• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Súboje tabuľkových susedov v semifinálovej sérii Lučenca s Komárnom priniesli takmer vo všetkých dueloch nezaujatému divákovi basketbal s vysokým počtom bodov. Už prvý zápas u nováčika naznačil, kto je na boj o medaily pripravený lepšie. „Pelikáni“ si právom vybojovali po 16 rokoch finálovú miestenku a opäť po roku sa môže zopakovať double jedného klubu. S kapitánom Lučenca Jánom Zorvanom sme prebrali dianie v semifinále a očakávania od finále.

Víťaz Slovenského pohára pokračuje vo fenomenálnej jazde, ktorá odštartovala tretím miestom na Federálnom pohári. Pokračovala suverénnym ziskom prvej trofeje v sezóne 2021/2022 a teraz postupom do finále. Od vstupu do najvyššej súťaže ide už teraz o najúspešnejší rok v histórii lučeneckého klubu.

„V tíme je dobrá atmosféra. Dúfam, že aj vo finále to dokážeme predviesť. Celý rok sme tvrdo pracovali, aby sme práve v play off dokázali odohrať najlepší basketbal. V útoku sa rýchlym basketbalom dokážeme dostávať do dobrých pozícií. Dôležitá je aj obrana. Hráme kolektívne, vytvárame si kvalitné pozície,“ povedal pivot Lučenca Ján Zorvan.

Kapitán družstva nechal zabudnúť na základnú časť, v ktorej hráči BKM nenašli ani v jednom prípade úspešný recept na Komárno. Hneď na úvod série s „diablami“ získali dôležitú výhodu, ktorú napokon potvrdili na domácej palubovke. Semifinále mohli pokojne ukončiť aj v najkratšom možnom čase, v Komárne v treťom zápase im ale nevyšiel posledný útok podľa predstáv.

„Každý zápas bol náročný, aj fyzicky, aj mentálne. Veľmi nám pomohlo, že sme dokázali vyhrať hneď prvý zápas v Komárne. Hrali sme koncentrovane, darilo sa nám v útoku, aj v obrane, dokázali sme ustrážiť ich kvalitných hráčov. Doma sme si to už postrážili, sme radi,“ vyjadril spokojnosť s postupom 26-ročný basketbalista.

DSC 2063

Odmenou je tak nielen už istá medaila, ale aj možnosť zahrať si o majstrovský titul. Pre väčšinu tímu je táto sezóna prvou možnosťou, ako dostať do svojho basketbalového životopisu kolektívny úspech. K zisku najcennejšieho kovu je potrebné ale prejsť prekážku v podobe Levíc. „Levice sú kvalitným tímom. Musíme pokračovať v našej hre. Musíme mať kvalitný pohyb lopty, hrať kolektívne v obrane. Dvakrát sme ich už zdolali, určite sú zdolateľní. Keď zvládneme aj ťažšie situácie,  potom by sme sa mohli tešiť aj z titulu,“ vyhlásil Zorvan.

Lučenec je jeden z mála klubov, ktorý dokázal na palubovke Patriotov uspieť. A stále v čerstvej pamäti sú spomienky na Final Four Slovenského pohára, kde „pelikáni“ práve v levickej športovej hale oslavovali zisk trofeje pre víťaza. Séria hraná na štyri víťazné zápasy štartuje v sobotu 23. apríla o 18.00 h v Leviciach.

„Potrebujeme ísť naplno do každej situácie. Musíme byť plnohodnotne koncentrovaní. Môžeme vyhrať aj v Leviciach, čo sme dokázali aj v základnej časti. Trochu si na ten duel spomínam, bol to začiatok základnej časti. Nehrali sme vtedy ešte príliš dobre. Teraz to budú iné zápasy,“ myslí si hráč Lučenca.

Foto: Lukáš Droppan