• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V lete bol o jeho služby veľký záujem a svojimi výkonmi si vyslúžil aj pozvánku do reprezentácie. Hráč Svitu Pavol Lošonský však pozvánku odmietol a aj naďalej zostal verný klubovým farbám Iskry. V novej sezóne bude podľa očakávania jedným z lídrov tímu trénera Michala Madzina.

Dvadsaťdeväťročný basketbalista to preukázal hneď v prvom kole nového ročníka Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, proti Leviciam dal 24 bodov, päť doskokov a deväť získaných faulov, čím si vyslúžil honor „Slovenského hráča kola“. „Basketbal hrám veľmi rád. Vo Svite sa mne a mojej rodine veľmi páči. Sme tam veľmi šťastní. Aj vedenie vytvorilo dobré podmienky pre mňa a spoluhráčov. Nemám sa na čo sťažovať. Ja som veľmi spokojný,“ začal Lošonský s hodnotením.

Jeho návrat na slovenské palubovky prišiel nečakane na začiatku tohto roka. Skúsenému basketbalistovi trvalo len krátku chvíľu, aby sa etabloval medzi najlepších domácich hráčov súťaže. Aj s vzhľadom na jeho štatistiky, tak bol v lete záujem o jeho služby a v hre bola možnosť návratu do reprezentácie. K ani jednej veci však neprišlo. „Máme šesťmesačnú dcéru, žena je zo Spišskej Novej Vsi. Veľmi nám pomáhajú jej rodičia, ktorí sa starajú o dcérku. Je to blízko, takže aj preto. Reprezentáciu som odmietol kvôli rodine. Pri nabitom programe reprezentácie som si nevedel predstaviť, že by som nebol doma s rodinou. Predchádzajúce roky sa manželka prispôsobovala mojej kariére, teraz je rad na mne, aby som sa postaral o rodinu,“ vysvetlil Lošonský svoje rozhodnutia.

Slovenský reprezentant je známy ťažkým drilom počas letnej prestávky. Vzhľadom aj na očakávania od Svitu, nepoľavil 29-ročný basketbalista zo svojej každoročnej rutiny: „Príprava bola tvrdá ako každé leto, v tomto som veľmi disciplinovaný. Trochu ma obmedzoval natiahnutý lýtkový sval, tri týždne som nemohol trénovať s družstvom. Okrem zranenia si myslím, že príprava bola z mojej strany dobrá. Od seba nemám žiadne zvláštne očakávania. Basketbal už hrám veľmi dlho, takže už štatistiky naháňať nemusím. Chcem vyhrávať s kolektívom zápasy. Pomáhať tímu k bodom a budem rád, keď sa bude dariť celému družstvu.“

U „podtatrancov“ prišlo v lete k početnejším hráčskym zmenám, no napriek tomu klub pomýšľa na vysoké méty. Nebráni tomu ani fakt, že úroveň Eurovia SBL išla v porovnaní s predchádzajúcim rokom smerom nahor. „Chceli by sme postúpiť cez prvé kolo play off. Samozrejme, nemôžeme sa vyrovnať klubom, ktoré majú vyšší rozpočet. Keď budeme hrať kolektívne a budeme bojovať ako napríklad v prvom kole novej sezóny v Leviciach, tak budeme mať šancu splniť tento cieľ. SBL išla kvalitatívne hore. Sú tu niektorí dobrí zahraniční hráči a páči sa mi pravidlo o nutnosti mať na palubovke počas celého duelu slovenského hráča. Reprezentácii by to mohlo pomôcť. Súťaž sa mi páči, inak by som tu nehral. V porovnaní s ostatnými ligami sa dá povedať, že v Anglicku som hral vždy o titul, takže to tam bolo nadoraz, urputný boj o každý bod,“ zhodnotil Lošonský ciele Svitu a úroveň súťaže.

Má ešte hráč Svitu nejaké basketbalové méty, ktoré by rád dosiahol a čo je podľa neho najdôležitejším faktorom o úspechu či neúspechu? „Veľmi dôležitá je mentálna pohoda, pre mňa konkrétne je to v súčasnosti rodinné zázemie a podpora zo strany najbližších. Ciele sú, aby som bol zdravý. Dúfam, že vedenie bude so mnou spokojné, aby som mohol aj v ďalšej sezóne pokračovať vo Svite,“ odpovedal na záver Lošonský.

Foto: Lukáš Droppan