• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Svoje premiérové minúty v Eurovia Slovenskej basketbalovej lige si v zápase proti Žiline na svoje konto pripísali 16-ročný rozohrávač Samuel Horváth a 17-ročný rozohrávač Branislav Hromada. Ako vnímali prvé minúty medzi mužmi a možnosť hrať v drese Prievidze? Svoje pocity zhodnotili v rozhovore pre náš web.

Obaja mladíci hrajú za mládežnícky klub MBA Prievidza, avšak aktuálna zdravotná situácia v BC im pootvorila dvierka aj medzi mužov. Svoje premiérové minúty odohrali nielen v Alpsko-jadranskom pohári, ale aj v Eurovia SBL. „Hneď na začiatku sezóny som dostal šancu od vedenia a trénera Ryana Pannoneho zúčastňovať sa niektorých mužských tréningov. Bol som na to nesmierne hrdý a snažil som sa využiť, ale si aj užiť každú sekundu v spoločnosti najlepších ligových hráčov. To, že dostanem v tak krátkom čase šancu postaviť sa na palubovku s profesionálnymi hráčmi v Alpsko-jadranskom pohári a o pár dní v Eurovia SBL, o tom sa mi ani nesnívalo. Určite to znamená veľký posun v mojej basketbalovej kariére,“ vyjadril sa na úvod Horváth. Podobné dojmy mal zo svojej premiéry aj Hromada: „Znamenalo to pre mňa veľmi veľa, bolo to niečo úplne nové nastúpiť v A-tíme Prievidze, keďže som po tom túžil už ako malý chlapec. Doteraz to bola iba túžba, no stala sa skutočnosťou. Bola to skúsenosť, ktorá ma posúva ďalej hlavne po basketbalovej stránke. Lepšia príležitosť ako zaznamenať prvé minúty pred domácim publikom, sa ani nemohla stať. Vnímal som ich veľmi pozitívne, keďže som mohol zaznamenať svoje prvé body v najvyššej slovenskej lige. Verím, že po tom túži každý mladý prievidzský basketbalista.“

Kým Hromada si musel počkať na prvé body až v domácom stretnutí, tak Horváth ich už zaznamenal na palubovke Laška. „Je to neopísateľný pocit. Doteraz sedelo v hľadisku na zápasoch juniorov iba pár ľudí - naši kamaráti a rodičia. Teraz tam bolo veľa ľudí z nášho mesta, ktorí žijú týmto športom. Tí burácajúci ľudia, ktorí nás podporujú, sú naozaj úžasní. Som naozaj neskutočne rad, že svoje prvé body a minúty v mužskom basketbale, som mohol zaznamenať práve pred takýmto publikom. Nie každý deň príde takáto šanca. Nezostáva nič iné, ako sa jej chytiť a pracovať na sebe viac ako doteraz, aby takých príležitosti bolo viac a v čom najväčšom počte,“ povedal Hromada.

Šestnásťročný Horváth dostal výraznejšiu minutáž už v Alpsko-jadranskom pohári, kde odohral necelých 17 minút. Za ten čas stihol zaznamenať tri body, tri asistencie a dva zisky. „Na prvý zápas som vycestoval do Slovinska, kde som dúfal, že dostanem pár minút. Nakoniec bolo z toho takmer 17 minút a krst ohňom ako sa patrí. Prehra o 18 bodov ma veľmi mrzela, ale ešte viac zranenie spoluhráča – kamaráta Braňa Pipíšku, ktorému želám skoré uzdravenie. No tento zápas sa nedal porovnať proti zápasu na domácej palubovke proti Žiline. Bol som oveľa nervóznejší ako v Slovinsku. Nechcel som sklamať trénera, divákov a preto som sa snažil naplno využiť čas strávený na palubovke a ukázať, že šancu, ktorú som dostal, viem zúročiť a podať kvalitný basketbalový výkon. V tom mi neskutočne pomohli moji skúsení spoluhráči, tréneri ako aj fanúšikovia. Vnímam to ako veľkú šancu a hlavne veľkú výzvu vo svojich 16-tich rokoch hrať profesionálny basketbal so skúsenými hráčmi, od ktorých sa mám ešte veľa čo učiť a sami sú pre mňa veľkou motiváciou a vzorom,“ vyjadril sa rozohrávač Prievidze.

Spolupráca MBA a BC Prievidza začína dostávať v aktuálnej sezóne oveľa reálnejšie kontúry, prvým krokom bol priestor pre Hromadu a Horvátha. „Keďže som predovšetkým hráčom MBA Prievidza, tak môžem svoje nazbierané skúsenosti z tréningov a ligových zápasov uplatniť v kadetskej a juniorskej lige, ako aj v mládežníckej reprezentácii. Či je to MBA Prievidza či BC Prievidza, stále sa snažíme robiť dobré meno jednému mestu – Prievidza,“ vyhlásil Horváth. „Veľmi ma to teší, keď vidím ako naše kluby spolupracujú, motivujú nás a podporujú v našom basketbalovom raste. Myslím si, že aj takýmto spôsobom sa da zvýšiť úroveň mládežníckeho a všeobecne slovenského basketbalu,“ dodal na záver Hromada.

Foto: KK Zlatorog Laško