Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Basketbalisti Klubu Býkov Košice robia svojim fanúšikom samú radosť. Po historickom zisku Slovenského pohára pridali do tenkej klubovej kroniky ďalší veľký úspech. Záverečné tri kolá základnej časti odohrajú s vizitkou čerstvého víťaza dlhodobej fázy a do play-off tak vstúpia z najvýhodnejšej pozície. Nielen o tom sme sa pozhovárali s trénerom Richardom Leškom a kapitánom Michalom Baťkom.

Čo znamená takéto rýchle spečatenie víťazstva v základnej časti?

Richard Leško: V prvom rade je to určitá odmena za prácu, ktoré všetci ľudia v klube a hráči odvádzali od augusta. Je to pekný výsledok, ale nateraz znamená iba výhodu domáceho prostredia v play-off. Uvedomujeme si, že všetko podstatné je ešte len pred nami.

Michal Baťka: Znamená to pre nás to, že od soboty sme sa mohli začať venovať naberania kondície na play-off. Môžem povedať, že to boli veľmi ťažké tréningy, ale z pohľadu náročného programu by nám mali pomôcť. Vieme, že v prvom kole nastúpime proti Handlovej, alebo Lučencu a zároveň sme získali výhodu domáceho prostredia počas celého play-off. Verím, že pre nás bude veľmi dlhé.

Čo rozhodlo o košickom víťazstve v základnej časti?

RL: V prvom rade kvalita tohto kádra, dobrý koučing, výborné podmienky a mužstvo sa v prvom rade vyhlo výkonnostným výkyvom. Dá sa povedať, že hrá stále to svoje. Zdobí nás tímový duch, hráme kolektívne a dokážeme zabojovať. Z mužstva je cítiť energiu.

MB: Ocenil by som konštantnú formu, veď dva zápasy v rade sme tuším neprehrali ani raz. Stále sme mali nejaké pekné šnúry, ktoré prerušovala len jedna prehra. Tím preto neupadal do depresie a stále sa viezol na víťaznej vlne. To bol ten kľúč k víťazstvu v dlhodobej časti.

Mišo, ako by si porovnal tohtoročný tím Býkov s minuloročným?

MB: V prvom rade sa veľmi obmenil. Ostali sme tu len ja, Stano Baldovský a Maco Galata. Inak sú všetci noví, ale musím povedať, že sme v šatni namiešali výbornú partiu. Zatiaľ to ide veľmi dobrou cestou a výsledky to potvrdzujú.

Čo si ceníte viac? Slovenský pohár, alebo víťazstvo v základnej časti?

RL: Je oveľa ťažšie vyhrať základnú časť ako pohár. Na druhej strane, pohár ostáva reálne vo vitríne a na základnú časť sa štartom play-off zabudne.

MB: V Slovenskom pohári sme hlavne ukázali charakter tímu. Nečakane sme tam prišli o Radenka a napriek tomu sme sa dokázali zomknúť a zvládnuť ťažké situácie. Tam sme si začali veriť ešte viac. Hneď po pohári sme porazili o dvadsať bodov Inter a to všetko bez prvého rozohrávača. Také veci dodajú sebavedomie.

Ako ste využili posledné voľno a skutočnosť, že v ďalších troch stretnutiach už nebudete pod tlakom?

RL: Toto je naozaj posledný termín, ktorý sa dá využiť na dobitie batérií pred play-off. Po poslednom súboji základnej časti v Prievidzi budeme mať totiž do prvého zápasu play-off iba dva dni. Počas uplynulých dní sme teda v príprave poriadne pridali a urobili sme to aj s tým, že tento týždeň musíme počítať so značnou únavou.

Ako ste na tom z pohľadu zdravotného stavu kádra? Nastúpi Radenko Pilčevič už v Lučenci?

RL: Dá sa povedať, že sme konečne všetci kompletní a zdraví. To nás veľmi teší, pretože už do aktuálneho kondičného cyklu sa zapojili všetci chalani. Ostáva veriť, že nám to takto vydrží až do konca sezóny. Čo sa týka Radenka, tak on už trénuje naplno a absolvuje aj kontaktné situácie. O všetkom však rozhodne náš fyzioterapeut. Vzhľadom na tabuľkovú situáciu nie sme pod nejakým tlakom na urýchľovanie návratu.

MB: Tešíme sa na návrat Radenka. Je to veľký profesionál a som presvedčený o tom, že sa vráti v plnej sile. Stále tu však máme i Marka Vukoviča, ktorý nám prišiel pomôcť po jeho zranení.

S akými cieľmi vycestujete do Lučenca?

RL: S rovnakými ako pred každým zápasom. Určite chceme vyhrať a odovzdať na palubovke maximum. Možno tam trochu zohrá svoju rolu únava plynúca zo spomínaného kondičného programu. Chlapci budú prinútený zabojovať aj cez pocit únavy a môže to byť cenná skúsenosť. Berieme to ako prípravu na play-off a určite si opäť niečo vyskúšame.

MB: Vieme, ako nás prekvapili naposledy u nás doma. Aj na ich palubovke sme vyhrali len veľmi tesne. Nebude to ľahké, ale nechceme prehrávať. Chceme ukázať to, čo teraz trénujeme v tréningoch. Bolo by veľkou škodou pokaziť si náladu pred play-off nejakými prehrami.

Na záver dodajme, že víťazstvo Býkov v základnej časti sa zrodilo aj vďaka VÁM, FANÚŠIKOM! Vedenie klubu sa preto rozhodlo pre malý darček a na sobotňajší záverečný domáci súboj KB Košice v základnej časti proti Leviciam bude vstupné ZADARMO!

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk