• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V závere januára sa k Levickým Patriotom pripojil srbský basketbalista Milivoje Mijovič. Čo ho viedlo k tomu, aby si na seba navliekol žlto-zelený dres a ako sa mu pozdáva jeho nový tím, to nám prezradil samotný hráč v rozhovore.

Nová levická posila debutovala 27. januára na palubovke Svitu, odvtedy odohrala ďalšie tri zápasy. Výkony Mijoviča rastú ruka v ruke s tým, ako sa zžíva so svojim novým tímom, spoluhráčmi. Nateraz svoj najlepší výkon predviedol pred domácim publikom v stretnutí proti Žiline, 22 bodov, 10 doskokov a dva zisky mu vyniesli honor najlepšieho zahraničného hráča 31. kola Eurovia SBL. „Myslím si, že máme veľmi dobrý tím. Na každej pozícii máme dvoch hráčov, ktorí môžu hrať na najvyššej úrovni. Trénera Tea Hojča som poznal už zo Slovinska, je to excelentný tréner, ktorý vie, čo chce a vyžaduje od svojho tímu. Naučiť sa nový herný systém nebolo pre mňa také ťažké, ale stále sa od trénerov a spoluhráčov učím, čo presne sa odo mňa vyžaduje,“ zhodnotil Mijovič svoje prvé dojmy z levického tímu.

Individuálne štatistiky však nie sú pre „Miju“ najpodstatnejšou vecou na basketbale, prednosť má v prvom rade tímový úspech: „Pre mňa a moju basketbalovú myseľ nie je najdôležitejšie, kto hrá dobre. Tento tím má určitý cieľ, na ktorého splnení sa snažíme každý z nás tvrdo pracovať.“ So zrýchlením hry v modernom basketbale sa stráca tradícia „kladív“ pod košom. Levickému tímu však práve takýto typ hráča chýbal v priestore pod košom. Mijovič zatiaľ túto funkciu napĺňa, v priemere doskočí na zápas viac ako šesť lôpt. „Rád hrám fyzicky, celá moja kariéra je na tom založená, čiže sa dá povedať, že si to užívam,“ uviedol Srb k svojej pozícii v tíme.

Aktuálny ročník však Mijovič začínal v rumunskej najvyššej súťaži, keď sa dohodol na kontrakte s tímom BC Mures. „Všetko bolo dobré, liga bola náročná, keďže v nej bolo mnoho legionárov zvyknutých hrať na najvyššej európskej úrovni. Všetky zápasy boli v televízii a haly boli takmer vždy vypredané,“ začína Mijovič s hodnotením rumunskej etapy. Tá však mala nečakaný koniec: „Môj klub mal organizáciu na vysokej úrovni, dva roky dozadu hrali vo finále a rok dozadu prehrali finále pohára v posledných sekundách. V tejto sezóne mali výborne vyskladaný tím, boli tam mladíci a veľmi skúsení chalani. Lenže prišli finančné problémy, niekto z Bukurešti im zablokoval účet, za tri a pol mesiaca som dostal len 20 percent z mojej výplaty. Preto som sa rozhodol, že odídem z klubu.“

Nečakaný koniec v Rumunsku mu napokon otvoril cestu do Levíc. „Tea poznám zo Slovinska, hľadal niekoho pod kôš a ja som si v tom čase hľadal nový klub. Spolu s mojim agentom a Mihom Vašlom sme sa rozprávali o klube, organizácii a tréneroch. Povedali mi len to najlepšie, preto som sa rozhodol sem prísť a hrať,“ prezradil Mijovič. Čo sa týka ambícií, tak v tých má srbský basketbalista jasno: „Už na začiatku som povedal, že tento tím má jeden cieľ. Tým cieľom je dostať sa čo najďalej.“

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan