• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Lepšie do finálovej série vykročiť nemohli! Basketbalisti KB Košice uspeli v úvodnom súboji bojov o zlato na levickej palubovke 81:80 a psychický dôležitý je aj spôsob, akým toto víťazstvo vybojovali. Uspieť totiž dokázali v záverečnej dráme a takéto víťazstvá predstavujú ideálny doping pre mysle hráčov.

„Odohrali sme výborný zápas a sme veľmi šťastní, že máme prvé víťazstvo. V prvom polčase sme viedli už o pätnásť bodov, ale potom sme mali výpadok a až do konca to bol vyrovnaný zápas. Veľmi ma teší, že sme ten záver mentálne zvládli a v konečnom dôsledku je jedno, či sme vyhrali o jeden, alebo o dvadsať bodov. Teraz sa počítajú iba víťazstvá,“ vracia sa k úspechu z Tekova chorvátsky krídelník Igor Marič, ktorý prispel k cennému triumfu deviatimi bodmi.

Tretiu z troch trojbodových striel pritom adresoval do domáceho koša v momente, kedy sa lámal chlieb. Domáci v tej chvíli viedli 75:74 a zápas spel do svojho finále.

„Mali sme to tak pripravené a všetci sme vedeli, ako to má vyzerať. Dostal som sa k otvorenej strele, ale všetci sme odviedli to, čo sme odviesť mali,“ komentuje dôležitú situáciu Marič, podľa ktorého sa aj v tejto chvíli ukázal tímový duch mužstva. „Veľmi sa mi to páči, pretože všetci myslia na tím a nie na svoje ambície. Tak to má byť.“

Pred štartom série sa veľa hovorilo o tom, či Patrioti počas dlhej prestávky nevypadnú zo semifinálového tempa. Faktom je, že Košice si už v prvom polčase vypracovali 15-bodový náskok.

„Neviem povedať, či to bolo v tom,“ zamýšľa sa chorvátsky krídelník. „Zo začiatku totiž mali tlak a bolo vidieť, že na nás chcú pred domácim publikum vybehnúť. Nepadli im však nejaké strely a my sme to využili. Samozrejme, pred štartom každej série je otázne, či vám dlhšia prestávka pomôže, alebo ublíži. Pre nás je podstatné, že sme odohrali dobrý, tímový zápas. V základnej časti sa nám tam nedarilo, ale teraz sme potvrdili dobrú formu z play-off. Teraz v tom potrebujeme pokračovať, pretože ešte nie je ani zďaleka koniec.“

To je samozrejme pravda, no faktom je, že Košice sú teraz k majstrovskému titulu o krok bližšie ako Levice. V Tekove uspeli prvýkrát v sezóne a toto víťazstvo je o to cennejšie, že sa zrodilo aj bez účasti potrestaného Svetozara Stamenkoviča. Čiže v užšej rotácii.

„Ten zápas sme chceli vyhrať aj pre Sveťa a som rád, že sme ukázali charakter. S ním v zostave by to malo byť ešte lepšie a navyše sa tešíme na nášho šiesteho hráča, ktorým je košický divák. Verím, že ľudia opäť zaplnia halu a pomôžu nám udržať si domácu neporaziteľnosť,“ volá priaznivcov basketbalu do Angels arény Igor Marič. V mene tímu sľubuje ďalší kolektívny a oduševnený výkon. Pomôcť utužiť správneho ducha v šatni totiž pomohol aj nedeľňajší spoločný obed spojený s oslavou narodenín prezidenta klubu Františka Sabola.

„Podčiarklo to pohodu, ktorá v tíme panuje. V klube máme vytvorené kvalitné podmienky a sme preto radi, že sme mohli poblahoželať prezidentovi víťazstvom. Teraz sa už však pripravujeme na druhý zápas a ja verím, že keď opäť pritlačíme, tak bude stav série ešte veselší,“ pridáva Igor Marič.

Druhý finálový duel medzi KB Košice a Levickými Patriotmi je na programe v Angels aréne v stredu o osemnástej hodine.

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk