• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zisk Slovenského pohára, suverénne víťazstvo v základnej časti a bronzové medaily. Sezóna 2016-17 nebola pre KB Košice zlá, hlavným cieľom však bola účasť vo finále. A tento cieľ splnený nebol.

Už po poslednom súboji sezóny na palubovke Komárna sa dalo tušiť, že v klube nastanú isté zmeny. Tie sú napokon naozaj výrazné. Povinnosti po manažérovi KB Košice Ivanovi Benninghausovi preberie doterajší hlavný tréner Richard Leško, ktorý bude okrem funkcie športového manažéra zároveň aj asistentom nového kormidelníka Miljana Čuroviča.

“Áno, teraz je to už oficiálne,” potvrdil Richard Leško zmeny, ktoré oznámil prezident klubu František Sabol. “Je to pre mňa nová výzva, na ktorú sa veľmi teším. Zároveň to zaväzuje a verím, že naplním očakávania. Práce bude veľa, ale urobím všetko preto, aby som pomohol klubu k úspešnej sezóne.”

Jeho prvou veľkou úlohou bude vytvorenie kádra, ktorý by mohol v novom ročníku zabojovať o postup do finále.

“Intenzívne na tom pracujeme. Fanúšikov a verejnosť budeme informovať hneď po tom, ako to bude možné. Viaceré kontrakty sú už tesne pred podpisom, ale mená budeme odkrývať až po tom, čo budú podpísané zmluvy,” pridal Leško.

Istota podpisu kontraktu sa zatiaľ viaže len k trénerovi Miljanovi Čurovičovi. Štyridsaťštyriročný srbský odborník ho v Košiciach podpísal v stredu a my sme sa s ním následne pozhovárali.

- Pán Čurovič, vitajte v KB Košice. Bolo ťažké rozhodnúť sa pre nás klub?

Miljan Čurovič: Nebolo to ťažké. V Prievidzi som zažil dva krásne roky, ale keď ma oslovil pán Sabol, tak som dlho neváhal. Približne týždeň sme doťahovali detaily a v stredu ráno sme podpísali zmluvu.

- Čo rozhodlo v prospech Košíc?

Chcel som novú výzvu. V Komárne i v Prievidzi som zažil majstrovské tituly a teraz ma láka práca v ďalšom veľmi ambicióznom klube. Pán Sabol tu vytvára veľmi, veľmi slušné podmienky na prácu a cítim, že tu sa budem môcť venovať iba basketbalu. Na novú sezónu sa preto veľmi teším.

- Pán Sabol je však zároveň maximalista, ktorý si stanovuje len tie najvyššie ciele. Vnímate to ako tlak?

V tomto smere sme rovnakí. Maximalistom som aj ja. Naša spolupráca je zatiaľ veľmi kvalitná a cítim obojstranný rešpekt. To je dobrý predpoklad pre novú sezónu.

- Vašim asistentom bude doterajší hlavný tréner Richard Leško. Nakoľko dôležité je to z pohľadu kontinuity?

Rišo Leško je výborný chlap, ktorý sa v basketbale vyzná. Mal výbornú kariéru a prostredie v klube pozná dokonale. Verím, že naša spolupráca prinesie úspech.

- Na Slovensku ste pôsobili už ako hráč. Čím si vás získal slovenský basketbal?

Keď som sem prichádzal prvýkrát, tak som išiel do úplne neznámeho prostredia. Potom som tu však odohral štyri roky ako hráč a neskôr som pridal ďalšie štyri roky ako tréner. Momentálne som tu už teda ako doma a rovnako tak sa tu cíti aj moja manželka. Cítime sa tu naozaj dobre a pokiaľ je tu záujem o moje služby, tak nič iné nehľadám.

- Pochádzate z Noveho Sadu a ten je známy silnou slovenskou komunitou. Pomohlo vám to pri aklimatizácii na Slovensku?

V oblasti môjho rodiska je naozaj veľmi silná slovenská skupina. Aspoň desať dedín okolo Noveho Sadu je v podstate slovenských. Nečakal ma teda nejaký kultúrny šok.

