• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V mnohom sú ich cesty podobné. Najskôr sa priúčali pri skúsenejších tréneroch, aby neskôr dostali od vedenia klubu dôveru a mohli si premiérovo vo svojej kariére vyskúšať pozíciu hlavného trénera pri mužoch. Ako boli zhodné ich začiatky, tak pred pár dňami boli totožné aj ich konce. Maroš Helmecy a Róbert Ištvánik síce skončili vo svojich funkciách, ale v klube si ich ponechali ako asistentov. Obaja sa teda vrátili k tomu, s čím začínali.

Helmecy: Tlak je už na mňa menší

Maroš Helmecy prišiel do Prievidze v roku 2017 s vizitkou úspešného asistenta, najmä v Komárne. Na hornej Nitre sa vedľa neho vystriedali viaceré mená - Ryan Pannone, Tihomir Bujan, Michael Claxton. Po predčasnom konci sezóny 2019/2020, kedy Prievidza získala Slovenský pohár, prišlo v klube k výrazným zmenám. Tým sa otvorila pre neho cesta na pozíciu hlavného trénera. Po úspešnom reštarte v predchádzajúcom ročníku, však aktuálny priniesol úplne odlišný príbeh.

„Ja som prišiel do Prievidze ako asistent. Situácia sa postupne vyvinula tak, že som sa stal hlavným trénerom. Bolo to najmä kvôli situácii s koronavírusom, kluby riešili situácie aj neštandardným spôsobom. Už predtým sme sa rozprávali, že ak to nepôjde, tak sa vrátim na svoju pozíciu a do tímu príde tréner, ktorý to zoberie na seba. Mňa práca asistenta baví, rád strihám videá, pripravujem veci pre trénerov, so zmenou nemám žiadny problém. Lepšie sa cítim v pozícii asistenta,“ prezradil Helmecy k svojmu „preradeniu“.

Obmenený a o rok skúsenejší prievidzský tím sa herne a výsledkovo trápil už od prípravy. To sa prenieslo následne nielen do ligy, ale aj Alpsko-jadranského pohára. Nepomáhali ani hráčske zmeny, respektíve angažovanie amerického asistenta Kevina Smitha. Výsledkom boli len chudobné dve výhry od začiatku sezóny - proti Považskej Bystrici v Slovenskom pohári a proti Iliriji v Alpsko-jadranskom pohári. Zmena tak bola s ohľadom na play off ambície nevyhnutná, v lige Prievidza na víťazstvo ešte stále čaká.

01

„Určite zo mňa nejaký ten stres opadol. Stále ma však mrzí, že sa nám ešte v tejto sezóne nepodarilo v Niké SBL vyhrať. Dúfam, že víťazstvo príde čoskoro a pomôže nám sa trochu nakopnúť. Tlak je už na mňa menší. Samozrejme, Krunovi sa snažím pomôcť ako sa dá, aby sme dokázali čo najskôr vyhrať ten zápas, čo je pre nás veľmi potrebné,“ uviedol staronový asistent trénera.

Vedenie klubu pri výmene kouča stavilo na osvedčenú kartu. Ako sa hovorí, do tej istej rieky dvakrát nevstúpiš, ale u Krunoslava Krajnoviča táto formulka rozhodne neplatí. Na lavičku Prievidze si zasadol Chorvát už štvrtýkrát počas svojej trénerskej kariéry. Obnovila sa tak úspešná spolupráca s Helmecym, ktorá priniesla úspechy v predčasne skončenej sezóne 2019/2020.

1639611706922 02

„Krunoslava Krajnoviča poznám, už sme v rovnakom zložení spolupracovali. Viem, čo môžem od neho očakávať. Počas tréningov máme rozdelené, čo sleduje on a čo ja. S hráčmi robím nejaké individuálne veci. Na zápasoch máme tiež rozdelené záležitosti, ktoré sledujeme. Vždy, keď si niečo všimnem, čo si myslím, že stojí za zmienku, tak na to trénera upozorním. Potom je už len na ňom, či si niečo z mojej pripomienky vezme alebo nie. Rozhodnutie je na ňom,“ uzatvoril Helmecy.

 

Ištvánik: Nemám motiváciu odísť zo Svitu

Róbert Ištvánik je „produktom“ mládežníckej pyramídy Svitu, postupnými krokmi sa dostal ku príležitosti byť súčasťou A-tímu mužov. V sezóne 2019/2020 začal asistovať Rudolfovi Jugovi, zdravotné problémy skúseného kouča otvorili cestu na uvoľnené miesto. Pred niekoľkými mesiacmi ešte oslavoval s tímom bronz, ale v tejto sezóne prišlo na „bolenie brucha“.

„Keď som sezónu začal, chcel som ju aj dokončiť. Zmeny však patria k športu. Klub, ako je Svit, asi nepatrí na predposledné miesto v našej lige. Vedenie teda urobilo rozhodnutie s cieľom, aby sa klubu viac darilo. Bolo asi najjednoduchšie vymeniť trénera a po čase sa uvidí, čo nový tréner s tímom dokáže. Ja nemám motiváciu zo Svitu odísť, mám tu zázemie, je to môj materský klub. Či už zostanem na pozícii asistenta, budem trénovať mládež alebo sa časom vrátim na pozíciu hlavného trénera, to ukáže čas. Rád budem naďalej pôsobiť pri basketbale a najradšej to budem robiť práve vo Svite,“ povedal nám Ištvánik.

DSC 2055

Pod Tatrami stavili pred touto sezónou na odlišnú kartu, ako tomu bolo po minulé roky. Výber ostrieľanejších legionárov pri skladaní kolektívu nebola najšťastnejšia voľba, čo v podstate ukazujú aj doterajšie výsledky. Sviťania sú až na predposlednom mieste tabuľky, hlavne na domácej palubovke nepredvádzajú výkony, na aké boli ich fanúšikovia zvyknutí.

„Hlavná zodpovednosť je na hlavnom trénerovi. Ja samozrejme naďalej chcem, aby klub vyhrával, takže sa nedá povedať, že sa stres a zodpovednosť pre mňa nejako výrazne uvoľnili. Výzvy mám rád, s nejakým napätím problém nemám. Sezónu sme však začali zle, bolo teda namieste urobiť nejaké kroky. Na nepriaznivých výsledkoch mám aj ja svoj podiel viny. Uvidíme, ako sa nám bude dariť a ako budem zmeny vnímať s odstupom času,“ zamyslel sa staronový asistent trénera.

DSC 2198

V prípade Iskry sa tiež dá nájsť paralela, aj tento klub si vybral chorvátskeho kouča. Ištvánik bude pomáhať Lukovi Bujasovi. Svit bude mať mladý trénerský tandem, obaja majú menej ako 40 rokov. Ich momentálny cieľ je jednoznačný, pozdvihnúť tabuľkovo „medvede“.

„Či už hlavný tréner alebo asistent, obe tieto pozície sú niečím zaujímavé. Lepšie to zhodnotím po konci sezóny. Zistím, čo mi sedí viac. Asistentom som bol už pri Rudolfovi Jugovi. Pri ňom som najmä naberal skúsenosti. Potom som sa stal hlavným trénerom. Teraz som zvedavý, ako sa nám bude dariť s Lukom Bujasom. Odovzdal som mu mnoho informácií o hráčoch, ako to v klube funguje. Ďalšie veci si už nastaví sám. Uvidíme, čo čas prinesie. Potom budem vedieť zhodnotiť, v akej pozícii sa vidím viac v budúcnosti,“ uzatvoril Ištvánik.

Foto: Lukáš Droppan, Ladislav Szibilla, Daniel Faix