• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Chorvátsky krídelník Igor Marič má za sebou zaujímavú sezónu, najskôr opustil prievidzské farby pre ponuku zo Zadaru, aby sa napokon do klubu vrátil a odohral v jeho drese takmer 60 zápasov v ročníku 2016/2017.

- Bola to pre vás náročná sezóna, začali ste ju v Zadare, ale vrátili ste sa do Prievidze. Ako ju hodnotíte komplexne? 

"Bola to turbulentná sezóna. Aj keď som musel zmeniť klub, tak to bol celkovo dobrý ročník. Získal som mnoho nových skúseností a tvrdo som pracoval na tom, aby som doviedol tím čo najďalej."

- Takmer 60 odohratých záapsov, bola to vaša najťažšia sezóna?

"Nezačínal som úplne od začiatku v Prievidzi, nebolo to však náročné odohrať toľko zápasov. Páči sa mi zápasový rytmus SBL, dva zápasy týždenne sú optimálne."

- Veľký úspech sa vám podaril v Európskom pohári FIBA, ako sa spätne pozeráte na tieto zápasy?

"Keď hrám, tak nerobím rozdiel medzi Európskym pohárom FIBA a SBL. Vždy sa totiž snažím dávať do každého zápasu sto percent. Bolo však skvelé hrať Európsky pohár FIBA, pre mňa ako hráča to bola výborná skúsenosť."

- Čo vám basketbalovo dali tieto stretnutia?

"Mal som možnosť vidieť viacero nových tímov z rôznych krajín Európy. Bolo zaujímavé sledovať, ako hrajú iné tímy a ako fungujú. Z osobného aj profesionálneho hľadisku to bolo výborné."

- V lige vám to nešlo podľa vašich predstáv, čo bolo hlavným dôvodom?

"Sezóna v Prievidzi sa nezačala najlepšie, priveľa hráčov sa vymenilo od môjho návratu. Tím nebol od začiatku kompletný. Po príchode Omara Krayema a Mikea Rostampoura sa zväčšila naša rotácia, ale nezostávalo nám v sezóne už mnoho času."  

- Bol to príliš nahutený program zápasov v spojení s užšou rotáciu?

"Ťažko povedať, ale myslím si, že úzka rotácia v spojení s únavou hráčov zohrala veľkú rolu pri tom, ako to celé skončilo."

- V play off ste skončli v semifinále s Interom, čo rozhodlo o konečnom výsledku série?

"Túto sezónu mal Inter veľmi dobrý tím, výborní hráči a veľká rotácia. Celú sezónu sa pripravovali na finále, nehrali Európsky pohár FIBA. My sme naproti tomu išli od zápasu k zápasu, začali sme dobre, ale potom začali na palubovke ukazovať väčšiu kvalitu oni. Ťažko je teraz hodnotiť, čo rozhodlo o konečnom výsledku série."

- Ako ste vnímali rozhodujúci zápas v tejto sérii, nebol to až príliš tvrdý koniec?

"Bol to ťažký koniec. Vždy je ťažké prehrávať, hlavne táto séria bola pre nás špeciálna. Chceli sme obhájiť titul, ale tím v tejto sezóne neukazoval víťazný charakter." 

- Našli by sa na sezóne aj nejaké pozitíva?

"Ja osobne sa každým rokom snažím čo najviac zlepšovať, hlavne po individuálnej stránke, aby som mohol pomôcť tímu k čo najlepším výsledkom. Táto sezóna nebola v ničom odlišná. Naučil som sa v nej mnohé veci, ako zvládať mnoho zápasov, zlé obdobia a ako to celé prekonať. Vedenie Prievidze teraz vie, že pre dobré výsledky v ďalšej sezóne musí urobiť mnoho práce, aby opäť pripravil klub do boja o čelo SBL."

- Čo ďalšie vás čaká? 

"Momentálne som späť doma a opäť trénujem. Pre basketbalistu je veľmi dôležitá práca a udržanie sa v kondícii. V júli si urobím dovolenku k Jadranskému moru." 

- Klub verejne prejavil záujem o pokračovanie spolupráce s vami, máte záujem pokračovať v Prievidzi aj vy?

"Som otvorený k pokračovaniu spolupráci, ale v prvom rade ma zaujíma hrať dobrý basketbal. Zatiaľ je priskoro hovoriť o ďalšej sezóne, ale Prievidza žije basketbalom, má skvelých fanúškov a bolo skvelé byť v klube tri sezóny."

- Vedenie nedávno písalo o výraznejších zmenách v štruktúrach, aký máte na to pohľad?

"Môže to byť len lepšie. Prievidza má dlhoročnú tradíciu, vedenie však potrebuje urobiť niektoré zmeny, aby udržal klub na najvyššej úrovni."

Foto: Vladimír Králik