Vytlačiť
Kategória: Rozhovory

Ak by sme mali hľadať jedno sklamanie po prvej polovici základnej časti, tak by sme poukázali na Handlovú. Všetko totiž vyzeralo, že smeruje správnou cestou, ale opak bol pravdou. Vedenie klubu spolu s trénerom Petrom Tordom sa muselo najskôr poučiť, aby nasmerovalo tím správnym smerom.

„Baník“ to mal naplánované dobre, po sklamaní z predchádzajúceho ročníka sa rozhodol pre radikálne zmeny. Všetko odštartovalo angažovanie Petra Tordu na post hlavného trénera, neskôr sa pridali zaujímavé slovenské posily – Jakub Petráš, Michal Čekovský a Lukáš Hoferica. Netreba zabudnúť na legionárov, z ktorých mal vyčnievať Nemec s reprezentačnými skúsenosťami Andrej Mangold. Jeho náhly a nečakaný koniec kariéry však spustil domino efekt, ktorý sa podarilo zastaviť až na konci novembra. Ako to ovplyvnilo družstvo?

„Viac, ako sme si boli ochotní pripustiť. Sľubovali sme si od neho veľa. Tri dni pred začiatkom prípravy nám oznámil, že končí s basketbalom. Museli sme teda rýchlo hľadať niekoho iného. Nepodarilo sa nám získať adekvátnu náhradu, aj preto sme sezónu začali s bilanciou troch prehier. Rozohrávka bola neorganizovaná, Montell Goodwin sa s mužstvom nezohral tak, ako by mal. Nahradiť ho mal potom Fabyon Harris, ale ani s ním nám to nevyšlo. Nesadol si s tímom ani ľudsky, ani basketbalovo. Hľadali sme ďalšiu alternatívu, ktorou bol Ivan Mikulič. Doplatili sme na to, že sa to v úvode takto nešťastne vyvinulo,“ odpovedal na úvod Torda.

Post rozohrávača bol dlhú dobu achillovou pätou handlovského družstva, to však možno povedať aj o takmer všetkých pozíciach, ktoré zastávali legionári. Z prípravy na aktuálnu sezónu sa udržala iba jediná nová tvár – Nikolas Skouen. Ostatných vedenie klubu postupne menilo, počas októbra a novembra prišli Ivan Mikulič, Filip Halada, Eric Kibi a K.C. Ross-Miller. „S legionármi nám to v úvode sezóny nevyšlo. Aj od Skouena sme očakávali niečo iné, ako napokon hrá. Patrí však k hráčom užšej rotácie. Lídrom družstva by mal byť hlavný rozohrávač. Harris na to osobnostne nemal, Goodwin nevedel, ako to má robiť, keďže bol nováčikom a Mikuličovi sa to nepodarilo. Nedokázal si vybudovať rešpekt, aký by mal líder mať. Aj séria našich ôsmich prehier bola toho dôsledkom. Máme v kádri výborných strelcov, ale loptu dostávali neskoro a neboli v ideálnych streleckých pozíciách. Hľadali sme teda ďalej rozohrávača. Aktuálne to už vyzerá dobre. Získali sme Rossa-Millera, prišla s ním istota a sebadôvera pre ostatných hráčov. Celé mužstvo ožilo. Keď hráči cítia, že majú takéhoto hráča na rozohrávke, tak si viac verí celý tím. Verím, že je už tento post vyriešený. Na hráčov zo zahraničia sme jednoducho nemali šťastie,“ vyjadril sa tréner Handlovej k zahraničným basketbalistom.

Všetko vyššie spomínané sa podpísalo na sérii nevyrovnaných výsledkov, v pamäti utkvelo hlavne osemzápasové čakanie na víťazstvo, vďaka čomu sa Handlová opäť nepredstaví na Slovenskom pohári. Handlovej patrí po prvej polovici základnej časti totiž ôsma pozícia. „Som si vedomý toho, že pri sérii ôsmich prehier je už na mieste otázka výmeny trénera. Ja som však tlak z dôvodu, že by ma mali vymeniť necítil. Ak by sme nevyhrali ani teraz, čo sa nám teda napokon podarilo, už by som aj sám zvažoval, či by nebolo lepšie dať priestor niekomu inému. Všetkých nás mrzelo, že sa nám výsledkovo nedarí. Aj keď treba spomenúť, že z ôsmich porážok za sebou sme kvôli žrebu zaznamenali až šesť na palubovkách súperov. Aj tak sme vedeli, že sa to raz musí otočiť, lebo vieme, že kvalita v mužstve je. Sme radi, že sa to zlomilo a aktuálne máme na svojom konte dve výhry za sebou,“ uviedol Torda.

Najskôr zvládli náročný duel v Lučenci, aby to potom potvrdili domácim víťazstvom nad Komárnom. V tretej štvrtine základnej časti budú mať Handlovčania veľkú šancu na vylepšenie bilancie víťazstiev a prehier, keďže z ôsmich zápasov sa šesťkrát predstavia pred svojim publikom. „Našim cieľom na začiatku bolo semifinále. Na základe výsledkov sme z neho trochu zľavili. Teraz chceme byť minimálne na šiestom mieste po základnej časti. Chceme sa vyhnúť dvom najlepším družstvám v prvom kole play off. Keď budeme hrať tak, ako v predchádzajúcich dvoch dueloch, tak by to mohlo ísť. Urobíme všetko pre to, aby sme z nadchádzajúcich domácich súbojov vyťažili čo najviac a posunuli sa v tabuľke na lepšie priečky,“ vyhlásil kouč Handlovej.

Aj pre samotného Tordu to bola zo začiatku ťažká skúška, keďže dovtedy nemal s SBL-kou skúsenosti. V čom je pôsobenie v Handlovej iné od toho v Považskej Bystrici? „Pokiaľ ide o mňa, nejakú veľkú zmenu nevidím. Skôr som si myslel, že už nebudem musieť riešiť veci, ktoré som riešil pri mládeži v Považskej Bystrici. Trochu ma prekvapilo, že hráči reagujú aj v tíme najvyššej súťaže niekedy urazene a napríklad dávajú najavo, že na palubovke dostávajú menej minút ako by chceli. Keď som prišiel, tak sme sa dohodli, že tu budeme mať akýsi triumvirát - 'radu starších'. Tiež si rád nechám poradiť od chlapcov, ktorí to hrajú dlhšie a sú skúsenejší, ale to konečné rozhodnutie bude na mne. Aby sme napríklad nerobili veci, ktoré už dlhé roky fungujú a zrazu to chcem robiť inak a meniť to. Vtedy si nechám poradiť,“ zamyslel sa Torda.

Pozitívne sa však dajú vnímať výkony Michala Čekovského a Jakuba Petráša po príchode z amerických univerzít. Obaja síce nemali vo svojich tímoch výraznú minutáž, ale v SBL sa rýchlo zaradili medzi zaujímavých hráčov, ktorých sa oplatí podrobnejšie sledovať. „Poznám oboch od mládežníckych čias. Viem čo je v nich, v čom sú silní, v čom menej. Oni poznajú mňa, vedia aký som, na čo kladiem dôraz. Možno v iných družstvách by nedostali takú minutáž, akú majú v Handlovej. Jakub Petráš výborne zaskočil za zraneného Lukáša Hofericu. Som rád, že aj s Michalom Čekovským dokazujú, že sme urobili dobre, keď sme s nimi podpísali zmluvy a pomohli im rozvíjať kariéru po pôsobení na amerických univerzitách,“ dodal na záver tréner „Baníka“.

Foto: Lukáš Droppan