• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Lučenec predviedol počas dvoch dní dokonalý kolektívny výkon, ale len jeden hráč z víťazného tímu zakončil úspešné podujatie s priemerom „double-double“. Desure Buie oslavuje nielen prvú veľkú trofej vo svojej profesionálnej kariére, ale aj významné individuálne ocenenie. S najužitočnejším hráčom Final Four Slovenského pohára sme prebrali viaceré zaujímavé témy.

Prvá profesionálna sezóna nedopadla pre 24-ročného amerického playmakera podľa predstáv, za holandský Leiden a farmu Houstonu Rockets odohral len 6 zápasov. Šanca z Lučenca mu priniesla evidentnú hernú pohodu, v nedeľu večer sa preniesla do zisku Slovenského pohára. „Behajú mi hlavou rôzne myšlienky. Keď ste dieťa, tak o niečom takomto snívate. Dúfam, že toto ocenenie je prvé z mnohých, ktoré ešte na mňa čakajú. Ani sa to nedá popísať, som šťastný, že sa vôbec niečo takéto mohlo udiať. Skvelý pocit vyhrať ocenenie pre najužitočnejšieho hráča Final Four Slovenského pohára, ale je úspech celého tímu. Bez spoluhráčov by som v tejto situácii nebol,“ boli bezprostredné dojmy Buieho po úspešnom finále.

„Pelikáni“ predviedli výsledkovo suverénnu jazdu za trofejou, podobne ako pred rokom Spišskí Rytieri. Aj v tomto prípade nedali svojim súperom výraznejšiu šancu na úspech, obhajcu trofeje zdolali o 30 bodov a Svit ešte o dva body viac. „Nehrali sme perfektne, ale splnili naše zápasové plány tak, ako sme chceli. Bol to kolektívny výkon, žiadne víťazstvo nie je jednoduché. Svit bojoval, nám padlo viac striel, ale treba súpera pochváliť. Finále sme odohrali dobre, je tam priestor na zlepšenie, ale plnili sme zápasový plán a napokon aj vyhrali. Svit hral veľmi dobre, z tohto dôvodu bolo dôležité, aby sme sa vyrovnali ich energii. Myslím si, že to sme aj v zápase dokázali,“ zhodnotil dvojdňové zápolenie rozohrávač Lučenca.

DSC 1297

Buie možno nie je viditeľný, ako niektorí jeho spoluhráči, ale nepochybne je jeden z hlavných lídrov lučeneckého tímu. Svoju hru pozdvihol oproti pôsobení na univerzite Hofstra ešte na vyššiu úroveň. „Ako jeden z lídrov nie som nikdy spokojný so svojimi výkonmi, pretože si myslím, že môžem hrať ešte lepšie. Stále sa považujem za nováčika, pretože som neodohral ešte kompletnú sezónu medzi profesionálmi. Oproti pôsobeniu na Hofstre cítim, že som v mnohých veciach dospel. Som múdrejší, niektoré veci som sa naučil a v Lučenci sa cítim doma tak, ako keby som na palubovke Hofstry,“ zamyslel sa 24-ročný basketbalista.

Jednou z hlavných zbraní Lučenca na Slovenskom pohári boli hráči z rotácie. Odchody Che Boba a Antuna Maričeviča priniesli možno otázniky, ale duo Akia Pruitt a Dalan Ancrum dokonale zapadlo do herného konceptu trénera Daniela Sokolovskeho. „Noví hráči sú skvelí, do nášho systému veľmi dobre zapadli. Náš tím je však ako bratstvo, zvládol aj náročnejšie obdobie. To sa nám podarilo skrz tvrdú prácu a skvelú prípravu našich trénerov. Vďaka Bohu, že sa to teraz konečne prejavilo,“ myslí si Buie.

DSC 1462

BKM Lučenec má momentálne najlepšiu formu spomedzi všetkých tímov Niké SBL, po Final Four má na konte päť víťazstiev za sebou a hlavne prvú trofej sezóny 2021/2022. Čo to znamená pre ďalší priebeh sezóny? Mohol by klub dosiahnuť na ďalší významný úspech aj na ligovej scéne? „Tento úspech nás môže motivovať do blížiaceho sa play off. Verím, že sme každému ukázali, že sme skvelým tímom. Oslávime to, tešíme sa, ale spokojní nie sme, chceme viac,“ odpovedal na záver sebavedomo playmaker „pelikánov“.

Foto: Lukáš Droppan