• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V sobotu má Eurovia SBL na programe šieste kolo, v rámci ktorého sa handlovský Baník postaví na domácej palubovke medveďom zo Svitu.

Na základe ostrej, no oprávnenej kritiky zo strany fanúšikov, som sa rozhodol (Pavel Procner - autor článku, pozn.), že sa ešte predsa len na okamih vrátim k stredajšiemu debaklu v Bratislave.

O rozhovor som požiadal trénera handlovských Baníkov Krunoslava Krajnoviča. Pred týmto rozhovorom aj on sám pociťoval potrebu prihovoriť sa fanúšikom a všetkým priaznivcom handlovského basketbalu, ktorí zažili v uplynulú stredu veľké sklamanie.

Pokúsil som sa teda vyspovedať kouča baníkov, v súvislosti s najhorúcejšou témou. Verím, že vám nasledujúce riadky dajú aspoň z časti odpovede na vaše otázky.

- Tak poďme pekne po poriadku. V úvode možno trochu netradičného rozhovoru ma zaujímalo, kde vidí handlovský kouč najväčšie príčiny stredajšieho skratu.

Odpovedá Kruno Krajnovič, tréner Handlovej:

„V prvom rade ma trápi, že sme v stredu neukázali charakter a s výnimkou úvodných pätnástich minút, kedy sme dodržiavali to, na čom sme sa dohodli, sme absolútne vyhoreli. Treba určite povedať, že Inter je nabitý jedenástimi kvalitnými hráčmi, napriek tomu nemôžeme pripustiť poníženie, akému sme museli čeliť. Žiaľ, je to realita a tá sa nezmení, pokiaľ do jednotlivých zápasov nedáme úplne všetko.“

- Napriek všetkému, ste stále iba na začiatku sezóny, v rámci ktorej vás čakajú ťažké zápasy a nároční súperi. Čo musíte zmeniť, aby ste si udobrili handlovských fanúšikov?

„Súčasnému problému sa v prvom rade musíme postaviť tvárou v tvár a v čo najkratšom čase nájsť účinné riešenie. Ja osobne, vidím riešenie v tvrdej práci, či už z mojej strany alebo zo strany mojich zverencov, ktorí sa nachádzajú v nezávideniahodnej situácií. Z nej ale možu vykľučkovať jedine svojim vlastným chcením.“

- Poďme si príčiny stredajšieho zaváhania rozmeniť na drobné a skúsme rozobrať príčiny a fakty, ktoré sa mohli pod stredajší kolaps našich basketbalistov podpísať.

„Najskôr by som asi podtrhol fakt, že v úvodných piatich kolách sme v štyroch prípadoch podľahli súperom s dvojnásobne, možno aj s trojnásobne vyšším rozpočtom. Ďalším faktom je, že naša hra sa opiera o výkony slovenských hráčov, ktorí žiaľ v uplynulých ročníkoch veľa minutáže nedostávali. Čo sa týka cudzincov, jedná sa najmä o chlapcov, ktorí prišli po prvý raz v kariére do inej krajiny a do iného prostredia. Handlová je ich prvým zahraničným angažmánom. Už iba pri pohľade na tieto skutočnosti je zrejmé, že moje družstvo nemá takmer žiadne skúsenosti.“

- Predsezónna príprava naznačovala, že Handlová je na dobrej ceste a diváci ocenili najmä nasadenie a bojovnosť tvojich zverencov. Kam sa teda vytratil elán, bojovnosť a chuť po basketbale?

„Som rád, že si sa v našom rozhovore vrátil na samý začiatok, čiže k letnej príprave, pretože tam sa to celé začalo. Určite si všetci spomínajú, že sme so skladaním kádra začali podstatne neskôr ako ostatné kluby. Mojim cieľom bolo odohrať prípravné zápasy s kvalitnými celkami. Tie už ale mali vzhľadom na pokročilý čas prípravné stretnutia naplánované a Handlová nebola pre ne zaujímavým súperom. Týmto ale v žiadnom prípade nechcem podceňovať našich súperov z prípravy. No určite by nám prospelo, keby nás v tom období preverili kvalitnejšie mužstvá. Ale áno, máš pravdu, v príprave sme mali podstatne väčší charakter, ktorý nám teraz veľmi chýba.“

- Do akej miery ovplynili doterajšie výkony Baníka zranenia a absencie?

