Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

V lete zamieril z juhu Slovenska na hornú Nitru s jasným cieľom – dokázať, že vie patriť k ťahúňom tímu. Dvadsaťdeväťročný pivot Lukáš Hoferica sa dohodol na zmluve s Handlovou, kde bude aj kapitánom družstva. V novom pôsobisku sa chce spolu so spoluhráčmi odraziť k oveľa lepšiemu umiestneniu ako v predchádzajúcej sezóne.

„Hofo“ sa tretí rok po sebe rozhodol zmeniť klubové farby. V Komárne síce získal v predchádzajúcom ročníku bronz, ale sám cítil potrebu zmeny. Na trhu bol opäť o neho veľký záujem, on sa napokon rozhodol pre ponuku od „Baníkov“. „Ponuky boli veľmi podobné, ale ja som chcel zmenu. Handlová ma oslovila svojimi ambíciami. Nechceli sa uspokojiť s umiestnením v predchádzajúcej sezóne, v ktorej skončili po základnej časti na ôsmom mieste. Oslovilo ma aj to, že novým trénerom sa stal Peter Torda, ktorého poznám z mládežníckych kategórií. Od začiatku letnej prípravy sa mi v klube páči. Máme výborné tréningy či už po kondičnej, ale aj po taktickej stránke. V Handlovej som spokojný. Podmienky sú dobre nastavené. Od toho sa môžeme odraziť k dobrej sezóne,“ povedal na začiatok Hoferica.

Pri pohľade na aktuálnu handlovskú súpisku je jasné, že rodák z Martina bude patriť k najskúsenejším hráčom v tíme. Preto by mal aj v družstve trénera Petra Tordu dostávať výraznejší priestor, respektíve minutáž na palubovke. „Mal som záujem viac sa realizovať, dostávať viac príležitostí. Súvisí to aj s hrou na palubovke, ale aj mimo nej. Z hrajúcich hráčov som v Handlovej tretí najstarší, v Komárne to tak nebolo, bolo tam vekovo staršie mužstvo. Teraz som sa v mojom novom tíme stal kapitánom, čo je pre mňa veľká česť a zároveň aj zodpovednosť. Teším sa z toho. Kapitánom som bol naposledy niekedy v mládežníckych kategóriách. Chcem odovzdať nejaké svoje skúsenosti mladším chalanom, pomôcť aj zahraničným hráčom. Budem takou spojkou medzi trénermi a hráčmi. Cieľom bude, aby celý tím pracoval čo najefektívnejšie. Budeme sa snažiť vytvoriť dobré mužstvo s výbornou chémiou, aby to fungovalo a aby sme mali čo najlepšie výsledky,“ vyhlásil pivot Handlovej.

Spojenie MBK a Hoferica sa zdá byť dobrým krokom, Handlovčania majú za sebou štyri prípravné duely, v ktorých zaznamenali dve víťazstvá (nad Spišskou Novou Vsou 89:82 a 79:75) a dve prehry (s Pardubicami 84:89 a Klosterneuburgom 82:100). „Hofo“ má zatiaľ v príprave priemer deviatich bodov za sebou, čo sú lepšie čísla, ako mal v drese Komárna.

S prestupom do nového pôsobiska sa v novej sezóne dočká aj tradičného baníckeho derby, kedy si „krekáči“ (Handlová) meria sily s „bôbarmi“ (Prievidza). „Bude to pre mňa niečo nové. Ale myslím si, že už to nie je také derby, aké to kedysi bývalo. Pamätám si, že pred rokmi hrali v Prievidzi aj v Handlovej odchovanci týchto klubov a bolo to derby so všetkým, čo k tomu patrí. Teraz je to už trochu iné, ale náboj zápasu je stále veľký, takže sa už na to teším,“ uviedol Hoferica.

Robustný pivot sa do veľkého basketbalu vrátil prostredníctvom Karlovky, s ktorou sa dostal do najvyššej súťaže a celkovo v nej odohral tri roky. Ako vníma ich nečakané odstúpenie z SBL? „Neviem čo je presne za tým, ťažko sa mi k tomu vyjadruje. To, že sa Karlovka zo SBL odhlásila, ma veľmi mrzí. Bol to zaujímavý projekt výlučne so slovenskými hráčmi. Postupne sa vypracovávali na vyššie priečky, takýto ich koniec v lige som nečakal. Mňa mrzí aj to, že sa odhlásili aj Košice z pozície vicemajstra. Je nezvyčajné, že sa zo súťaže odhlásia dva kluby. Je to na zamyslenie. Môžeme byť radi, že nás doplnil Lučenec,“ odpovedal hráč Handlovej.

Skladba tímu a výsledky v príprave naznačujú, že minuloročná nevydarená sezóna by mohla byť len zabudnutou kapitolou v bohatej histórii handlovského basketbalu. Podobný názor má aj Hoferica: „Chceme samozrejme postúpiť do play off. Pôjdeme krok po kroku. Ak sa dostaneme do vyraďovacej časti, tak samozrejme zabojujeme o semifinále. Musíme predviesť kvalitný basketbal, ktorý bude divákov baviť. Diváci chcú vidieť peknú hru, dobrých slovenských a aj zahraničných hráčov. Chceme tešiť fanúšikov, odviesť kus kvalitnej práce, aby mali radosť aj hráči, tréneri, vedenie a aj sponzori. Užívať si kvalitný basketbal.“

Foto: Lukáš Droppan