• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ani v tomto roku sa basketbalistom BK 04 AC LB Spišská Nová Ves nepodarilo dostať do vyraďovacích bojov. Preč sú síce časy dlhočizného čakania na víťazstvo, ale v tejto sezóne neobchádzala družinu okolo trénera Ericha Korfantu početná absencia hráčov v spojení s častými rošádami.

Aj tentoraz obsadili Novovešťania desiatu pozíciu, v porovnaní so sezónou 2016/2017 to však znamenalo posledné miesto v tabuľke. „Čo sa týka výsledkov, tak to nebola z našej strany podarená sezóna. Chceli sme dosiahnuť minimálne na ôsmu pozíciu, ktorá by nám zaručovala play off. To sa nám nepodarilo dosiahnuť, takže z tohto pohľadu nebola sezóna veľmi úspešná. Má to svoje dôvody, ale mali sme v tomto roku neuveriteľnú smolu na zranenia a choroby. Tiež sa vymieňali hráči, nepodarilo sa nám odhadnúť ich charakterové črty, nie všetci zapadli do tímu,“ začal s bilancovaním tréner Ericha Korfanta.

Sezóna sa pritom začala veľmi dobre pre jeho zverencov, po dobrých výsledkoch v príprave zdolali na úvod vicemajstra z Komárna. Vo štvrtom kole prišiel triumf nad nováčikom zo Žiliny, to však bol na dlhú dobu posledný zápas s dvojbodovou príchuťou. Spišiaci napokon získali len štyri výhry. „Príprava a prvé kola boli veľmi dobré, zaznamenali sme víťazstvo s Komárnom a Žilinou. Potom sa nám to začalo kaziť. Viktor Juríček vypadol na niekoľko mesiacov pre mononukleózu. Náš kanadský rozohrávač Michael L'Africain mal otras mozgu, Matt Marshall zlomený členok. Narýchlo sme zháňali náhrady, Vladimir Bulatovič si v druhom stretnutí podvrtol koleno, mal podozrenie na roztrhnutý väz. Michel-Ofik Nzege a Tyreek Jewell nám ako posily nevyšli, nezapadli do tímu, nevedeli sa zomknúť a pracovať. Mali sme zopár dobrých zápasov, ale nedokázali sme v nich zvíťaziť,“ myslí si kormidelník Spišiakov.

Práve zranenia, choroby a početné zmeny sa podpísali na hernom prejave tímu. Celkovo si bielo-modrý dres navlieklo v sezóne 23 basketbalistov. Napokon nedokončila sezónu z rôznych dôvodov až šestica legionárov (Ryan Bennett, Matt Marshall, Michael L'Africain, Tyreek Jewell, Michel-Ofik Nzege, Vladimir Bulatovič). „Najpodstatnejší podiel na výsledkoch mali tie početné zmeny. Tímový basketbal sa v basketbale netvorí za dva týždne alebo mesiac, ale tvorí sa dlhšiu dobu. Na začiatku sezóny sme to mali dobre poskladané, aj príprava ukázala, víťazili sme v nej. Tam tá tímová chémia fungovala. Potom sa nám to rozpadlo, boli sme trochu v panike, lebo nám chýbali hráči a rýchlo sme hľadali náhrady. Podľa mňa to bolo zbrklé, na tom sme zlyhávali. Pohyb hráčom smerom dnu a von bol veľmi veľký, tie situácie sa potom stávali komické, lebo 9. decembra sa hráči zoznamovali na tréningu. To nebolo dobré,“ vyhlásil Korfanta.

Ak by neprichádzalo k toľkým zmenám, tak by podľa jeho slov neušla Spišskej Novej Vsi miestenka v play off: „Dovolím si tvrdiť, že siedme miesto by sme uhájili. Mali by sme viac víťazstiev z tesných zápasov. V závere sme hrali lepší basketbal, mali sme menej zahraničných hráčov a družstvo bolo pokope mesiac. Už to aj lepšie vyzeralo, výkony v zápasoch neboli zlé, len na víťazstvá to nestačilo.“

Oporným bodom v tejto sezóne mal byť slovenský pivot Viktor Juríček. Už v príprave naznačil svoj potenciál, keď mal v priemere takmer 25 bodov na zápas. Lenže prišla nečakaná stopka, po sérii stretnutí v Česku mu diagnostikovali mononukleózu. Pod deravé koše sa tak dostal až na začiatku februára, napokon mal v šiestich zápasoch priemer 11,5 bodu, 6,2 doskoku, 1,5 asistencie a 1,0 zisku. „Dovolím si tvrdiť, že to bol koniec sezóny. Slováci na ihrisku sú miskami na váhach. Tí, čo majú dobrých Slovákov, tak sú hore. Možno sa to nezdá, ale je to veľmi dôležitý faktor. Viktor prišiel veľmi kvalitne pripravený, už v príprave ukazoval, že je niekde inde. Jeho choroba nás výrazne oslabila, môj názor. Trochu sme na Slovákoch 'zhoreli',“ uviedol skúsený tréner.

Táto sezóna ukázala klubu zrkadlo vo viacerých smeroch, Korfanta už vedel jasne pomenovať negatíva a pozitíva: „Mňa najviac mrzelo, že tí hráči, čo narýchlo prišli, tak nehrali pre tím, ale pre svoje štatistiky. Na to si musíme dávať pozor, treba vyhľadávať hráčov nielen podľa kvality, ale overovať si ich povahové vlastnosti. Poučil som sa z toho. Niekedy to bol pri hráčoch ako boj s veternými mlynmi. Pozitívne bolo, že hrali mladí hráči. Matej Majerčák hral stabilne, mal veľkú porciu minút. Zapojil som Jakuba Kobulnického. Trénovali s nami a tiež dostali príležitosť hráči z ročníka 2000, dokonca v závere som využil vekovo dvoch kadetov. Chlapci za odvďačili výbornými výkonmi, z týchto vecí som bol veľmi šťastný.“

Jasno už je tiež v tom, čo treba urobiť do budúcej sezóny, aby bola úspešnejšia. „Dúfam, že do budúcej sezóny sa nám podarí udržať Slovákov, ktorí ukázali potenciál. Samozrejme, Viktor Juríček je alfou a omegou. Adam Antoni mal niekoľko dobrých zápasov, ale mal tiež zdravotné problémy. Urobiť teda slovenskú kostru, kde by títo dvaja mali byť hlavnými hráčmi a udržať aj mladých hráčov ako Majerčák alebo Kobulnický. Osobne si myslím, že musíme popracovať ešte na skúsenom Slovákovi. Vieme, aký je stav na trhu so slovenskými hráčmi. Je ich ako šafránu. Ak bude pokračovať spolupráca s kanadským partnerom, tak sa asi nevyhneme tomu, že sem budú posielať nejakých hráčov. Musia však mať požadovanú kvalitu, niektorí z nich v tejto sezóne ju nemali. Treba viac telefonovať s bývalými hráčmi a trénermi. Dokonca sú agentúry, ktoré vedia vypracovať popis charakteru. Netreba byť zbrklý pri voľbe hráčov. Keď som prišiel do tímu, tak boli traja zahraniční hráči, ale už fungovala spolupráca s kanadským partnerom. Pred troma rokmi to bolo u nás vyskladané zo Slovákov, ale vieme, ako to dopadlo. Toľko hráčov jednoducho nie je. Ak si chce Spišská Nová Ves ako tak zachovať svoju filozofiu, tak maximálnym stropom sú štyria zahraniční hráči,“ odpovedal na záver Korfanta.

Foto: Lukáš Droppan, Michal Búza