• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Predchádzajúcu sezónu vynechal pre zranenie, ale teraz patrí v drese Prievidze k lídrom tímu. Americký rozohrávač Rodney Glasgow prišiel na Hornú Nitru aj na základe toho, že trénerom sa stal jeho krajan Ryan Pannone.

Dvadsaťpäťročný basketbalista zatiaľ napĺňa očakávania, ktoré do neho klub vložil. Po trinástich súťažných dueloch má ako člen základnej päťky priemer 13,2 bodu, 2,6 doskoku, 5,5 asistencie a 1,0 zisku na zápas. „Ešte pred sezónou som mal pohovor s trénerom, kde mi oznámil, že budem jeden z mladších lídrov tímu. Snažím sa kráčať v šľapajach Marka Batinu a Jaytornaha Wisseha. Samozrejme, snažím sa byť tiež čo najviac nápomocný tímu,“ povedal Glasgow o svojej pozícii v tíme.

Pre vedenie klubu to bol počas leta risk, predsa len ročná súťažná prestávka môže zanechať na hráčoch badateľné stopy. Našťastie pre Prievidzu, Glasgow sa ukázal ako platná posila. „Mal som zranenú achilovku, päť mesiacov som chýbal na palubovkách. Počas leta sa mi ozval tréner Pannone, s ktorým som sa poznal už predtým. Akonáhle mi povedal, že bude viesť Prievidzu, tak som podpísal kontrakt. Je to náročné, pokiaľ vypadnete na dlhšiu dobu. Začnete premýšľať nad rôznymi vecami, ako napríklad, či dokážem urobiť rovnakú vec ako pred zranením. Snažil som sa veriť, že sa vrátim späť. Som rád, že som späť v ešte lepšej kondícii ako pred zranením. Svoju hru som však musel trochu pozmeniť, začal som viac pozornosti venovať svojmu telu. Keď som bol mladší, tak som poriadne nemyslel na nič. Teraz sa viac sústredím na taktiku, viac premýšľam nad jednotlivými pohybmi. Snažím sa tiež vyhýbať zraneniam. Vidím na sebe veľký progres v tomto smere,“ vrátil sa Američan k svojmu zraneniu.

Výsledkovo sa Prievidza drží v strede tabuľky, po jedenástom kole má na konte šesť výhier a päť prehier. Mohli byť podľa Glasgowa výsledky lepšie? „Na doterajšie výsledky mali veľký vplyv zranenia a tiež ďalšie starosti. Mohlo to byť však oveľa lepšie. Potrebujeme zlepšiť zakončovanie a tiež doskakovanie. Po individuálnej stránke som mal slabší rozbeh, ale teraz je to lepšie. Ľahšie to už nebude, tímy nás totiž budú mať lepšie odskautované,“ myslí si rozohrávač Prievidze.

Pred príchodom na Slovensko hral Glasgow v belgickej najvyššej súťaži, kde obliekal dres tímu Stella Artois Leuven Bears. Podľa dirigenta prievidzskej hry by sa veľká väčšina tímov nestratila v tejto lige. „Táto súťaž je oveľa fyzickejšia, v Belgicku je to viac proste o streľbe,“ dodal 25-ročný basketbalista.  Glasgow na záver pochválil aj prostredie, do ktorého prišiel hrať: „V Prievidzi sa mi zatiaľ veľmi pozdáva, ľudia sú ku mne milí. Je to malé mesto, viac rodinne založené. Čo sa týka fanúšikov, bol som v mnohých európskych mestách, ale tu sú najlepší priaznivci. Veľmi sa mi tu páči.“

Foto: Vladimír Králik