• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Doterajšie výsledky basketbalistov Handlovej asi netešia priaznivcov „Baníka“. Pozitívom však môžu byť výkony 23-ročného amerického krídelníka Marcusa Tyusa, ktorý sa rýchlo zaradil medzi kľúčové opory tímu trénera Krunoslava Krajnoviča.

Po trinástom kole sú Handlovčania na ôsmom mieste tabuľky s bilanciou štyroch výhier a deviatich prehier. Zo začiatku boli veľkým problémom zranenia, po ktorých prišli viaceré hladké prehry. Situácia nie je aktuálne ideálna, po prehre 70:101 v hornonitrianskom derby dokonca avizoval Krajnovič zmeny v kádri. „Baník“ sa trápi v ofenzíve aj v defenzíve, v oboch ukazovateľoch je v rámci ligy na predposlednom mieste.

„Myslím si, že za doterajšie výsledky môžu zranenia. Ešte sme nenašli správnu tímovú chémiu, keďže sa poriadne ani nepoznáme. Ani raz sme totiž nehrali v plnej sile. Postupne sa to však zlepšuje, hráči sa vracajú do tréningového procesu. Verím, že to bude už len lepšie. Proti ťažkým súperom bola našou slabinou úzka rotácia. Myslím si však, že vieme hrať lepšie, ako momentálne hráme. Všetko je to teraz o tom, aby sme si zvykli jeden na druhého. V tomto nám pomôžu tréningy, na ktorých chýba čoraz menej hráčov. Defenzívu musíme jednoznačne zlepšiť, nemáme v tomto smere ideálnu komunikáciu medzi sebou,“ poskytol Tyus svoj pohľad na aktuálnu situáciu.

Americký krídelník zatiaľ odštartoval svoju kariéru správnym smerom, v handlovskom drese má po trinástich zápasoch priemer 12,9 bodu, 4,5 doskoku, 1,9 asistencie a 1,9 zisku. Prechod na európsky štýl basketbalu však nebol podľa jeho slov jednoduchý. „Som rád, že Handlová je basketbalové mesto. Môžem sa totiž sústrediť len na basketbal, páči sa mi tu. Zatiaľ hodnotím svoju prvú profesionálnu sezónu dobre, samozrejme, mnoho vecí sa dá zlepšiť. Tréner mi je v tomto smere veľmi nápomocný. Musel som dosť zmeniť hru, prispôsobiť sa tiež inému časovému limitu na útok a aj pomalšiemu tempu hry. Je to dobrá súťaž, nič tu nedostaneš zadarmo, všetko si musíš vybojovať. Zvykám si tiež na fyzickú stránku hry na Slovenku,“ povedal Tyus.

Absolvent univerzity Nebraska at Omaha dostal o Slovensku ešte pred príchodom mnoho informácií, na škole si totiž zahral s bývalým pivotom BC Prievdza Mikeom Rostampourom: „Hral som s Mikeom Rostampourom. O Slovensku mi povedal všetko, čo som potreboval vedieť. Veľmi mi pomohol, keďže hral v Prievidzi. Informoval o všetkom, čo na mňa čaká.“

Foto: Lukáš Droppan