• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nováčik tohtoročnej edície Slovenskej basketbalovej ligy tím PP TV Raj Žilina sa bude vo svojej premiére medzi elitou opierať hlavne o služby slovenských basketbalistov. Hlavným cieľom trénera Maroša Moravčíka bude etablovanie sa v najvyššej súťaži.

Žilinčania si ešte pod názvom MBK zabezpečili bez väčších problémov účasť medzi elitou. V základnej časti skončili na prvom mieste s bilanciou len troch prehier, v skupine o prvé až piate miesto vyhrali dokonca všetky stretnutia. Vedenie klubu však dlhšiu dobu váhalo s návratom do najvyššej súťaže. Ten sa napokon uskutoční po piatich rokoch, aj vďaka Žiline tak bude mať súťaž párny počet účastníkov – desať.

Žilinčania tak už naplno zarezávajú v príprave, trénerovi sa zatiaľ hlási na tréningoch deväť hráčov - Róbert Rožánek, Jakub Merešš, Branislav Ďurčík, Šimon Ďuriš, Patrik Kuric, Marek Líška, Gustáv Hoferica, Roman Skvašik, Filip Pažický. Americké posily Brandon Holcomb a Brandon Conley sa k tímu pripoja 1. septembra. „Sme najmladšie družstvo. Chalani sa snažia, makajú, cítia šancu. Vedia, že sa môžu ukázať v našej najvyššej súťaži. Sme družstvo, ktoré dá priestor najmä slovenským hráčom. Od legionárom si sľubujeme, že vystužia priestor pod košom. Chceme, aby boli prínosom a boli oporami nášho tímu. Tiež chceme, aby sa od nich mali ostatní hráči čo naučiť,“ povedal Moravčík k úvodu prípravy. Ako dodal tréner Žiliny, káder ešte nie je kompletný, vedenie klubu rokuje s viacerými slovenskými basketbalistami. Pri pohľade na aktuálnu súpisku je jasné, že veľký priestor dostanú hlavne Slováci.

Pre viacerých z nich, vrátane trénera to bude premiéra v SBL. Ten bude vo veku 26 rokov najmladším kormidelníkom v sezóne 2017/2018. „Sami sme zvedaví ako obstojíme v náročnej konkurencii. Najmä mladí hráči si vyskúšajú basketbal na inej úrovni. Budeme zbierať skúsenosti do ďalších rokov, čím by sme si mohli vytvoriť nejaký budúci základ našich odchovancov a Slovákov. Všetkých mojich zverencov som trénoval aj v predchádzajúcom roku v prvej lige. Poznajú ma a vedia, čo si môžu dovoliť. Ja s chlapcami vychádzam dobre a na tréningoch pracujú na sto percent. Teším sa aj na súperenie so skúsenejšími trénermi, uvidíme ako to pôjde,“ uviedol Moravčík.

Žilina patrila pri svojom predchádzajúcom pôsobení medzi užšiu špičku najvyššej súťaže. Pri svojom návrate medzi elitu budú ambície prirodzene nižšie, ale silná fanúšikovská základňa a zrekonštruovaná hala by mohla byť výhodou pre mladý tím s minimom skúseností. „Sme radi, že si môžeme zahrať najvyššiu súťaž. Pre vstup do nej zavážilo najmä to, že sa našli finančné prostriedky. Partia bývalých basketbalistov dala dokopy potrebný finančný obnos. Žilina je basketbalové mesto a tešíme sa, že budeme v najvyššej súťaži. Máme zrekonštruovanú halu, do ktorej chodilo v minulej sezóne aj 800 ľudí. Viacerí sa nás už pýtajú na novú sezónu. Ja samozrejme dúfam, že divákov prilákame a budú na naše stretnutia radi chodiť. Pred rokmi povzbudzovali basketbalistov aj fanúšikovia z futbalu a hokeja a verím, že prídu aj v novej sezóne. Chceli by sme sa prezentovať rýchlou hrou, sme mladé družstvo, takže určite nie je našim cieľom hrať profesorský basketbal,“ vyhlásil kouč Žiliny.

Séria prípravných zápasov bude pestrá, Žilinčania si v nej zmerajú sily s českými celkami, ale aj s konkurentmi v SBL. „Chceme sa predovšetkým zohrať a vyskúšať si náš herný systém, nacvičené signály,“ povedal Moravčík. Desať tímov, len osem miesteniek v play off. Ako vidí nováčik svoje ambície v novom súťažnom ročníku? „Účinkovanie v najvyššej súťaži je pre každého v klube výzvou. Chceme to poriadne uchopiť, uvidíme ako sa to bude vyvíjať počas sezóny. Budeme sa snažiť etablovať v najvyššej súťaži. Sezóna nám určite ukáže, kde sa nachádzajú naše najväčšie slabiny, aby sme vedeli na čom máme najviac popracovať,“ odpovedal na záver tréner Žiliny.

 

Predstavenie hráčov PP TV Raj Žilina

Jakub Merešš a Róbert Rožánek sú známe mená priaznivcom SBL. Obaja sú odchovancami Žiliny, ale v predchádzajúcom ročníku si vyskúšali najvyššiu súťaž v drese Nitry. Z mesta pod Zoborom sa do Žiliny presunul aj Roman Skvašik. Zostávajúci hráči – Branislav Ďurčík, Filip Pažický, Patrik Kuric, Šimon Ďuriš, Marek Líška boli súčasťou prvoligového tímu v predchádzajúcej sezóne. Šancu dostane aj Gustáv Hoferica. Zahraničnými posilami sú zatiaľ dvaja Američania – Brandon Holcomb a Brandon Conley.

Dvadsaťštyriročný Holcomb má za sebou prvý rok medzi profesionálmi. Absolvent univerzity Oral Roberts hral v Austrálii za tím Diamond Valley Eagles. V 22 stretnutiach si priemerne zapísal na svoje konto 17,1 bodu, 9,0 doskoku, 1,6 asistencie a 1,7 bloku.

Rovnako na tom je aj jeho krajan Conley, v predchádzajúcej sezóne pôsobil v štvrtej najvyššej talianskej súťaži v Oasi di Kufra Fondi, priemerne v zápasoch zaznamenal 13,6 bodu, 12,0 doskoku, 1,8 asistencie a 1,6 bloku.

 

Aktuálne zloženie PP TV Raj Žilina na sezónu 2017/2018:

Róbert Rožánek, Jakub Merešš, Branislav Ďurčík, Šimon Ďuriš, Patrik Kuric, Marek Líška, Gustáv Hoferica, Roman Skvašik, Filip Pažický, Brandon Holcomb, Brandon Conley

 

Zoznam prípravných zápasov PP TV Raj Žilina pred sezónou 2017/2018:

28.8. - PP TV Raj Žilina - BC Prievidza

2.9. - NH Ostrava (ČR) - PP TV Raj Žilina

6.9. - PP TV Raj Žilina - MBK Handlová

9.9. - MBK Handlová - PP TV Raj Žilina

13.9. - PP TV Raj Žilina - BK Opava "B" (ČR)

16.9. o 17.00 h - BK 04 AC LB Spišská Nová Ves - PP TV Raj Žilina

23.9. - PP TV Raj Žilina - NH Ostrava (ČR)

 

Highlighty zahraničných posíl PP TV Raj Žilina: 

Foto: Facebook