• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ako prvý sa so sezónou 2016/2017 rozlúčili basketbalisti BK 04 AC LB Spišská Nová Ves. Oproti predošlému ročníku priniesli svojim fanúšikom oveľa väčšiu dávku radosti a dobrých výsledkov. S hodnotením účinkovania v Eurovia SBL sme sa obrátili na trénera tímu Ericha Korfantu.

Asi najsvetlejším bodom sezóny bolo stretnutie 21. decembra 2016, kedy proti Karlovke ukončili 52-zápasové čakanie na víťazstvo. Spišiakom sa nevyhla na prelome rokov trénerská zmena, ktorá paradoxne oživila herný prejav tímu. Dávida Demečka vystriedal na stoličke Erich Korfanta. Pod jeho vedením dokráčali k celkovo deviatim víťazstvám a konečnému desiatemu miestu. "Myslím si, že od začiatku roka 2017 sme urobili kus práce a posunuli sme basketbal v Spišskej Novej Vsi trošku viac dopredu nielen deviatimi víťazstvami, ale aj dobrými stretnutiami so silnými súpermi na ich palubovkách. Prehrali sme ich síce, ale odohrali sme vyrovnané duely. To náš teší. Samozrejme, stretnutia ukázali aj veľa chýb," začal s hodnotením ročníka tréner Spišskej Novej Vsi.

Korfanta vykročil s tímom správnou nohou, v priebehu januára dokázali zdolať postupne Levice, Inter a na začiatku februára si pripísali na svoje konto skalp Komárna. O mesiac neskôr sa k tomu pridali Košice. Celkovo získal s tímom sedem z celkových deviatich víťazstiev. "Hneď od môjho príchodu sme začali hrať jednoduchšie. V úvodných zápasoch sme prekvapili súperov touto zmenou, veľmi dobrý zápas sme odohrali aj v Prievidzi a Košiciach. Po čase sme sa stali čitateľnejšími pre súpera a stretnutia už neboli také jednoduché. S tým súvisí kvalita hráčov. Kvalita na našej strane nebola na takej úrovni, ako u prvej šestky, sedmičky. Ťažko sa konkurovalo pri našej filozofii troch zahraničných hráčov," uviedol Korfanta. 

Na Spiši odohrali takmer celú sezónu bez zmien v tíme, z družstva sa akurát v priebehu ročníka porúčala dvojica Michal Dolník a Adrián Smik. Správny výber bol aj pri zahraničných hráčoch, ktorí mali často veľký podiel na víťazstiev. "Novovešťania" mohli pri tom pomýšľať aj na deviate miesto v tabuľke, to im však ušlo v priamom súboji s Karlovkou na záver základnej časti. "Keď si vezmem kvalitu nášho kádra, tak si myslím, že sme mali skončiť minimálne pred Karlovkou a pokúsiť sa o play off," vyhlásil kormidelník Spišskej Novej Vsi. Čo sa javilo ako najväčšie pozitívum a negatívum v sezóne pre Korfantu? "Vyzdvihol by som prístup hráčov, ktorí sa vyrovnali so zmenou trénera. Neprišlo ku žiadnym zmenám kádra, nič sa nemenilo mojim príchodom. Ten istý identický káder podával lepšie výkony. Ja si myslím, že toto je veľké pozitívum, našli v sebe motiváciu a podvolili sa filozofii. Možno také negatívum bolo, že sme neboli v kompletnom zložení veľmi, veľmi dlho. Od môjho príchodu sme až teraz v poslednom zápase boli kompletní. Absencia Hovaňáka, Marshall, Šoleviča alebo Henryho, bola pri našom úzkom kádri problémom. Museli sme sa s tým vysporiadať. Keby sme boli kompletní, tak dovolím si tvrdiť, že by bolo viacej víťazstiev," odpovedal tréner. 

Čo bude ďalej na Spiši? Séria prehier je už definitívne minulosťou a výsledky zo záveru základnej časti ukázali, že do ďalšej sezóny môžu pomýšľať zverenci trénera Ericha Korfantu aj na podstatne lepšie umiestnenie. "Zatiaľ sme si nechali koncepciu takú, aká bola. Začneme s maximálne troma zahraničnými hráčmi. Samozrejme, tí zahraniční hráči sa u nás asi obmenia. Uvidíme, môže sa to ešte zmeniť, možno sa s nimi dohodneme. Viac-menej počítame so všetkými odchovancami z našej liahne. Chceme, aby zostala zachovaná kontinuita. Predbežne sme tiež dohodnutí, že by som mal pokračovať ďalej," prezradil Korfanta detaily o nasledujúcej sezóne.

Účinkovanie v Eurovia SBL je síce u konca, ale pre viacerých hráčov, vrátane trénera sa súťažný ročník ešte neskončil. "Teraz ma čaká dokončenie sezóny s juniorkou, kde som tiež vedený ako hlavný tréner. Pokúsime sa zabojovať o postup na Final Four a o titul. S mladými hráčmi teda budeme trénovať. Od polky mája do polky júna budeme realizovať nazvime to taký kemp, trénovať budeme hráčmi, ktorí sú v Spišskej Novej Vsi, s mladými hráčmi a plus oslovíme niektoré typy. Budeme trénovať s tými hráčmi, ktorí budú ochotní trénovať. Mesiac trénovať v prechodnom období, to sú také záležitosti, ktoré sú v takomto termíne," dodal Korfanta na záver. 

Foto: Peter Jaško a Daniel Faix