• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vo veku 30 rokov si prvýkrát za svoje rodné mesto zahrá krídelník Martin Bílik. V Prievidzi na neho čaká dôležitá úloha v tíme, ktorú sa bude snažiť spolu so spoluhráčmi zúročiť.

 

Bílik si počas svojej kariéry zahral za Svit, Handlovú, Komárno a Inter, ale v prievidzskom drese sa objavil až teraz. „V Prievidzi som nikdy nehral najvyššiu súťaž, je fajn to skúsiť. Teším sa na to. Okolnosti, ktoré sa zohrali v poslednom čase a možno pocit skúsiť niečo nové, to ma k tomu viedlo. Narodila sa mi dcéra, bolo preto ideálne vrátiť sa domov, kde mám rodičov, ktorí môžu pomôcť v začiatkoch. Tie sú totiž ťažké. Prievidza jednala veľmi korektne, bolo vidieť, že majú o mňa obrovský záujem. To len uľahčilo moje rozhodovanie,“ začal hovoriť slovenský reprezentant o rozhodnutí vrátiť sa do rodného mesta.

V Prievidzi nezostal po minuloročnej sezóne kameň na kameni, veľkou zmenou neprešiel len hráčsky káder, ale podstatné zmeny nastali aj v realizačnom tíme. Ako sa vyrovnal Bílik so zmenou prostredia a s novými spoluhráčmi? „V prvom rade, tým že je tu americký tréner a kondičný kouč, tak sú to všetko nové veci, ktoré sa robia úplne iným štýlom, na ktoré som bol doteraz zvyknutý. Rád sa učím nové veci, teším sa z toho a užívam si to. Pevne verím, že sa bude dariť a zúročíme to. Máme mladých chlapcov, ktorí sú snaživí a bojovní. Pri tomto trénerovi môžu dostať mnoho príležitostí. Držím im v tomto smere palce, nech sa im darí a bojujú. Myslím si, že budeme nepríjemný a bojovný tím. Nebudem predbiehať a hovoriť o cieľoch, pôjdeme skôr krok za krokom. Uvidíme, čo prinesie sezóna,“ odpovedá samotný hráč.

Zámorskú stopu väčšinou vidieť len na súpiskách jednotlivých účastníkov Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, ale tréneri sa v našich končinách neobjavujú každý rok. „Pozitívna energia. Všetko ide od pozitívnej energie. Pokiaľ sa dobre cítiš, dobre robíš, tak sa ti zranenia vyhýbajú,“ vysvetlil Bílik zmýšľanie nového realizačného tímu. Pod taktovkou Ryana Pannoneho sa Prievidžania v príprave prezentujú „run and gun“ basketbalom. Ten sa dá charakterizovať ako rýchly, s veľkým počtom streleckých pokusov a vysokým počtom bodov. Touto hrou nedávno dokráčal Golden State Warriors k titulu v NBA. „Ešte stále sa snažím do toho dostať, pretože je to dosť rýchle tempo. Je to nezvyk, keďže som to v živote nehral. Učíme sa celý život, ako hovorím, rád sa učím nové veci. Uvidíme, čo táto sezóna ukáže a ako sa nám bude dariť. Myslím si, že keď ukážeme, že to funguje, tak možno ďalšie kluby to obkukajú,“ zamyslel sa nad herným štýlom hráč Prievidze.

Z pohľadu jeho doterajších úspechov v kariére aj veku bude Bílik najskúsenejším Slovákom na súpiske Prievidze. Ako je pripravený na túto úlohu a zodpovednosť, ktorú od neho tréner očakáva? „Mám určitú zodpovednosť a som za ňu rád. Budem sa ju snažiť využiť a tiež aj dôveru od trénerov, spoluhráčov. Nebude to však len o mne, ale o všetkých spoluhráčoch. Náš štýl hry je postavený na tímovosti, od toho sa bude všetko odrážať,“ zakončil rozhovor slovenský reprezentant.

Foto: Lukáš Droppan