• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V drese BC Prievidza sa v stredu po prvýkrát predstavila nová posila Jarquez Smith. Dvadsaťtriročný americký pivot sa prezentoval v súboji s USK Praha solídnym výkonom, viackrát si vyslúžil potlesk publika. Po skončení stretnutia druhého kola Alpsko-jadranského pohára sme mu položili niekoľko otázok.

 

Dvestodesať centimetrov vysoký basketbalista v našom rozhovore prezradil, aké mal pocity zo svoje premiéry v drese BC, ale aj to, v akých tímoch pôsobil, a ako sa mu v našom meste zatiaľ páči.

- Jarquez, priblížte nám svoju basketbalovú minulosť. Kde ste športovo vyrastali a v akých tímoch ste dosiaľ pôsobili?

"S basketbalom som začal, keď som mal päť rokov. Ako mladý chlapec som, podobne ako mnoho mojich rovesníkov, hrával basketbal od rána do večera. Keď som mal 14 rokov, začal som pôsobiť v tíme Columbus Blazers. Na strednej som potom hrával za Team Forrest a Georgia Stars. Na vysokej som zasa nastupoval za Florida State University. BC Prievidza je vlastne mojím prvým profesionálnym tímom."

- Ako ste sa dostali k ponuke z Prievidze? Dlho ste zvažovali nad možnosťou ísť na Slovensko?

"Hlavný tréner Prievidze Ryan Pannone je veľmi dobrý priateľ s trénermi Florida State University. V momente, ako sa v Prievidzi uvoľnilo miesto podkošového hráča, sme začali komunikovať o mojom možnom príchode na Slovensko. Rozhodovanie, či prijať ponuku BC alebo nie, mi trvalo len pár dní. Rozhodol som sa vyskúšať to. Verím, že to ani jedna strana neoľutuje."

- Mali ste nejaké informácie o Slovensku, či naša krajina bola pre vás veľkou neznámou?

"Predtým ako som sem prišiel, som nemal veľa informácií o Slovensku. Vlastne, jediné správy o vašej krajine som mal od môjho bývalého spoluhráča Borisa Bojanovského."

- V Prievidzi ste od minulého štvrtku. Ako sa vám páči naše mesto?

"Zatiaľ sa mi v Prievidzi veľmi páči. Potešilo ma, že ľudia sú tu veľmi milí a prívetiví."

- V stredu ste si odkrútili v Prievidzi svoju premiéru. Aké sú vaše dojmy z prvého vystúpenia v drese BC?

"Prvý zápas v prievidzskom drese bol pre mňa veľkou skúsenosťou. Verím, že pôsobenie v BC mi veľmi pomôže v mojom hernom rozvoji a zlepšovaní sa. Samozrejme, aj ja urobím všetko preto, aby som pomohol tímu naplniť stanovené ciele."

- Zápas Alpsko-jadranského pohára BC s USK Praha sa dlho zdal byť jasnou záležitosťou domácich. No napokon sme sa museli strachovať o víťazstvo…

"Záver zápasu bol trochu dramatický, pretože v momente, ako náš súper začal triafať svoje strely, sme sa odklonili od nášho plánu a taktiky. Pozabudli sme na to, čo nám vynieslo vedenie v prvej polovici stretnutia. Našťastie, v závere sa nám podarilo udržať víťazstvo."

- V sobotu (poz. rozhovor vyšiel pred zápasom proti SNV) vás s najväčšou pravdepodnosťou čaká prvý štart v Slovenskej basketbalovej lige v zápase proti Spišskej Novej Vsi. Bude to rovnako víťazný debut ako v Alpsko-jadranskom pohári?

"Pripravujeme sa a tvrdo pracujeme na tom, aby bol náš sobotný zápas opäť víťazný. Máme už za sebou aj videoanalýzu. Verím, že tréner určí správnu taktiku a dosiahneme ďalší triumf."

Poznámka: Jarquez Smith odohral vo svojom ligovom debute viac ako 20 minút, do štatistík mu pribudlo deväť bodov, päť doskokov a dva zisky. 

Autor a zdroj: pdbasket.com, Foto: Vladimír Králik