• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Kým v radách Interu zavládla po prvom finále radosť, tak na strane Komárna bolo vidieť sklamanie. Vicemajster totiž mohol v samotnom závere obrátiť zápas vo svoj prospech, no napokon prehral o päť bodov. Podľa kormidelníka "obuvníkov" Richarda Ďuriša za to mohlo asi veľké chcenie jeho zverencov. 

"Výborná prvá štvrtina, tak ako sme si to predstavovali. Boli sme aktívni, hrali sme kolektívne, hlavne v útoku a všetci hráči sa zapájali do hry. V druhom polčase na nás prišiel asi nejaký kŕč alebo tlak z toho, že hráme finále. Ako keby sme sa viacerí báli zobrať zodpovednosť na seba, všetci čakali, čo vymyslí Tomič. Napriek všetkému, sme sa dotiahli z mínus dvanásť na tri body. V tých momentoch sme sa však v obrane nedokázali doskočiť pár lôpt, dostali sme ľahké koše. Musíme sa z toho poučiť. Myslím si, že ten rozdiel nie je až taký veľký. Séria bude náročná," povedal svoj názor na úvodný finálový zápas Ďuriš.

Po 28-bodovej prvej štvrtine sa ofenzívne motory Komárna mierne zasekli, naplno sa to ukázalo v druhom polčase, kde dali súhrnne len 23 bodov. "V prvom polčase úradoval hlavne Rado Rančík, na ktorého sa Inter v kľúčových momentoch mohol spoľahnúť. Nie nadarmo je najlepší basketbalista na Slovensku, to sú jeho kvality. My musíme individuálne kvality nahradiť tímovosťou, tak ako sme hrali kolektívne v prvej štvrtine. Trochu sme sa zľakli a kvázi my sami sme vrátili domácich do zápasu. Aj tak sme vyhrávali po polčase, všetko bolo fajn. Zanalyzujeme to, ideme ďalej," zamyslel sa tréner Komárna. 

"Obuvníci" však opäť nezachytili úvod po polčasovej prestávke, svojmu súperovi totiž dovolili ujsť do vedenia. Podľa Ďuriša sa na tom podpísala väčšia rotácia a intenzita na strane Interu: "Receptom Interu je, že dokáže rotovať viacerých hráčov, čo si my momentálne dovoliť nemôžeme. My vieme, že toto príde. Práve to, že oni hrajú agresívne, je u nás potrebné, aby všetci piati hráči na ihrisku boli nebezpeční na koš a obrana sa nemohla sústrediť len na jedného. Toto si my musíme prejsť a pripraviť na to reakciu."

Ani 12-bodové manko nebolo koncom komárňanských nádejí na prvý finálový bod, v priebehu pár momentov sa vedeli dotiahnuť dokonca na rozdiel jedinej trojky v závere zápasu. To však bolo z ich strany už potom všetko, Langston nepremenil oba trestné hody a Rančík svoj nájazd do koša premenil. "To je možno tým, že pre niektorých je to prvé finále a zápas možno na nich až moc možno doľahol. Určite chceli, ale možno chceli až príliš, čo im trocha zväzovalo ruky. Takmer celý obvod mal problémy s faulami aj Langston, to tiež možno vnieslo nejakú nervozitu. My sa však musíme sústrediť len na seba a na tie veci, čo môžeme ovplyvniť. To je naša obrana a útok. Chýbalo doskočiť v obrane lopty, Inter nám doskočil zopár lôpt, ktoré mali byť naše. To boli výpadky koncentrácie. Nechýbalo veľa, mohol zápas dopadnúť úplne inak. Či prehráme o bod alebo o dvadsať, stále je to 1:0," myslí si Ďuriš.

Ďalší zápas je na programe na komárňanskej pôde, kde ešte ani jeden súper nedokázal v play off odísť ako víťaz. Čo bude kľúčom k druhému finálovému súboju? "Hrať tak, ako sme hrali v sériach predtým. Nájsť v sebe nejakú vnútornú silu a hlavne hlava musí presvedčiť telo, že vládze. Musia zabrať tiež viacerí hráči," odpovedal na záver tréner Komárna.

Foto: Vladimír Dorňák