• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Métu desiatich víťazstiev v rade sa v tejto sezóne podarilo pokoriť najskôr Komárnu, teraz sa k nemu pridali Levice. Práve svojho regionálneho rivala dokázali dvakrát za sebou zdolať, čím si pevne upevnili status lídra Niké SBL. U kouča Patriotov Michala Madzina sme sa snažili zistiť, v čom tkvie sila jeho kolektívu a aktuálnej série výhier.

Levičania mali počas predchádzajúcich dní náročné zápasové skúšky, proti ním totiž stáli družstvá, ktoré momentálne okupujú v tabuľke 2. - 5. priečku. Aj naďalej však stále platí, že posledná ligová prehra sa zrodila 3. novembra proti Interu Bratislava. Odvtedy z toho je 10 výhier za sebou a tím má tak opäť nakročené k tomu, aby vyhral základnú časť.

„Poviem pravdu, nezaoberám sa tým. Som však rád, že sme to takto dotiahli, ale vôbec o tom nerozprávame, proste do každého zápasu chceme ísť najlepšie, ako sa dá. Stále som to tvrdil, že liga je extrémne vyrovnaná. To, že niekto vyhrá zápas, to sa ukázalo aj v tomto stretnutí s Komárnom. O dva dni, rovnaký súper, ale môže to byť úplne odlišný duel. Je to o momentálnom nastavení, celom priebehu stretnutia a drobných veciach. Každý zápas sa musí hrať na 100 percent,“ začal rozhovor tréner Levíc.

Pri pohľade na výsledky jeho zverencov sa najviac hovorí o koncepčnej práci, na ktorú klub pravidelne rok čo rok nadväzuje a tiež na šírku rotácie. Udržanie veľkej časti družstva a sila kolektívu, to sú asi základné aspekty nielen súčasnej bilancie Levíc. „Celý čas sme sa to snažili dávať sebe do hlavy, že to musí byť a v tom je tá sila. Dúfam, že každý z tohto tímu tomu verí. Sezóna je veľmi dlhá, v každej časti môže mať niekto väčšie využitie a niekto možno menšie. Verím, že každý zostáva pozitívny a dôveruje tomuto tímu, aby sme mohli dosiahnuť svoj cieľ,“ uviedol Madzin.

Čo sa ukázala ako ďalšia silná stránka, je fakt, že v tomto ročníku dokážu Patrioti ustáť vyrovnané koncovky zápasov. Kým v minulosti prichádzali o vedenia a dokázali neraz tesne prehrať, tak v tomto ročníku sa tento scenár udial len raz, na začiatku sezóny proti Lučencu. „Každý človek, hráč a tréner sa vyvíja každým stretnutím. Keď si to pozrieme v oveľa kvalitnejších a ťažších súťažiach, tak aj tam sa to kedykoľvek stane akémukoľvek tímu. Som rád, že sa nám to takto darí udržať. Je to však o danom dni a nastavení,“ zamyslel sa levický kouč.

DSC 6336

V týchto dňoch sa ale musel vyrovnať so stratami. DaVonté Lacy zamieril za lukratívnou ponukou do nemeckej Jeny, Šimon Krajčovič pre zranenie nedohral nedeľňajšie stretnutie s Komárnom a absentoval aj v stredajšej konfrontácii. Zrazu mu vypadli zo zostavy dva piliere rozohrávky, no ako sa ukázalo, spoluhráči ich dokázali adekvátne zastúpiť. Najviac sa v tomto smere hovorí o Eduardovi Kotáskovi a Samuelovi Volárikovi.

„Som extrémne rád, že takto nastúpili do pozície, keď predtým mali napríklad nízke využitie. O tom to je, na svoju šancu si to oddreli a teraz prišla, a oni boli pripravení. Ukázali, že svoje miesto majú. Boli zápasy, kedy sme mali veľmi úzku rotáciu, ale skončil úspešne napríklad iba o dva body. Sezóna sa vyvíja, v daný deň musíme vydať zo seba maximum, aby sme boli úspešní ako tím,“ povedal Madzin.

DSC 6195

Pri šírke levického kádra je tak paradoxne najťažšou úlohou „uspokojiť“ každého požiadavky. Ako sa s tým tréner vyrovnáva pri rozložení minutáže? „Máme hráčov, ktorí hrajú aj 30 minút. V zápasoch sa to pravidelne stáva. V družstve sa snažíme hovoriť o tom, že môže nastať extrémne využitie v zápasoch, čo sa týka minutáže a úlohy, ale môže nastať stretnutie, kde je iná výhoda. Snažíme sa to potom využiť,“ odpovedal na otázku.

Dve výhry nad Komárnom nielenže znamenali potvrdenie prvého miesta, ale pod vplyvom ostatných výsledkov, priniesli ešte navýšenie odstupu od ostatných ligových konkurentov. Tretí celok tabuľky - Spišskí Rytieri, strácajú na čelo už šesť výhier. „Teším sa z toho, ako chalani nabehli do rolí, do ktorej boli ako keby hodení. Nestratili sa, zabojovali a som rád, s akým sebavedomím to všetko urobili. Je to veľmi cenné, pretože ukázali, že boli pripravení a vydreli tie výkony,“ uzatvoril Madzin.

Foto: Lukáš Droppan