„Aj táto otázka je veľmi trefná, pretože tento problém je ďalším faktom, ktorý sa od začiatku súťaže podpisuje pod naše nelichotivé výkony. V prvom stretnutí novej sezóny sme v Košiciach prišli o Adama Štefeka, ktorý utrpel otras mozgu a bol odstavený na desať dní. Následne si Bojan Stanojevič v zápase proti Spišiakom zlomil záprstnú kosť pravej ruky. V poslednom domácom derby zápase si zranenie privodil aj Jovan Djordjevič, ktorý mi až do konca duelu nič nepovedal. Chcel dobojovať až do samého záveru baníckej konfrontácie, no po nej sme sa museli zmieriť s tým, že ani on na Pasienkoch nenastúpi.“

- Popri spomínaných problémoch treba podtrhnúť aj fakt, že úvodný žreb súťaže nebol voči nám milosrdný.

„Áno, súhlasím. Na začiatku sme chytili štyri celky, ktoré nielen že majú kvalitu, ale sú topfavoritmi na zisk majstrovského titulu. To ale v žiadnom prípade nemôže byť ospravedlnením, že je naša bilancia 1-4. Pred začiatkom sezóny som bol presvedčený, že po piatich kolách budeme v tabuľke figurovať s bilanciou 3-2.“

- V súvislosti s aktuálnou situáciou v handlovskom basketbale priaznivci Baníka ostrou kritikou atakujú vedenie klubu. Rozprával si sa s menežmentom o možnostiach, ktoré by mohli nelichotivú situáciu vyriešiť?

„Vedenie MBK absolútne nemôže za to, že my na ihrisku nebojujeme, nemáme nasadenie, vášeň a že nám chýba dnes už niekoľkokrát spomínaný charakter. Fakt, že sa za stavu -10, respektíve -15 rozsypeme a napokon pustíme súpera do 50-bodového vedenia, sa nedá ospravedlniť ničím a už vonkoncom to nemôžeme spájať s prácou menežmentu. A teraz nehovorím iba o stredajšom skrate, ale aj o zápasoch s Levicami, či Prievidzou, kedy sme produkovali rovnaké chyby. Najviac ma trápi, že akonáhle sa nám podarí dotiahnúť na súpera, štandartne prichádzajú ľahké straty a školácke chyby, ktoré ho opäť pustia do pohodlného vedenia.“

- Pohrával si sa s myšlienkou, že by bolo vhodné obmeniť káder a rozlúčiť sa s niektorými hráčmi, ktorí zatiaľ nenaplnili tvoje očakávania a nároky?

„Zmeny, disciplinárne tresty a prepúšťanie hráčov po každom neúspechu, je podľa môjho názoru to najjednoduhšie a najalibistickejšie, čo môže tréner voči fanúšikom urobiť, aby hodil zodpovednosť ďaleko od seba. Nie! Za všetko beriem spolu s hráčmi zodpovednosť. V prvom rade sa teraz musíme zamyslieť, čo treba urobiť, aby sa to zmenilo k lepšiemu, ako zareagovať po stredajšom debakli a ako sa vrátiť k bojovným a oduševneným výkonom. Ja svojim zverencom stále verím, preto sa s obmenami na súpiske nechcem unáhliť. Ciele, ktoré sme si stanovili pred sezónou, sú stále reálne.“

- Pribudne na handlovskej súpiske v blízkej dobe nejaké nové meno?

„V súčasnosti sa intenzívne zaoberáme otázkou pivota. Ten sa nám ale vzhľadom na budget, ktorým disponujeme, hľadá veľmi ťažko."

- Ak by sme mali náš rozhovor zhrnúť a nazrieť do blízkej budúcnosti, čo bude pre Handlovú najdôležitejšie?

„V prvom rade musíme myslieť pozitívne a verím, že sa situácia obráti k lepšiemu. Spoločnými silami a teraz mám na mysli vedenie klubu, realizačný tím, hráčov, seba samého a v neposlednom rade fanúšikov, musíme ťahať za jeden povraz. Inak to proste nepôjde. Život ide ďalej, aj po takej prehre, ktorú sme utrpeli v stredu v Bratislave. Musíme zdvihnúť hlavy a už v sobotu proti Svitu ukázať, čo v nás naozaj je. Pevne dúfam, že handlovskí fanúšikovia na nás po strede nezanevreli a budú stáť pri nás nielen v období úspechov, ale aj v období krízy. Verím, že nám v sobotu prídu pomôcť, pretože ich podporu veľmi potrebujeme," uzavrel Kruno Krajnovič.

Autor: Pavel Procner, zdroj: mbkha.sk

Foto: Vladimír Dorňák