- Vo svojej prvej sezóne medzi elitou skončili Býci štvrtí, teraz postúpili na tretie miesto. Stačil by vám opäť posun o krôčik nahor, alebo myslíte len na titul?

Pre mňa je podstatné, aby sme poskladali kvalitné mužstvo s kvalitnou chémiou. Celá sezóna môže byť všelijaká, ale dôležité je vybudovať charakter tímu, ktorý dokáže zabrať v play-off. To podstatné príde až v máji.

- Ako si predstavujete kostru tímu?

O menách zatiaľ hovoriť nebudem, pretože rokovania s hráčmi stále prebiehajú. V niektorých prípadoch sme už ďaleko a prvých členov kádra budeme poznať v priebehu tohto a budúceho týždňa.

- Akou cestou sa chcete vydať? Chcete sa opierať o Slovákov, hráčov z Balkánu, či Američanov?

Potrebujeme v prvom rade kvalitné osobnosti, ktoré dokážu prijať svoju pozíciu v tíme. Za základ považujem zisk špičkových slovenských hráčov, pretože na palubovke musí byť vždy aspoň jeden Slovák a práve títo hráči predstavujú rozdiel. Na lane už máme pár mien a určite rokujeme aj s legionármi. Nemám problém s tým, či budú z Balkánu, alebo zo zámoria. Musia však mať správny charakter.

- Máte z pohľadu výberu hráčov voľnú ruku od prezidenta klubu?

Cítim vzájomný rešpekt a v mnohých veciach máme rovnaký názor. Zatiaľ to prebieha naozaj úspešne a verím, že spoločnými silami vyskladáme kvalitný káder.

- Dá sa povedať, kto z posledného kádra ostane v Košiciach na sto percent?

To zatiaľ povedať neviem. Rokovania totiž stále prebiehajú. Nechceme veľa hráčov z predošlej sezóny, ale určite by sme mali záujem napríklad o zotrvanie Miša Baťku. Všetko je to vec rokovaní.

- Máte záujem aj o niektorých zo svojich bývalých zverencov z Prievidze?

Áno, mám.

- Kedy by ste chceli mať v rukách kompletný káder?

Ja by som ho chcel mať k dispozícii už včera. Situáciu však samozrejme chápem a tím musíme tvoriť citlivo a postupne. Osobne by som bol rád, ak budeme mať mužstvo vyskladané v priebehu júna. Prípravu potom plánujeme odštartovať približne 7. augusta. Štart letnej prípravy bude závisieť aj od toho, koľko členov bude mať napokon súťaž v novej sezóne.

- Veľa sa hovorí aj o možnosti košickej účasti v pohárovej Európe. Aký je váš postoj k tejto otázke?

S Prievidzou sme zažili v pohári fantastické chvíle. Boli to zážitky si skúsenosti. Malo to svoju vášeň, ale pravdou je aj to, že to stojí slušné peniaze. S vedením sme sa o tejto otázke zatiaľ nerozprávali. Určite je treba zvážiť všetky pre a proti.

- V takom prípade by musel byť káder veľmi široký. Spomíname si totiž na fázu sezóny, kedy Prievidza doplácala na pohár únavou…

To je pravda. Rytmus troch zápasov za týždeň a množstvo ciest po Európe, to bolo naozaj namáhavé. Vtedy sme v podstate netrénovali a bolo to len o zápasoch a cestovaní. Zvládnuť niečo také s úzkym kádrom je veľmi ťažké a pre mňa osobne to boli veľké skúsenosti, z ktorých môžem v budúcnosti čerpať.

- Nakoľko poznáte samotné Košice ako mesto?

S manželkou sme si prešli centrum a Košice nám pripomínajú náš Novi Sad. Sme radi, že sa tu usadíme aspoň na jeden rok a naše prvé skúsenosti s ľuďmi z Košíc sú veľmi príjemné.

Autor: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk

Foto: Vladimír Králik