• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prievidzský dres v tejto sezóne oblieka aj Matúš Magdolen. 22-ročný krídelník patrí k odchovancom prievidzského basketbalu, hoci v posledných rokoch pôsobil tiež v zahraničí. V rozhovore nám priblížil svoje posledné sezóny, prezradil, ako vníma angažmán v domovskom klube alebo súčasný ročník.

- Si odchovancom Prievidze. Čo pre teba znamená návrat do Niké arény?

"Dianie v BC Prievidza sledujem prakticky odkedy som začal hrávať basketbal. Je to môj najbližší klub na Slovensku. Som rád, že som dostal možnosť pôsobiť v mojom domovskom klube."

- Posledné sezóny si strávil v Nitre, rovnako si bol aktívny vo formáte 3x3. V akej oblasti ťa najviac posunuli posledné roky?

"Po strednej škole som zamieril do Nitry, odkiaľ som ešte tú istú sezónu odišiel dohrať ročník do Talianska, kde som strávil dve sezóny. Pri návrate z Talianska som začal študovať na FTVŠ v Bratislave a hrávať v Nitre, no kvôli pandémii sme odohrali len jeden súťažný zápas. Pôsobenie v Taliansku mi dalo iný pohlaď na basketbal, vyskúšal som si úlohu legionára. Toto leto ma oslovil Ondro Haviar ohľadom účasti v drese Slovenska na turnajoch Nations League v 3x3 basketbale do 23 rokov. Myšlienka sa mi páčila, hlavne s popularizovaním 3x3 basketbalu na Slovensku. Odohrali sme veľmi kvalitné turnaje a dokázali sme poraziť aj Rusko, ktoré bolo v rankingu číslo 1 na svete."

- Súčasťou kádra BC si sa stal až po začiatku prípravy. Aké náročné je naskočiť do „rozbehnutého vlaku“ z pohľadu hráča?

"K BC som sa pripojil v priebehu letnej prípravy. Väčšinu chalanov som poznal, takisto aj trénera, takže som vedel, čo približne môžem očakávať. Z pohľadu hráča je asi najťažšie naučiť sa systém, aký tréner vyžaduje, či už v obrane alebo v útoku, a to za čo najkratší čas. Ale keďže to bolo ešte v období prípravy, tak to nebolo nič náročné."

- Ako si užívaš pôsobenie v najvyššej domácej súťaži či konfrontácie v Alpsko-jadranskom pohári so zahraničnými súpermi?

"Som rád, že som opäť súčasťou SBL. V BC som naposledy pôsobil asi ako 16-ročný, to už je nejaká doba (smiech). Každú konfrontáciu s tímami zo zahraničia vnímam veľmi pozitívne, či už pre prievidzský basketbal alebo pre ten slovenský. Ukáže nám to, ako na tom sme v porovnaní s inými krajinami a na čom treba pracovať."

- Samozrejme, doterajšie výsledky nie sú ideálne, tím čaká na prvú ligovú výhru v sezóne. Čoho sa treba držať, aby prišli vytúžené víťazstvá?

"Musíme dodržiavať naše pravidlá v obrane a hrať koncentrovane celých 40 minút. Viackrát sme na to doplatili. Náš tím má potenciál na to, aby sme s každým v lige hrali vyrovnanú partiu."

- Súčasná situácia je stále veľmi náročná, diváci sú na tribúnach len v obmedzenom počte. Chýbajú ti plné tribúny v Niké aréne?

"Atmosféra je taká skromnejšia v celej lige, ale môžeme byť radi, že sa nehrá úplne bez divákov, tak ako minulú sezónu. Dúfajme, že sa to čo najskôr vráti do starých koľají."

- Najmä prievidzské tribúny sú povestné tým, ako dokážu podporiť domáci tím. Nie nadarmo sa im hovorí šiesty hráč. Ako vnímaš podporu divákov v tomto zložitom období?

"Basketbal bol v Prievidzi vždy číslo jeden, vždy sa naň upriamovalo veľa pozornosti zo strany fanúšikov. Vieme, že situácia nie je jednoduchá, no my každý deň pracujeme na tom, aby sme ukázali fanúšikom, že vieme a chceme hrať za Prievidzu."

Zdroj: pdbasket.com

Foto: Ladislav Szibilla