• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ako jediný neslovenský hráč zasiahol počas ligovej prestávky do kvalifikačných bojov estónsky krídelník Tanel Kurbas. Hráč Levických Patriotov začal s reprezentačným timom boj o miestenku na majstrovstvá sveta 2019 víťazstvom proti Veľkej Británii a prehrou s Izraelom.

Jedna z predsezónnych posíl v tíme trénera Tea Hojča odohrala v Estónsku väčšinu svojej basketbalovej kariéry. Svojimi výkonmi si pootvoril tiež dvierka do reprezentačného tímu, ktorého je súčasťou s menšími prestávkami od roku 2010. „Z nominácie som nebol prekvapený, keďže som hral v reprezentácii aj v predchádzajúcich rokoch. Letné stretnutia som vynechal v dôsledku zranenia, ale teraz som bol opäť späť. Bolo fajn vrátiť sa do Estónska na pár dní a zahrať si s chalanmi, ktorých poznám už mnoho rokov. Nebolo to len o dvoch kvalitných zápasoch s tímom, mal možnosť stretnúť sa s rodičmi a priateľmi,“ začal Kurbas s hodnotením predchádzajúcich dní.  

Estónci odštartovali svoje účinkovanie v H-skupine prehrou v Izraeli o dvadsať bodov – 68:88. Kurbas zasiahol do tohto stretnutia na niečo vyše desať minút, do štatistík si zapísal 2 body a po jednom doskoku a zisku. Oveľa viac dôvodov na radosť mal v domácom zápase s Veľkou Britániou. Nielenže ho Estónci vyhrali 73:70, ale levický hráč odohral v ňom takmer 29 minút, pri čom zaznamenal 6 bodov, dva doskoky, dva bloky a jeden zisk.

„Proti Izraelu sme neodohrali dobré stretnutie. Myslím si, tréner zmenil niektoré veci do zápasu s Veľkou Britániou, čo sa podpísalo na mojej zvýšenej minutáži. So svojimi výkonmi však nie som úplne spokojný. Urobil som niektoré dobré veci, ale aj niektoré zlé veci, ktorým som sa mohol vyhnúť. Môžeme byť radi, prečo nik neočakával, že by sme mohli vyhrať. Teraz máme na konte jedno víťazstvo a sme hladní po ďalších,“ vyhlásil Kurbas.

Ligové a reprezentačné zápasy sú dve odlišné veci, nie je priestor na opravu a vo väčšine prípadov môžu mať prípadné dva body cenu zlata. Tento fakt si uvedomuje aj estónsky krídelník, ktorý neustále pracuje na svojom hernom progrese: „Reprezentácia vám dáva skúsenosti a možnosť hrať proti rôznym hráčom z dobrých súťaží. Ak chcem byť na medzinárodnej úrovni dobrým hráčom, tak musím lepšie brániť, rýchlejšie strieľať a tiež robiť lepšie rozhodnutia v útoku i v obrane.“

Kurbas si ešte v pondelok večer plnil reprezentačné povinnosti, ale už v stredajšom stretnutí proti Košiciam bol Hojčovi k dispozícii. Nakoniec z toho bolo sedem bodov a dva doskoky.

Foto: Fiba.basketball