• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Málokedy príde na slovenské palubovky hráč s tak pôsobivým životopisom, aký má hráč Levíc Zoran Vrkič. Chorvátsky basketbalista má skúsenosti na rozdávanie, čo určite príde vhod mladému družstvu Patriotov. Čo ho doviedlo späť do Európy, aj to sa dozviete z nasledujúcich riadkov.

Zverenci trénera Michala Madzina pôvodne avizovali, že do ligového kolotoča pôjdu len s dvojicou legionárov. Lenže zranenie Martina Bachana v príprave, prinútilo vedenie klubu k doplneniu družstva, voľba napokon pripadla na bývalého reprezentanta Chorvátska.

„Tím potreboval moje služby a ja som potreboval hrať. Levice boli pre mňa v tomto období dobrou príležitosťou. Neviem, na ako dlho budem súčasťou Patriotov. Som si však istý, že urobím pre družstvo všetko, čo je v mojich silách. Chcem potešiť kolektív, fanúšikov a tiež seba. V posledných pár rokoch som patril k skúsenejším hráčom v tímoch, v ktorých som pôsobil. Nie je to pre mňa nič neobvyklé. Mám skúsenosti, som pokojný a rád pomáham mladším hráčom,“ prezradil na úvod Vrkič.

Do Levíc prišiel v septembri na otvorený kontrakt, nie je teda aktuálne jasné, koľko zápasov v bielo-zelenom drese skutočne odohrá. No už samotná možnosť učiť sa od takéhoto basketbalistu, je pre mladý kolektív veľkou vecou.

DSC 9785

„V posledných rokoch som sa sústredil na mimoeurópsky trh, z tohto pohľadu preto neviem, či budem viac na očiach. Svoju kariéru som posúval smerom na Stredný Východ a do Ázie. Pôsobenie v Leviciach beriem ako šancu, že by som sa mohol vrátiť na európske palubovky. Basketbal je nevyspytateľný, nikdy neviete, kde skončíte. Vymenil som už toľko tímov, pretože kontrakty sú rôzne,“ povedal hráč Patriotov.

Ako naznačil 33-ročný basketbalista, pod deravými košmi odohral už toho viac ako dosť. 18 klubov a 11 pochodených krajín, to je Vrkičova aktuálna vizitka. Teraz si do „zbierky“ pridal ďalšiu krajinu a klub. „Už to nerátam (úsmev), bohvie koľko ich ešte bude. Toto je moja cesta, som otvorený každej možnosti. Mám rád takýto životný štýl, videl som už toľko krajín a k tomu som si mohol zahrať basketbal. Mne sa to proste páči. Mal som nejaké ponuky, ale nechcel som čakať. Levice prišli v správnom čase, keďže som už chcel jednoducho hrať,“ vyjadril sa Vrkič.

DSC 9435

V porovnaní s poslednými basketbalovými zastávkami, ho tentoraz v Leviciach čaká veľká porcia zápasov, čo vníma ako pozitívum. Momentálne ho však brzdí zranenie, pre ktoré odohral len dva celé duely: „Veľmi sa teším, že budem môcť hrať veľa zápasov. Obvykle hráme počas leta tzv. scrimmage zápasy, ale stalo sa nám, že kvôli opatreniam sme nemohli hrať v hale. Bolo ťažké vôbec trénovať, nie to si ešte zahrať. Snažil som sa udržiavať v kondícii.“

Pristavili sme aj pri jeho nedávnej minulosti, ktorá je olemovaná tým, že často striedal pôsobiská. Naposledy odohral Vrkič kompletný ročník v jednom klube pred 4 rokmi, keď hral za macedónske Skopje. Prečo tomu tak bolo? „Kontrakty boli kratšie a situácia v niektorých kluboch sa proste menila. Mali tak priame následky na mňa, ako hráča. Na východe to neboli obvyklé kontrakty, kde by som hral celý ročník. Kluby sú často netrpezlivé s hráčmi, respektíve má vlastné problémy,“ odpovedal samotný basketbalista.

DSC 1641

Aj napriek pôsobivej kariére, skúsenostiam z Euroligy, Eurocupu, Adratickej a Balkánskej ligy, mu chýba v jeho 15-ročnom pôsobení pod deravými košmi majstrovský titul. „Počas kariéry som získal len jeden pohár. Je to však dané aj tým, že väčšinou prichádzali ponuky z klubov, ktoré sa pohybovali v strede tabuľky. Občas som sa vyberal tak, kde bola šanca na výraznejšiu minutáž. To bolo pre mňa dôležité, nie som totiž typ hráča, ktorý by sa uspokojil s 15 minútami na zápas. Rád hrám veľa,“ uzatvoril Vrkič.

Foto: Lukáš Droppan