iskry.

Pre Greena je pôsobenie pod Tatrami prvou zastávkou mimo Ameriky a v podstate aj štartovacím bodom do profesionálnej kariéry. Ako sa podarilo absolventovi univerzity Washington dostať medzi „Podtatrancov“?

„Nájsť si klub v týchto časoch je náročné, mnohí hráči nedostali žiadne ponuky. Koronavírus spôsobuje veľké problémy, viacerí basketbalisti nemôžu ísť do niektorých krajín. V tomto smere som šťastný, že sa mi podarilo dostať z Ameriky na Slovensko. V podstate to bolo o tom, že sa Svit zdal ako najlepšia možnosť a klub, v ktorom by som pokračoval vo svojej basketbalovej kariére. Úprimne, bolo to aj komunikácii s agentom, ktorý mi odporučil Svit. Zatiaľ sa mi tu veľmi páči,“ odpovedala jedna z predsezónnych posíl Svitu.

Američan už naznačil svoj potenciál v príprave, naplno to však rozbalil až v súťažnom nasadení. S priemerom 17,8 bodu a 6 doskokov na zápas, patrí medzi top desiatku hráčov v týchto štatistikách. V tomto smere to vôbec nevyzerá tak, ako keby sa musel etablovať na odlišný basketbalový štýl.

DSC  (64)

„Celkom dobre sa mi darí adaptovať na európsky basketbal. Je to veľmi podobné ako na univerzite, veľa sa vypomáha a je tu veľa clôn. Je to oveľa viac tímovejšie, ak tak nehráte, tak zápasy bude prehrávať,“ myslí si Green.

Svit pasovali mnohí za čierneho koňa súťaže, hlavne vďaka vydarenej príprave. Zaujali na domácom turnaji, ktorý vyhrali v konkurencii troch ligových konkurentov. Rozjazd do sezóny si však určite predstavovali inak. Vysoké prehry v Lučenci a Spišskej Novej Vsi priniesli miernu nervozitu medzi fanúšikov „medveďov“, no treba jedným dychom povedať, že tím ani v jednom prípade nenastúpil v plnom zložení. Ešte ani jednu minútu napríklad neodohralo slovenské duo Stanislav Baldovský a Adam Monček.

„Myslím si, že ako tím vyzeráme dobre, ale musíme ešte na mnohých veciach popracovať. Cítim, že by to so Svitom mohlo v tejto sezóne vyzerať dobre. Som toho názoru, že našou silnou stránkou môže byť fakt, že viacerí z nás môžu hrať na viacerých postoch,“ povedal Green.

DSC 0477

Druhý rok po sebe sa pod Tatry podarilo priviesť hráča so skúsenosťami z prestížnej NBA G-League. V predchádzajúcom ročníku to bol Phil Carr, po vydarenom angažmáne vo Svite zamieril do švédskeho Norrköpingu. Pred Greenom tak je rovnaká šanca: „Myslím si, že SBL-ka má rozhodne svoju kvalitu. Je to fyzická súťaž, veľa sa tu zameriava na defenzívu. Každý večer je potrebné byť pripravený.“

Dvadsaťtriročný basketbalista bojoval po úspešnom absolvovaní štúdia na univerzite Washington, o svoju šancu na farme Golden State Warriors. V dôsledku predčasného konca sezóny odohral za Santa Cruz Warriors len dve stretnutia. Už len samotný fakt, že sa mu podarilo dostať do čoraz lepšej súťaže, svedčí o jeho nesporných kvalitách.

DSC  (18)

„G-League sa každým rokom zlepšuje. Vedenie súťaže sa snaží o inovácie, teraz skladá družstvo len z stredoškolákov. To je novinka, bude to niečo úplne iné. Nie je jasné, ako bude pri situácii s koronavírusom, ale G-League je skvelým miestom, ak sa hráči chcú dostať do NBA. Je to oveľa profesionálnejšia súťaž ako kedysi, hráči dostávajú väčšie peniaze a tiež celkový servis,“ prezradil Green detaily z fungovania súťaže.

Vzhľadom na vyššie popísané, má jedna z posíl Svitu prirodzene len tie najvyššie ambície: „Chcem vyhrávať, zlepšovať sa, mať dobrú sezónu, pomôcť tímu a prirodzene doviesť družstvo k najvyšším métam - zisku majstrovského titulu.“

Foto: Lukáš Droppan, Daniel Faix