• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Podobne ako pred rokom, aj do tejto sezóny Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy výborne vstúpili basketbalisti Iskra Svit. Družstvo sa pri tom výrazne obmenilo, ale ani to nezabránilo tomu, aby boli „podtatranci“ po siedmom kole na treťom mieste tabuľky.

Káder pri tom prešiel výraznou obmenou, z minuloročnej zostavy zostali len Saša Avramovič, Roman Findura, Tomáš Gajan, Pavol Lošonský, Martin Bizub a tréner Michal Madzin. Podobne ako pred rokom, aj tentoraz nemali „medvede“ ideálne výsledky v príprave, ale o to lepší štart bol do sezóny. Víťazstvá nad Prievidzou, Karlovkou, Komárnom, Žilinou a v Handlovej. S prehrou odchádzali len v dvoch prípadoch – proti Leviciam a Interu. „Doterajšie výsledky sú výrazne nad očakávaniami, ale výsledky z prípravy by som nebral ako nejaké smerodajné. Mali sme tam snahu riešiť určité veci. Príprava bola kratšia ako po iné roky. Bola síce v podstate rovnako dlhá, ale môj príchod a zahraničných hráčov sa trošku oddialil. Stihli sme však toľko prípravných zápasov, koľko sme chceli mať naplánovaných. Bez ohľadu na to, aké bolo predsezónne obdobie, tak začiatok je vynikajúci. Myslím si, že pre sebavedomie a podporu fanúšikov je veľmi dôležitý vstup do sezóny. Teší nás to,“ vyjadril sa k doterajším výsledkom tréner Svitu Michal Madzin.

Jeho zverenci majú pri tom po siedmich kolách ešte lepšiu bilanciu ako v sezóne 2016/2017. Vtedy mali na konte štyri víťazstvá a tri prehry. Vedeniu Iskry sa pri tom podarilo opäť raz trafiť zahraničných basketbalistov, ale aj vystužiť družstvo talentovanými Slovákmi. „Tím sa výrazne obmenil, či už počtom alebo typom hráčov. Vo väčšine máme nových basketbalistov. Bolo to veľmi náročné, aj to ovplyvnilo prípravu. Od začiatku sme sa totiž museli dávať dokopy, tvoriť tímovosť, zistiť silné stránky, aby sme ich dokázali využiť. V tejto sezóne a tiež ani v príprave sme nemali možnosť ani raz hrať v kompletnom zložení. V športe sa to asi nedá tento fakt ovplyvniť. Mňa teší, že sa to dva roky po sebe takto podarilo s legionármi. Akonáhle sa v tíme dejú zmeny, tak je to potom ťažké, robia sa zásahy. To sa nám často stávalo v predchádzajúcich sezónach, keď sme museli meniť rozohrávača zo zdravotného dôvodu. Ja až neverím, aký rozdiel môže byť v porovnaní aktuálneho tímu s tým, ktorý tu bol v predchádzajúcej sezóne. Je to obrovská skúsenosť pre mňa. Družstvo je iné z pohľadu basketbalového zmýšľania a tiež aj fyzickej skladby,“ poznamenal kormidelník Iskry.

Citeľnou stratou sa mohol na prvý pohľad zdať odchod hlavne Borisa Belavého a Martina Bachana, no sila Slovákov pod Tatrami je aktuálne vyššia, ako pred rokom. Môže za to viditeľný progres Pavla Lošonského, dobrým dojmom pôsobí talentovaný Marek Ivan, herne ožil Maurizio Galata a výraznejší priestor dostáva aj reprezentant do 18 rokov Martin Bizub. „My sme radi, že tu máme tých Slovákov, ktorých tu máme. Určite je však dobré, že máme skúseného Slováka, je to veľká pomoc. Pavol Lošonský nám veľmi pomáha svojimi skúsenosťami a prístupom. Potom sú tu veľmi mladí Slováci ako Martin Bizub alebo Marek Ivan, ktorí dostávajú už výraznejšie minúty. To je ich plus a za to som rád. Ivan pri tom len v predchádzajúcom roku skončil v juniorskej kategórii, Bizub ju ešte stále aktívne hráva. Je super, že tu môžu byť. Bol by som však radšej, keby sme tu mali aj tých, ktorí s nami boli aj na začiatku sezóny,“ uviedol na adresu slovenských hráčov v tíme Madzin.

Talentovaný tréner pri tom pôsobí v aktuálnom ročníku na dvoch stoličkách, okrem Svitu sa venuje aj zápasovému koučovaniu „béčka“, respektíve „farme“ Iskry – prvoligovému PU Akademik Prešov. „V Prešove som trénerom na zápasoch. Je veľmi vítané, že naši chalani majú možnosť v mužskej kategórii získať minutáž, keďže v Eurovia SBL ju ešte nemajú takú vysokú. Je pre nás dôležité, že takáto možnosť je. Čo je však nešťastné je, že sa nám nedarí zladiť plnohodnotný tréningový proces tímov, od ktorých k nám hráči prichádzajú. Na stretnutia ideme často bez tréningov, chlapci sa prvýkrát stretnú až počas víkendu. Prejavuje sa to aj na výsledkoch, mali sme tesné prehry. Možno pri tímovej spolupráci a fungovaní by sme ich určite nemali. V prvom rade je to o zbieraní skúseností, v prvej lige nie sú totiž výsledky až tak smerodajné. Je dôležité, aby odohrali také minúty, ktoré budú pre nich do budúcna skúsenosťou a posunom vpred,“ myslí si Madzin.

Tréner Iskry má za sebou nováčikovskú sezónu na lavičke mužského tímu. Ako sa zmenil za ten rok? „Ako som už viackrát počas predchádzajúceho roka povedal, je to obrovská skúsenosť. Za jednu sezónu musí totiž čeliť človek toľkým veciam. Je tam určite posun, ale je to iné. Máme úplne odlišný tím, ťažko sa dá niečo kopírovať. Snažím sa zapojiť niektoré veci, ktoré som v lete odpozeral a naučil sa pri reprezentácii a absolvovaní certifikátu FIBA. Čo sa týka zápasu, užívam si emócie, to by som ani nejako extra meniť nechcel. Mňa to baví hlavne kvôli tomu, že je energia na zápase. To som rád, že sa zatiaľ nezmenilo,“ odpovedal na záver Madzin.

Foto: Daniel Faix