• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vonku úradujú tropické horúčavy, no v prípade Býkov sa letné radovánky pomaličky končia. Návrat trénera Miljana Čuroviča do Košíc predstavuje jasný signál, že príprava KB Košice na novú sezónu už neúprosne klope na dvere. Krátko pred pondelkovým ostrým štartom sme sa s ním pozhovárali o letnej tvorbe kádra a úlohách pre najbližšie týždne.

- Pán tréner, začnime letne. Ako ste strávili dovolenku?

Miljan Čurovič: Tradične, v Čiernej Hore. Máme tam dom a boli sme tam s rodinou a priateľmi. Leto som trávil pracovne, ale bol tam aj čas na uvoľnenie a oddych.

- Ako vyzerá pracovná dovolenka basketbalového trénera?

Okrem rodinnej pohody som si stále vyčlenil nejaký čas, ktorý som trávil pri počítači. Komunikovali sme s ľuďmi z klubu a samozrejme s agentmi hráčov. V konečnom dôsledku som rád, že sme sa dohodli so všetkými hráčmi, ktorých sme chceli pre túto sezónu.

- Posledným úlovkom je váš krajan Vladimir Djordjevič. Skúste nám o ňom niečo povedať.

Vladimira poznám ešte zo srbskej ligy. Je to tímový hráč, ktorý hrá na ihrisku s obrovskou energiou. Pre tím dokáže byť veľmi prospešný a mal som o neho záujem od začiatku. Viem, že mal viacero ponúk a som preto rád, že si napokon vybral náš klub.

- Získali ste všetkých hráčov, ktorých ste pôvodne chceli?

Veľmi dôležitý bol skorý zisk niektorých hráčov v úvode posezónneho obdobia. Dovolím si povedať, že ak by sme vyčkávali, tak neskôr by to bolo oveľa ťažšie. Postupne sa nám spoločne s prezidentom Františkom Sabolom a manažérom Rišom Leškom podarilo vyskladať kvalitný tím. Uvidíme ako bude vyzerať na ihrisku.

- V kádri máte silnú skupinu Slovákov, dvojicu Američanov a troch Balkáncov. Bolo cieľom vytvoriť pestrý mix?

Áno, chceli sme pestrý mix. Všetko sú to chlapci, ktorých poznám a o tých, ktorí ešte nehrali na Slovensku, mám výborné referencie. Dúfam, že čas ukáže správnosť našej voľby a z týchto miest sa vytvorí dobrý tím.

- Z reprezentácie prišla nepríjemná správa týkajúca sa zranenia Riša Körnera. Čo sa mu vlastne stalo?

Na tréningu si poranil členok. Vyzerá to dosť zle, ale ja verím, že sa dokáže čím skôr vrátiť do tréningového procesu. Minimálne tri týždne však bude mimo určite. Príde do Košíc a tu mu určite zabezpečíme kvalitnú terapiu a regeneráciu.

- Kedy sa teda stretne tím prvýkrát?

V pondelok nás čaká zdravotná prehliadka, ktorou musia prejsť všetci hráči. To bude predstavovať úvodné zoznámenie a večer potom začneme s prvým tréningom v športovej hale. Začneme pomalším tempom, pretože prvý týždeň musí byť taký podovolenkový. Aby sa hráči nezranili, ale zároveň si uvedomili, že začíname s poctivou prácou. Tempo budeme postupne neustále pridávať.

- Vonku zúria teploty blížiace sa k štyridsiatke. Neovplyvňuje to chuť na letnú zaberačku?

Určite nie. Všetci sa už veľmi tešíme na prípravu. V prípade realizačného tímu to platí stopercentne a verím, že rovnako to berú i hráči. Prestávka bola predsa len dlhá a nastal čas pustiť sa do práce, ktorá by mala priniesť niečo dobré.

- Tím je prakticky úplne nový. Ako v ňom nastoliť správnu chémiu?

Keď hovoríte o chémii, tak tá je pre mňa kľúčom k úspechu. Vzťahy v tíme musia byť nastavené správne a keď sa k nám po kvalifikácii pripoja aj slovenskí reprezentanti, tak spoločne určite vybehneme aspoň na tri, štyri dni niekam vonku. Musíme sa dať dohromady, lepšie sa zoznámiť a vytvoriť tú spomínanú chémiu.

- Ako bude vyzerať samotná príprava a koľko zápasov čaká KB pred štartom sezóny?

Máme naplánovaných desať zápasov, možno sa naskytne ešte nejaký ďalší. Takýto program je však na kvalitnú prípravu úplne postačujúci. Začneme samozrejme naberaním kondície a postupne budeme pridávať basketbalové veci. Tímový systém môžeme začať budovať po návrate reprezentantov. Je to trochu špecifické, pretože od začiatku nebudeme všetci spolu. Na to som už však zvyknutý a je to jednoducho tradičný letný proces. Osobne som presvedčený o tom, že máme veľmi kvalitných hráčov a teraz z nich musíme urobiť tím.

- Čo súperi? Ako vnímate letné pohyby v táboroch konkurentov?

Všetci konkurenti pracujú naplno a skladajú dobré mužstvá. Aj vlaňajšia sezóna ukázala silnú vyrovnanosť a to je pre slovenskú ligu veľmi dobré. Táto súťaž každým rokom stúpa a tak tomu bude aj tento rok. Na súpiskách sa objavuje veľa kvalitných hráčov. Konkurencia má náš plný rešpekt, ale my si ideme za svojim cieľom a musíme sa sústrediť na seba.

- Liga bude už bez Lučenca a Nitry. Prichádza však Žilina. Dokáže vykompenzovať straty dvoch klubov?

Z návratu Žiliny medzi elitu mám naozaj radosť. Rovnako tak ma mrzí predovšetkým odchod Lučenca, pretože som tam hrával a mám k nemu osobný vzťah. Naozaj ma to mrzí, pretože je tam výborné basketbalové zázemie. Škoda aj Nitry, pretože tá patrila medzi tradičných účastníkov súťaže a v minulosti dosahovala pekné výsledky. Verím preto, že v prípade týchto klubov pôjde len o ročnú prestávku a neskôr sa k nám vrátia.

Autor: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk

Foto: Vladimír Králik