• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vo svojom zatiaľ skromnejšom basketbalovom životopise zaujala ročná prestávka, počas ktorej bol misionárom. Po návrate na palubovky úspešne uzatvoril univerzitnú kariéru a v polovici októbra odštartoval profesionálnu v drese Prievidze. Zac Seljaas potvrdzuje v bielo-čiernom drese povesť dobrej posily, ktorá odvádza kvalitnú prácu v mladom kolektíve.

Univerzita Brigham Young patrí k špičke v konferencii West Coast, pravidelne sa umiestňuje na popredných priečkach, ale v posledných rokoch sa neprebojovala do tradičného March Madness. Keď sa k tomu pridá fakt, že dlhšiu dobu nemali hviezdneho hráča a navyše pandémia koronavírusu, tak je jasné, že nové pôsobisko sa hľadá ťažšie. To bol presne aj Seljaasov prípad.

„Celé leto som hľadal pôsobisko, nedarilo sa. Nebolo jednoduché si nájsť klub. Vyšiel som z univerzity, nemal som žiadne profesionálne skúsenosti a skrz túto celosvetovú pandémiu, som nevedel, čo kluby ponúknu. Z tohto pohľadu to bolo ťažké. Potom som dostal číslo na trénera a vedenie Prievidze, porozprával som sa s nimi a vedel som, že sem chcem ísť hrať. Porozprával som následne sa svojom ženou, mali sme z toho dobrý pocit, z ktorého môžeme v našom živote ťažiť. Bola to skvelá voľba. Milujem Slovensko. V Amerike sa o tejto krajine moc nehovorí, ale je tu krásne. Z basketbalového pohľadu ide o jedno z mojich najlepších rozhodnutí,“ povedal na úvod zámorský krídelník.

Veľa sa v takýchto prípadoch hovorí o transformácii z univerzitného basketbalu na profesionálny. Nie je to len o štýle hry, ale aj spôsobe života. Kým počas pôsobenia na škole máte všetko k dispozícii, tak medzi profesionálmi je situácia odlišná. Často ste v inej krajine, odlúčený od rodiny a priateľov a vo väčšine prípadov sa spoliehate na seba, respektíve krajanov, ak pôsobia v klube alebo lige.

pd lv 20

„Je to veľmi ťažké, no veľmi verím mentálnemu zdraviu. Každý deň sa rozprávam so svojim bratom, ktorý je športový psychológ. Diskutujeme a rozprávame sa o tom, aby som bol každý deň pripravený. Aj s jeho pomocou však niekedy prídu horšie dni, ale vďaka tomu, že mám rád basketbal a robím to, čo mám rád, tak to zvládam lepšie. Dôležitá vec, ktorá mi pomohla, je vďaka. Hľadám pozitíva na každej drobnosti. Vďaka tomu sa adaptujem na všetko, aj keď to nie je jednoduché. Bol som pripravený na túto zmenu, na univerzite som mal našťastie trénerov, ktorí hrali v minulosti v Európe. Bola to výzva, ktorá mi pomohla porozumieť basketbalu v mnohých smeroch,“ ozrejmil Seljaas detaily z prechodu na život profesionála a zo zvykania si na európsky basketbal.

Američan sa rýchlo zaradil k oporám prievidzskému tímu, aj keď naskakuje do zápasov z lavičky. Bilancia 3 výhier a 6 prehier je vzhľadom na predsezónne prognózy mimoriadne pozitívna. „Táto liga nie je jednoduchá, každý tím je v nej dobrý. To platí aj o hráčoch. Proces zlepšovania sa tak nezastavuje, každý aspekt mojej hry sa musí posunúť na lepšiu úroveň, ak sa chcem zrovnávať s hráčmi v tejto lige. Naše výsledky síce možno nevyzerajú dobre na papieri, ale každým dňom sa zlepšujeme,“ zamyslel sa Seljaas.

seljaas pd

Ako sme už naznačili vyššie, počas univerzitnej kariéry si dal hráč Prievidze ročnú prestávku od diania pod deravými košmi. Bolo to po nováčikovskej sezóne medzi „pumami“. Pre mnohých to bolo určite prekvapenie.

„Bol som misionár v Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní v Iowe a bolo to úžasné. Boli to zvláštne časy, mal som 18, bol som preč od rodiny, mohol som im mailovať iba raz za týždeň a chodil som informovať o Ježišovi Kristovi. Všetok svoj čas mu venujete, žiadna škola, žiaden šport, žiaden sociálny život, len vy a kolegovia. Pomohlo mi to k tomu, aby som sa po mentálnej, fyzickej a spirituálnej stránke zlepšil ako človek. Moja viera je pre mňa veľmi dôležitá, čiže z tohto pohľadu to bolo skvelé,“ uzatvoril Seljaas rozhovor.

Foto: Ladislav Szibilla, universe.byu.edu