• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Reprezentačné povinnosti trénera Iskry Svit Michala Madzina donútili vedenie klubu k trochu inému modelu prípravy na nový ročník ako býva zvykom. Pod Tatrami sa zatiaľ pripravujú pod taktovkou prezidenta klubu Jána Drobného slovenskí basketbalisti.

Svit sa pred predchádzajúcou sezónou pustil do odvážneho, ale zatiaľ úspešného plánu. Vedenie klubu vsadilo na domáceho trénera Michala Madzina, ktorý sa premiérovo usadil na lavičku tímu. Výraznejší priestor na súpiske dostali vlastní odchovanci, doplnili ich kvalitní zahraniční hráči. Aj preto Iskra zbierala víťazstvá hlavne pred domácim publikom, v play off už však nestačila na Prievidzu. Z tohto plánu neustúpil klub ani pred ďalším ročníkom Slovenskej basketbalovej ligy. „Skladanie tímu je náročné stále, možno každým rokom viac a viac. Pri našich finančných možnostiach sa snažíme nájsť vyššiu kvalitu, takže je to náročné. Momentálne už však máme vytvorený celý tím. Jednotlivé kontrakty však majú rozdielny začiatok platnosti. Je to ovplyvnené pôsobením Michala Madzina pri reprezentačnom tíme. K nám sa pripojí 21. augusta, preto sme posunuli začiatky kontraktov niektorých hráčov práve na tento dátum,“ ozrejmil skladanie tímu prezident Svitu Ján Drobný.

Tím prešiel počas leta celkom zásadnými zmenami, z kľúčových osobností zostala len dvojica Saša Avramovič a Pavol Lošonský. Nové pôsobiská si v rámci ligy našli Martin Bachan, Boris Belavý či Saša Jankovič. Z Košíc sa naopak podarilo klubu získať dvojicu Vladimir Ivelja a Maurizio Galata. Novými tvárami sú tiež traja legionári – DeAndre Davis, Anthony Jackson a Marko Radonjič. Navrátilcom je člen reprezentačného tímu do 20 rokov Marek Ivan. „So skladbou tímu sme spokojní. Určite som sklamaný z odchodu Martina Bachana. Investovali sme do neho tri doky a odišiel. Je to veľké sklamanie, ale ideme ďalej. Vladimir Ivelja hral v tíme s majstrovskými ambíciami a je preto preverený. Veľké očakávania máme od Marka Radonjiča, ktorý by mal prevziať rozohrávačsku taktovku. Veríme, že sme sa trafili aj do posíl z USA. Taktiež máme veľký potenciál v našich domácich hráčoch, z ktorých päť je priamych odchovancov Svitu. Šiesti majú aj reprezentačné ambície, respektíve už sú súčasťou reprezentačných tímov,“ vyjadril sa Drobný.

Práve domáci hráči majú dostávať postupne čoraz väčší priestor v zápasoch, súpiska Svitu aktuálne číta piatich odchovancov. Z tohto plánu nemienia pod Tatrami ustúpiť. „Snažíme sa. Pred niekoľkými rokmi sa zadefinovalo pravidlo o slovenských hráčoch. Všetci to veľmi radi spomínajú, ale veľmi málo z tých, čo o tom hovorí, aj skutočne niečo pre to robia. My sme sa práve na to sústredili a prináša to prvé výsledky. Martin Bachan bol prvým z generácie, keď sme sa na to už viac sústredili. Teraz prišli ďalší Samuel Kubaský, Tomáš Gajan, Marek Ivan, Martin Bizub a v mladších kategóriách vidíme ďalšie talenty, ktoré už môžu byť v najbližších sezónach v prvom tíme. Taktiež sme veľmi spokojní, že jadro tímu máme zazmluvnené na dva až tri roky,“ povedal prezident klubu o filozofii.

Pôsobenie Madzina pri reprezentačnom tíme ovplyvnilo aj plán prípravy Svitu, úvodný prípravný zápas je momentálne na programe až 12. septembra. Potom však tempo stretnutí naberie na intenzite. „Keď prišla ponuka, tak sme si k tomu sadli a zhodnotili sme, že prevládajú pozitíva nad negatívami. Na tie dva týždne bol tréningový proces pripravený, zvládneme ho bez problémov. Skúsenosti, ktoré môže Michal získať, môžu byť v budúcnosti prospešné. V príprave je potrebné spoznať sa, zohrať sa, pripraviť sa po fyzickej a taktickej stránke, keďže je to v podstate nový tím. Uvidíme aká bude naša sila, no budeme sa snažiť byť v tabuľke čo najvyššie,“ zhodnotil Drobný ciele prípravy. Ako uviedol, program prípravných zápasov zatiaľ nie je konečný. Podľa jeho slov sa osvedčila intenzita v programe prípravných duelov. „Prípravu končíme posledný týždeň pred začiatkom ligy účasťou na trojdňových turnajoch. Je to ekonomicky dobré, taktiež po športovej stránke sme spokojní,“ dodal Drobný.

V predchádzajúcom roku obsadila Iskra šiestu pozíciu a na Slovenskom pohári sa prebojovala do semifinále. Aké sú tohtoročné ambície? „Liga vyzerá byť nesmierne vyrovnaná. Radi by sme sa videli na medailových priečkach, no kľudne môžeme bojovať o účasť v play off,“ odpovedal na záver Drobný.

 

Aktuálne zloženie Iskra Svit na sezónu 2017/2018:

Prišli: Marek Ivan (ČEZ Basketball Nymburk - Česko), Maurizio GalataVladimir Ivelja (obaja KB Košice), DeAndre Davis (Alcorn State University - USA), Anthony Jackson (DuBois Dream - USA), Marko Radonjič (KK Borac Mozzart Čačak - Srbsko)

Zostali: Michal Madzin (tréner), Samuel KubaskýTomáš Gajan, Martin BizubPavol LošonskýSaša AvramovičRoman Findura

Odchody: Martin Bachan (BK Levickí Patrioti), Boris Belavý, Saša Jankovič (obaja MBK Rieker Com-Therm Komárno), Evan Singletary (SLUNETA Ústí nad Labem – Česko), Josh Fleming (Apoel Nikózia – Cyprus), Martin Míčka (koniec kariéry), Anton Šoutvin, Patrik Sarna, Marián Lehotský, Javier Gonzalez (?)

 

Zoznam prípravných zápasov Iskra Svit pred sezónou 2017/2018:

12.9. - DEKSTONE Tuři Svitavy (ČR) - Iskra Svit

15. - 17.9. - Medzinárodný turnaj v českom Jindřichovom Hradci (Basket Fio banka Jindřichův Hradec - ČR, Iskra Svit)

21. - 23.9. - Medzinárodný turnaj vo Svite (Iskra Svit, BK Inter Bratislava, Basket Fio banka Jindřichův Hradec – ČR, ?) 

Foto: Daniel Faix