• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Krídelník KB Košice Stanislav Baldovský dostal aj napriek podľa vlastných slov nie príliš vydarenej sezóne dôveru od trénera Ivana Rudeža, ktorý ho vymenoval za kapitána slovenského tímu v predkvalifikácii majstrovstiev sveta 2019 v Číne. V rozhovore nám prezradil viac o tom, prečo zostáva aj naďalej „býkom“.

Baldovský sa dozvedel o svojej novej funkcii počas prípravného dvojzápasu proti Kosovu, napokon bude kapitánom aj v augustovej predkvalifikácii. „Tréner mi oznámil, že budem kapitánom počas zápasu proti Kosovu. Som veľmi rád, je to pre mňa česť. Bolo to pre mňa prekvapenie, keďže som nemal v klube nejakú super sezónu. Skôr by som povedal, že to bola moja najhoršia sezóna v celej kariére. Ja som rád za to, že mi tréner verí. Viem chalanov povzbudiť, aj o tom je funkcia kapitána. Som mu veľmi vďačný a dúfam, že mu to splatím,“ vyjadril sa slovenský reprezentant.

Spolu s reprezentačnými spoluhráčmi má Baldovský za sebou takmer mesačnú prípravu, počas ktorej odohrali päť prípravných stretnutí – proti Macedónsku (79:64 a jeden predčasne ukončený), Kosovu (61:69 a 75:73) a Maďarsku (47:76). Aké je jeho doterajšie hodnotenie? „Máme za sebou zápasy, napredujeme každý týždeň. Sú skutočne ťažké tréningy zamerané aj na taktiku a streľbu. Prvý týždeň bol ťažký, trénovalo sa, no nie až tak intenzívne. Potom sme sa venovali taktike, streľbe a hraniu päť na päť. Teraz je to už len dolaďovanie, aby sme 2. augusta nastúpili maximálne pripravení. Myslím si, že ideme správnou cestou, porazili sme Macedónsko a Kosovo. Som rád, že som medzi chalanmi a dostal som sa do dvanástky. Budem robiť všetko pre to, aby sme vyhrali nejaké zápasy a zároveň ukázal, že viem hrať basketbal,“ odpovedal Baldovský.

Hráč Košíc sa vyjadril aj k porovnaniu aktuálneho reprezentačného tímu s tým spred roka: „Teraz sme mladšia krv, bojovnejšia, ktorá ide do zápasu na sto percent. Sme hlavne dobrý kolektív, všetci sa dobre poznáme. To bude kľúč k tomu, že môžeme pomýšľať aj na porazenie takých silných súperov ako je Bosna a Hercegovina a Švédsko.“ Okrem Bosny a Švédska sú súperom Slovákov v A-skupine aj Arménci. „Každý súper je ťažký. Musíme pristupovať k tomu zodpovedne, hlavne stopercentne po psychickej stránke. Majú hráčov na vyššej úrovni v európskych kluboch ako my. Môžeme prekvapiť bojovnosťou, tímových duchom. Každý súper je hrateľný, no treba dať do toho sto percent. Treba ukázať, že vieme hrať basketbal. Netreba sa báť. Keď budeme počúvať trénera, ktorý má svoju cestu, tak by nemal byť problém s každým jedným súperom,“ myslí si Baldovský.

Dvadsaťosemročný basketbalista sa rozhodol aj napriek nie príliš ideálnej sezóne predĺžiť zmluvu v Košiciach. „Rozhodol som sa, pretože som vedel, kto bude trénerom. Bavil som sa aj s chalanmi, ktorí už pod ním hrali. Povedali, že je spravodlivý a vie, čo chce. Myslím si, že mu môžem pomôcť v útoku aj v obrane. Hlavne po psychickej stránke je reprezentácia pre mňa veľmi dobrá, aby som si znovu začal veriť. Z mojej strany do toho určite dávam maximum. Skladá sa veľmi dobrý tím. Myslím si, že to pre mňa bude veľká škola,“ uviedol hráč „býkov“.

Foto: Vladimír Dorňák