• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tréner Levických Patriotov Teo Hojč bol pri všetkých doterajších ročníkoch Helios Alpsko-jadranského pohára. Slovinského kouča teší zvyšujúca sa kvalita súťaže, ale aj možnosť konfrontácie so zahraničnými tímami.

Patriotov nalosovali do D-skupiny spolu so slovinským Domžale, českým Ústí nad Labem a rakúskym Grazom. Rakúskeho zástupcu si môžu fanúšikovia pamätať z účinkovania na Memoriáli bratov Kleinovcov. „Viem, že Graz buduje silný tím a snaží sa spropagovať basketbal vo svojom meste tak, aby ľudia chodili na ich zápasy,“ začal Hojč s informáciami o súperoch. Proti Ústí hrali Levice niekoľko rokov dozadu v rámci účinkovania v českej najvyššej súťaži. „Česká liga je silná, Ústí má skúsených domácich basketbalistov a obvykle má na súpiske mnoho Američanov. Tento rok bude hrať za nich aj minuloročný hráč Iskry Svit Evan Singletary,“ pokračoval Slovinec.  V skupine sa opäť stretnú aj s tímom z jeho rodnej krajiny, Helios Suns je historicky najúspešnejším tímom Alpsko-jadranského pohára. Prvý ročník vyhral, v druhom dokráčal do finále. „Helios Suns bol v predchádzajúcej veľmi špecifický tím. Na začiatku sezóny hrali Ligu majstrov, mali veľký rozpočet a kvalitných hráčov. Neskôr väčšina top hráčov odišla, preto boli v play off iba priemerní. Pred touto sezónou získali bývalého euroligového hráča Mihu Župana, dvoch až troch hráčov z Jadranskej ligy a niekoľko talentovaných basketbalistov. Určite budú dobrí,“ uviedol Hojč.

Hojč doviedol Patriotov v doterajších dvoch ročníkoch zhodne dvakrát do štvrťfinále, minimálne na rovnakú métu by rád dosiahol s hráčmi aj v tretej sezóne nadnárodnej súťaže. „Máme dobré tímy v skupine, urobíme všetko pre postup do vyraďovacej časti. Myslím si, že levickí fanúšikovia sa najviac potešia z českého zástupcu. Našou ambíciou je porovnať sa s medzinárodnou konkurenciou, priniesť takúto konfrontáciu našim priaznivcom. Myslím si, nie každý tím má takú možnosť. Dúfam, že budú za to radi,“ povedal kormidelník Levíc.

V treťom ročníku súťaže sa predstaví celkovo šestnásť tímov, až tri budú zo Slovenska. Pre účastníkov Slovenskej basketbalovej ligy je to mimo prípravy jediná možnosť, ako sa súťažne pasovať na medzinárodnom poli. Tento fakt si uvedomuje aj levický kormidelník: „Alpsko-jadranský pohár sa každým rokom zlepšuje, v tejto sezóne to vyzerá na serióznu súťaž. Myslím si, že medzinárodná konfrontácia môže pomôcť k progresu hráčov a klubov. Čítam mnoho o progrese slovenských hráčov. Minimálne trom slovenským basketbalistom – Bachan, Bojanovský, Krajčovič, dáme šancu zlepšiť sa pomocou medzinárodných zápasov. Som toho názoru, že je to dôležité a v klube veríme, že je to správna cesta, ktorou sme sa vydali. Slovenskí hráči sa zlepšia a reprezentačný tím tiež. Mrzí ma, že viacej klubov nedáva takúto šancu hráčom. Myslím si, že čím viac klubov hrá medzinárodnú súťaž, tak tým sa zlepšuje kredit SBL mimo Slovenska. Naša liga je dobrá, ale je nedocenená.“

Do ďalšieho ročníka môže mať Alpsko-jadranský pohár až 24 účastníkov. Má tento projekt pred sebou svetlú budúcnosť? „Áno, má. Pokrýva totiž kluby zo strednej Európy, ktoré chcú hrať medzinárodné súťaže, ale nie je pre nich reálna účasť v kvalitnejších medzinárodných súťažiach. Čím ďalej viac klubov a krajín chce hrať Alpsko-jadranský pohár. Bývalá Juhoslávia má Jadranskú ligu, je Balkánska liga, VTB liga a mnohé ďalšie. Strednej Európe niečo takéto chýbalo, prečo by sa teda nemohla dostať na takú úroveň ako spomenuté súťaže?“ odpovedal na záver Hojč.

zdroj: basketballevice.sk

Foto: Lukáš Droppan