• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Spomedzi viacerých ponúk sa v lete rozhodol 28-ročný pivot Lukáš Hoferica napokon zamieriť k aktuálnemu vicemajstrovi MBK Rieker Com-Therm Komárno. V drese „obuvníkov“ opäť herne ožil, zatiaľ ho však trochu mrzia doterajšie výsledky tímu.

Hoferica obliekal v predchádzajúcom ročníku dres Interu Bratislava. Na Pasienkoch získal majstrovský titul, ale jeho herná vyťaženosť nebola taká, akú by si asi on sám predstavoval. V konkurencii Radoslava Rančíka, Aleksandara Radukiča, Williama Walkera alebo Saliha Nuhanoviča tak bolo náročné presadiť sa. Počas leta sa spomínal v kuloároch záujem Handlovej či Levíc, no napokon padla voľba na tím Komárna. „Skvelá fanúšikovská základňa, dobré podmienky a tiež aj minutáž a dôvera. Svoju úlohu zohrali aj noví spoluhráči. Síce som išiel do nového prostredia, ale poznal som basketbalistov, ktorí tam išli. V prospech Komárna tak rozhodlo viacero faktorov. Určite to bola aj účasť v Alpsko-jadranskom pohári. V Komárne som spokojný s basketbalovými vecami, ale aj tými naokolo. Síce ešte treba doladiť v zápasoch niektoré veci, aby sa nerobili zbytočné chyby, pretože tými sa prehrávajú tesné zápasy. Je začiatok sezóny, musíme sa pozviechať a naladiť sa čo najskôr na najlepšiu možnú formu,“ hodnotí Hoferica doterajšie pôsobenie v tíme.

U „obuvníkov“ sa výrazne zmenila jeho pozícia v tíme, zo striedajúceho hráča sa stal razom najvyťažovanejším Slovákom v lige. Prirodzene išli hore aj jeho zápasové štatistiky v porovnaní s ročníkom 2016/2017, Hoferica má po piatich súťažných dueloch priemer 5,4 bodu a 3,0 doskoku. „Je to úplne niečo iné, čo možno aj každý vidí. Rotácia je v tíme užšia, minúty sa nazbierajú viac aj pre mňa. Je to rozdiel, byť na Interi a byť v Komárne. Idem do toho smelo, verím si. Minutáž v zápasoch asi vyhovuje každému (úsmev),“ vyjadril pivot Komárna svoj pohľad na pozíciu v tíme. S tým priamo súvisí aj oveľa väčšia dôvera od trénera a tiež zodpovednosť na palubovke. „Musím sa na to fyzicky aj mentálne pripravovať, hlavne individuálne, ale tiež spoločne aj na tréningoch, aby som zo svojich schopností vyťažil maximum,“ dodal Hoferica.

Aj napriek nie príliš presvedčivému štartu do sezóny, je komárňanský center pokojný. O výsledky tímu sa vzhľadom na chémiu v tíme nebojí: „Myslím si, že chémia v šatni je super. Aj na ihrisku sa poznáme, funguje to. Jeden druhému veríme.“ K tomuto dopomáha aj účasť v Helios Alpsko-jadranskom pohári, kde obhajuje Komárno titul. „Môžeme sa porovnávať s tímami z Česka, Maďarska, Slovinska, Rakúska a Chorvátska. Komárno zvíťazilo v predchádzajúcej sezóne. Úroveň našej ligy je dobrá, preto si môžeme veriť aj proti ostatným tímom,“ vyhlásil Hoferica.

Už v sobotu ho čaká pikantný duel, na komárňanskú palubovku totiž zavíta aktuálny majster a jeho bývalý zamestnávateľ Inter Bratislava. Hoferica tak bude mať o motiváciu proti zverencom trénera Olivera Vidina určite postarané.

Foto: Kvirina Martina Zupanc