• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti KB Košice pokračujú vo víťaznom ťažení. Svoj ôsmy triumf v rade vybojovali na palubovke Iskry Svit, pričom v „medveďom brlohu“ dokázali v doterajšom priebehu sezóny uspieť iba Inter a Levice.

Základ úspechu položili zverenci Miljana Čuroviča už v prvej štvrtine, ktorú vyhrali 31:23. Ani po tom však ešte nemali zďaleka vyhraté a domáci vytrvalo reagovali na každé bodové poodskočenie.

„Bol to taký útočnejší basketbal, ale myslím si, že sme hrali veľmi dobre a v závere rozumne. Mali sme dobrú úspešnosť streľby za tri body a veľmi nám pomohla výborná prvá štvrtina. Toto víťazstvo si veľmi ceníme, pretože do Svitu sme išli s veľkým rešpektom a vieme, že sa tam nevyhráva často. Po víťaznej sérii si navyše verili a hrali naozaj dobre,“ obhliadol sa za triumfom pod Tatrami pivot Peter Sedmák, ktorý prispel k víťazstvu jedenástimi bodmi.

„Býci“ si v stretnutí vypracovali viackrát slušný náskok, ktorý sa však zakaždým ukázal ako krehký. Po prvej štvrtine viedli o osem bodov, no necelé dve minúty pred prestávkou bolo vyrovnané. Ešte pred odchodom do šatní však trojkami Rahmona Fletchera a Richarda Körnera odskočili na deväť bodov. Hneď po prestávke však predviedli silný nástup domáci, ktorí sériou 12:0 strhli vedenie na svoju stranu.

„Trochu sme tam doplietli pár akcií a v útoku sme hrali rozhárane. Súper sa toho chytil a využil to na zmazanie straty. Neskôr sme si však našťastie opäť vytvorili náskok,“ pokračoval v hodnotení sobotňajšej výhry „Sedmo“. Spomínanému náskoku pomohla aj neuveriteľná ďalekonosná trojka Rahmona Fletchera, ktorý predviedol parádny „buzzer beater“ z vlastnej polovice. „Bola to krásna trojka. Vo Svite je malá hala s nízkym stropom a „Fletch“ to trafil dokonale. Spoločne s trojkami Igora Mariča a Radenka Pilčeviča v závere išlo o veľmi dôležité momenty. Také okamihy povzbudia celý tím,“ podotkol košický pivot.

„Býci“ napokon zvíťazili 103:94 a tento výsledok je o to cennejší, že nastúpili bez Svetozara Stamenkoviča, ktorý síce na striedačke sedel, no s podozrením na otras mozgu do hry nezasiahol. „Sveťo je pre nás kľúčový hráč a ak by nastúpil, tak by to bol možno ľahší zápas. Máme však silný tím, ktorý je vyskladaný tak, aby sme vedeli nahradiť aj takéto výpadky. Nepadáme na jednom hráčovi a to je dôležité.“

Triumf v Iskra Aréne potešil Sedmáka o to viac, že ide o prostredie, ktoré pozná dokonale. „Vo Svite som basketbalovo vyrastal a mám k nemu pochopiteľne bližší vzťah ako k iným klubom. V samotných zápasoch sa to snažím brať profesionálne, ale faktom je, že proti Svitu sa mi nikdy nejako výnimočne nedarí. Aj preto sa teším z tohto víťazstva. Majú naozaj dobrý tím s dobrým trénerom a ani doma sme ich neporazili vysoko. Ťažké to s nimi bude určite aj v ďalších zápasoch.“

Teraz sa už však pozornosť „Býkov“ preorientuje na Komárno. Súper z juhu Slovenska pricestuje do Angels arény v stredu a pôjde už o piaty súboj s protivníkom z prvej šestky v rade.

„Vždy sa hovorí, že posledný krok je najťažší, ale my si doma veríme a dúfam, že odohráme dobrý zápas. Hráme opäť až o ôsmej večer, čo nie je ideálne, ale snáď sa ľudia zastavia v meste na vianočných trhoch a potom sa prídu zohriať do haly na výborný zápas. Určite sa na to pripravíme tak, aby sme podali stopercentný výkon,“ prisľúbil Peter Sedmák, podľa ktorého majú Košičania Komárnu čo vracať. V prvom vzájomnom súboji totiž prehrali 70:82. „Máme im čo vracať. V tom čase sme boli v hernej kríze a nehrali sme v dobrom rytme. Veľké problémy nám robil rozohrávač Tomič a pozor si musíme dať na neho i na ďalších legionárov Komárna.“

Aktuálna víťazná séria „Býkov“ trvá už osem kôl a proti Komárnu pôjde o jej predĺženie, ako aj o uchovanie domácej neporaziteľnosti.

„Táto séria pre nás znamená veľmi veľa. Dvíha sa nám sebavedomie a to sme potrebovali. Tím vyzerá dobre, odvádzame dobrú prácu a v krízových situáciách sa už vieme zomknúť. Ukázali to vyrovnané koncovky v Prievidzi aj vo Svite. Dúfajme, že takto to bude pokračovať čo najdlhšie,“ dodal Peter Sedmák.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk