• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ako vyzerala cesta Levických Patriotov na ceste do finále Eurovia SBL? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Skladanie tímu

Patrioti sa pustili do budovania tesne po štvrťfinálovom sklamaní v sezóne 2016/2017, keď im nevyšla séria s Komárnom. Prvým a azda najdôležitejším stavebným kameňom bolo udržanie trénerskej dvojice Teo Hojč a Ladislav Lutovský. Z legionárov zostal v tíme iba srbský pivot Žarko Djurič, postupne sa k nemu pridávali ďalšie mená. Vedenie klubu sa zameralo najskôr na domácich basketbalistov, predĺžiť kontrakt sa podarilo so Šimonom Krajčovičom. Novými tvárami sa stali aj ďalší reprezentanti Boris Bojanovský a Martin Bachan. K ním sa pridal po ročnej prestávke Milan Žiak a priestor dostali aj talentovaní Patrik Adámik a Marek Danielič.

Dobrú ruku malo vedenie klubu aj na legionárov, či už to bol Slovinec Miha Vašl, Estónec Tanel Kurbas alebo dobre známy Američan Garrick Sims. Oproti predchádzajúcim rokom sa tak mohli Levičania opierať o väčšiu hráčsku kvalitu, ale nechýbala im aj rotácia. „Samozrejme, základom pre výber kvalitných legionárov je finančné zabezpečenie klubu. V lete pre sezónou, keď sa jednania s partnermi ešte len rozbiehajú, je veľmi náročné nastaviť klubový rozpočet tak, aby sme ho v druhej polovici sezóny vedeli stále kontrolovať a dodržiavať všetko sľúbené. Dali sme si určité mantinely, kde sa môžeme pohybovať a podľa toho sme začali skladať tím. Teo Hojč nič neodflákol, myslím si, že z toho, na čo sme mali, sme vyťažili takmer maximum. Po dvoch zmenách v priebehu sezóny sa tím ešte posilnil a výsledkom toho procesu je účasť vo finále ligy a tiež Alpsko-jadranského pohára,“ začal s hodnotením generálny manažér Ladislav Garaj.

 

Stabilita a vstup do sezóny

Dobré výsledky v príprave dávali nádej, že by aj v tejto sezóne mohli zverenci trénera Tea Hojča svojich fanúšikov tešiť. Tieto predpoklady sa naplnili aj do bodky, keďže po prvej štvrtine základnej časti mali Levičania na konte sedem víťazstiev a len dve prehry. 

V tabuľke sa po celý čas držali v hornej polovici tabuľky, úspešné výsledky mali aj na medzinárodnej scéne. V Alpsko-jadranskom pohári boli v skupinovej fáze jediným celkom, ktorý mal po šiestich zápasoch v kolónke prehier nulu. Veľkou devízou tímu bola totiž stabilita, až do konca kalendárneho roka boli Levice jeden z mála tímov bez hráčskych rošád. „Predchádzajúce štyri sezóny sme mali vždy výborný štart do súťaže, čo už zrejme nie je náhoda. Máme nastavený svoj cyklus prípravy, ktorý každý rok opakujeme. Hráči majú vytvorené dobré podmienky a vstup do sezóny berieme veľmi zodpovedne, pretože vidíme, aký to má dobrý vplyv na chémiu v družstve, ak je úvod súťažného ročníka úspešný,“ zamyslel sa Garaj.

 

Kliatby minulosťou, po siedmich rokoch návrat do finále 

Zmeny prichádzali postupne, najskôr prišlo k dvom vynúteným rošádam v tíme. Najskôr musel pre zranenie odísť Teo Petani, o čosi neskôr sa k nemu pridal pre administratívne problémy Kentwan Smith. Na ich miesta prišla skúsená dvojica „Solo“ Diabate a Milivoje Mijovič. Ich príchod priniesol potrebnú vzpruhu pre Patriotov. Najskôr sa im podarilo zlomiť štvrťfinálovú bariéru v Slovenskom pohári, rovnako dobre si počínali aj v Alpsko-jadranskom pohári. V nadnárodnej súťaži dokráčali až do finále, no z trofeje pre víťaza sa radovalo slovinský Zlatorog Laško.

Oveľa veselšie to bolo v lige, výborný finiš totiž priniesol zisk druhého miesta po základnej časti. V play off už tentoraz neprišlo žiadne sklamanie pre fanúšikov, najskôr bez väčších problémov vyradili Karlovku 3:0 na zápasy a potom prišla odplata v podobe semifinálového triumfu 4:1 nad odvekým rivalom z Komárna.

„Nesmierne nás teší, že sme to štvrťfinálové prekliatie, ktoré sa s nami 'vlieklo' niekoľko rokov, prelomili na všetkých troch frontoch. V Slovenskom pohári a v AAC rozhodlo to, že sme obe súťaže brali veľmi zodpovedne a nič sme v nich nepodcenili. V lige nám zase pomohla vyrovnanosť výkonov počas celého súťažného ročníka, ktorá nás katapultovala v závere pred Košice, či Prievidzu, teda tímy, ktoré mali ambície ísť do play off z druhého miesta,“ dodal na záver generálny manažér Patriotov.

A teraz je tu veľké finále proti víťazovi Slovenského pohára – KB Košice.

Zdroj: basketballevice.sk, Foto: Lukáš Droppan