Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

"Basketbal bez hraníc" (Basketball Without Borders), to je tradičný výberový kemp, ktorý spoločne usporiadava Medzinárodná basketbalová federácia (FIBA) a NBA. Na tradičnej a prestížnej akcii malo svojho zástupcu aj Slovensko. Jedným z trénerov, ktorí pracovali na basketbalovom rozvoji hráčov ročníka 2000 bol aj kormidelník Prievidze Ryan Pannone.

 

Výberový kemp sa konal v izraelskej Naharii, Panone sa podieľal na individuálnej práci s 17-ročnými podkošovými hviezdami budúcnosti. "Bola to pre mňa skvelá príležitosť byť súčasťou trénerského tímu na kempu Basketball Without Borders. Bolo to trénovanie na najvyššej úrovni podobnej NBA, ktorá mi môže pomôcť trénersky rásť," netajil Pannone nadšenie. 

Americký kouč vyzdvihuje nie len basketbalový rozmer, ktorý kemp so sebou prináša: "Basketball Without Borders je projekt, ktorý dáva dokopy hráčov z celej Európy. Ruší skutočne hranice, ktoré sú napríklad vytvorené vojnou. Na kempe spolu trénovali hráči z Izraela a Palestíny. Spoločné kliniky pre izraelské a palestínske deti priviedli k sebe dve krajiny a kultúry, ktoré sa vzájomne neznášajú. Bolo tam tiež kopec úžasných príbehov. Bola to nie len basketbalová, ale aj životná lekcia."

Ako profesionálny basketbalový tréner sa predsa len najviac sústredil na to, čo sa dialo na ihrisku medzi dvoma košmi. "Najdôležitejšia basketbalová vec, ktorú som si odniesol, bolo asi obranné riešenie Pick n' Roll, ktorú som diskutoval hlavne s asistentom Golden State Warriors Ronom Adamson," rozhovoril sa Pannone o nových poznatkoch. 

Predchádzajúce dni mu tiež priniesli možnosť spoznať veľké hviezdy svetového formátu: "Možnosť hovoriť a pracovať s legendou NBA Davidom Robinsonom bola úžasná. Spoločne sme pracovali na individuálnom vývoji pre pivotov. Na kempe sme pracovali aj s hráčmi ako Sam Dekker z Los Angeles Clippers alebo izraelskou hviezdou Omrim Casspim."

V Naharii bola palubovka plná súčasných hviezd mládežníckeho európskeho basketbalu. Môžu však stúpať ešte vyššie? "Ročník 2000 ukazuje, že basketbal má budúcnosť. Hráči sú veľmi talentovaní, fyzicky a atleticky sú čím ďalej lepšie pripravení. Myslím si, že sme videli kopec hráčov s potenciálom na NBA alebo Euroligu," uzatvoril Pannone. 

Foto: archív RP