• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V tíme nováčika basketbalovej Eurovia SBL dostalo v tejto sezóne šancu ukázať sa na slovenskej scéne medzi mužmi viacero talentovaných mladých hráčov. Nie všetci sa jej však chopili správne.

Pod drobnohľadom

Žilinský PP & TV Raj dal vo svojej premiérovej sezóne v najvyššej súťaži priestor nielen zaujímavým hráčom zo zahraničia, ale najmä odchovancom žilinského basketbalu. Niektorí ho využili, iní zišli z náročnej cesty, na ktorej si treba veľa odriekať, ak sa chce hráč basketbalom v budúcnosti aj živiť, alebo pomýšľať na prestup niekam do zahraničia či na reprezentačný dres. Po turbulentnom období v závere minulého roka zasadol na trénerskú stoličku rešpektovaný kouč Ivan Kurilla, ktorý je zároveň trénerom slovenskej mužskej reprezentácie do 20 rokov. Vo svojom tíme, ale aj v juniorke MBK Victoria Žilina má pod dohľadom niekoľkých adeptov na reprezentáciu. V závere sezóny sa im snaží dávať priestor aj v zápasoch najvyššej súťaže.

Šanca presvedčiť trénera

Jedným z nich je aj čerstvo 19-ročný rozohrávač Samir Hebibi. V tomto ročníku si 182 centimetrov vysoký Žilinčan zahral v najvyššej súťaži v 14-tich zápasoch, v priemer odohral v jednom dueli vyše 9 minút. Postupne naberá skúsenosti a učí sa, čo všetko obnáša so sebou vrcholový basketbal. Bývalý reprezentant Slovenska do 18 rokov je adeptom aj na reprezentačný dres slovenskej dvadsiatky a jedným z tých, ktorí by mohli v Žiline pôsobiť aj v ďalšom ročníku.

Cíti na sebe, že už sa bojuje o miesto v tíme pre budúcu sezónu? "Áno, teraz máme my mladší hráči šancu ukázať sa, presvedčiť trénera, že chceme byť súčasťou jeho tímu aj v budúcom ročníku. Snažíme sa podávať čo najlepšie výkony a zaujať," povedal Hebibi.

Za mužov aj juniorov

V súťaži je momentálne prestávka. Žilinčania ju však nevyužívajú na oddych, práve naopak. Pracujú na tom, aby ešte viac do seba dostali herný systém, ktorý zavádza Ivan Kurilla a pripravili sa čo najlepšie na zostávajúce štyri marcové kolá základnej časti. Samir Hebibi okrem tréningov s mužmi trénuje a hrá aj za juniorov MBK Victoria Žilina. "Je toho dosť, ale zvládam to v pohode. Každý deň mám iba jeden tréning, buď s juniorkou, alebo mužmi. Stíham to všetko, tréneri sú ústretoví. Cítim v sebe väčšiu motiváciu niečo dosiahnuť, viem, na čom musím pracovať, aby som bol lepším hráčom, ak sa chcem posunúť ďalej," prezradil o sebe mladík, ktorý pritom v lete minulého roku takmer úplne skončil s basketbalom.

Dal si povedať

"Ešte s predchádzajúcim trénerom Marošom Moravčíkom a vedením klubu sme komunikovali. Vtedy ma presviedčali, aby som sa na basketbal nevykašľal a hral ho aj naďalej. Som rád, že sa im podarilo ma presvedčiť. Bol som ešte trochu nerozvážny, nevedel som, čo so sebou, čo ďalej a vďaka nim som prišiel k rozumu. Pochopil som vďaka nim, že basketbalom by som sa v budúcnosti mohol živiť. Uvedomil som si, že chcem radšej hrať a zarábať, ako manuálne pracovať, aj keď nehovorím, že práca v nejakom zamestnaní je zlá, alebo niečo menej. Zatiaľ však chcem makať na sebe a hrať basketbal a teda robiť to, čo ma baví. Fascinuje ma nemecká liga, vedel by som si predstaviť svoje pôsobenie v nej, ale to je ešte ďaleko. Naskôr musím presvedčiť tu v Žiline, že mám aspoň na našu najvyššiu súťaž," skonštatoval Samir.

Chcú sa odvďačiť za podporu

V marcových dueloch by chceli žilinskí basketbalisti najmä potešiť divákov dobrou hrou a ak sa podarí, aj víťazstvami. "Určite im patrí veľká vďaka za to, že nás chodili povzbudzovať počas celej sezóny, aj keď sa nám nedarilo. Budeme radi, ak aj v ďalšej sezóne budú chodiť na naše zápasy v najvyššej súťaži. Posnažíme sa zanechať tu do budúcnosti nejaký svoj odkaz," zakončil Hebibi.

Autor: Michal Kolárik, zdroj: bkzilina.sk

Foto: Jakub Ruman