• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Vedenie BC Prievidza vo štvrtok ráno oznámilo meno svojej najnovšej posily. Prvým legionárom, ktorý hrá na pozícii pivota sa stal 24-ročný Svetozar Stamenkovič.

206 cm vysokého Srba si do svojho družstva vyžiadal priamo nový kormidelník BC Prievidza. „Volal mi tréner Miljan Čurovič, vysvetlil mi situáciu a povedal, že by to pre mňa mohla byť dobrá príležitosť. Taktiež mi povedal, že ľudia v Prievidzi milujú basketbal a Niké aréna je v každom jednom zápase plná, čo ma tiež presvedčilo o prijatí tejto ponuky,“ hovorí samotný Svetozar Stamenkovič.

Talentovaný podkošový hráč pôsobil väčšinu svojej kariéry v Srbsku, v tímoch ako Crvena Zvezda, Fair Play Nis alebo FMP Beograd, ale takisto hral aj v Saudskej Arábii v klube Al Hilal Riyadh. V poslednej sezóne si obliekal dres srbského Napredak Maksi Aleksinac. „Mal som tam veľmi dobrú sezónu. Bohužiaľ sme prehrali 2-3 zápasy, ktoré nás stáli boj o prvé miesto, ale všeobecne som bol so svojím tímom a naším výkonom spokojný,“ povedal o svojej uplynulej sezóne Stamenkovič.

Svetozar sa dokonca s tímom SMP Zeleznik stal v roku 2008 víťazom juniorskej Euroligy v Madride. „Poraziť európskych gigantov ako Maccabi, Real Madrid, Žalgiris a Barcelonu vo finále utkvelo v mojej pamäti ako najlepší moment mojej doterajšej basketbalovej kariéry.“ Rok na to sa zúčastnil na medzinárodnom turnaji Nike Global Challenge, na ktorom bol vyhlásená za MVP hráča, spoločne s Kyrie Irvingom a Tristanom Thompsonom, ktorí v súčasnosti patria k hviezdam zámorskej NBA. „Proti Tristanovi Thompsonovi som hral a už  tom veku ukázal, že je to úžasný atlét a vedel som, že do NBA výborne zapadne, a tak sa aj stalo. Na tomto turnaji som však hral aj proti súčasnému majstrovi NBA, Harrisonovi Barnesovi, a bol to najlepší zápas mojej kariéry. Nanešťastie aj jeho. Barnes zaznamenal 46 bodov a ja 35 a 14 doskokov,“ spomína Svetozar na svoju konfrontáciu s hráčmi NBA.

Srbský pivot sa v nadchádzajúcej sezóne prvýkrát predstaví na Slovensku, a to rovno v tíme aktuálneho vicemajstra. „Mám veľa priateľov, ktorí na Slovensku hrali, ktorí mi povedali o tamojšom žití a basketbale, a znie to naozaj dobre. Už sa neviem dočkať začiatku sezóny.“ A aké má samotný Svetozar očakávania od svojho pôsobenia v BC Prievidza? „Viem, že Prievidza patrí k najúspešnejším tímom v histórii slovenského basketbalu, čiže očakávania sú tie najvyššie. Pre začiatok však víťazstvo v základnej časti a postup do finále, ale na to treba ísť pomaly. Tímy, ktoré majú predpoklad byť najlepšími, musia pracovať čo najviac. Sezóna je dlhá a stať sa môže čokoľvek.“